Dünya 12 bin yıllık çanta modası! ‘İnançla bağlantılı’

12 bin yıllık çanta modası! ‘İnançla bağlantılı’ 

05.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Göbeklitepe, Irak ve Meksika’daki antik duvar oymaları, kadınların binlerce yıl önce kare şeklinde, kısa ve yarım daire saplı çantalar kullandığını ortaya çıkardı.

12 bin yıllık çanta modası ‘İnançla bağlantılı’

Araştırmalar, kadınların makyajın, parfümün, saç fırçasının ortaya çıkmasından çok önce çanta kullandığını gösteriyor. Antik duvar oymalarında, kadınların 12 bin yıl önce çanta kullandığına dair tasvirler bulundu. Daily Mail gazetesi, buna kanıt olarak Türkiye’den Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’yi örnek gösterdi. “Tarihin sıfır noktası” denilen, Milattan Önce 9600 - 9500 civarına tarihlenen neolitik sit alanı Göbeklitepe’deki taş sütunlarda kare şeklinde, kısa, yarım daire saplı çantalara benzeyen eşyalar tasvir edildiği belirtildi. 

Haberin Devamı

12 bin yıllık çanta modası ‘İnançla bağlantılı’

‘İnançla bağlantılı’ 

Dünyanın en eski tapınağı olan Göbeklitepe’deki çanta tasvirlerinin, inançla ilgili olduğu düşünülüyor. Kare çantanın Dünya’yı simgelediği sanılıyor. Çünkü antik metinlerde, geçmiş medeniyetlerin Dünya’nın düz olduğuna inandıkları yer alıyor. Öte yandan Irak’taki, Mısır’daki ve Güney Amerika’daki bazı antik yapılarda da çanta tasviri görülüyor. Bu durum da uzak medeniyetlerin aynı nesneyi nasıl hayal ettiği sorusunu gündeme getiriyor. ABD’li tarihçi David Miano’ya göre ise Irak’takiler Asurluların taşıdığı kovalar, çanta ve kova yapmak da zor bir şey değil.