27.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
Eyüp Kemal Sevinç - Cevat Yıldırım / BİR TABAK BİR BARDAK
Yeni yıl yaklaşırken restoranlar yılbaşı menüleri hazırlıyor ve hindili yemeklere yer veriyor. Bu beni sevindiriyor çünkü kanımca her özel günün kendi menüsü ve kendi karakteri olmalı. Yılbaşı dendiği zaman masada mutlaka kocaman bir hindi, bolca patates püresi ve birkaç tane narlı yemek olmalı mesela.
Gittiğiniz yerlerdeki ambiyansı bir düşünün: Her taraf ışıklı ve süslerle bezenmiş, insanlar çok şık, önünüze gelen ilk tabaklar özenle tasarlanmış atıştırmalıklarla dolu. Sonra kocaman masalara oturulup o sene neler olup bittiği konuşuluyor. Art arda gelen yemekler birbirini kovalıyor ve siz bu lezziz yemeklerin büyüsüne kapılırken zaman gece yarısına yaklaşıyor.
Daha özel bir yılbaşı
Eski yılbaşı gecelerini hatırlayın, hepsi sizin için ne kadar da özeldi değil mi? Size garanti veririm ki özel olmaya devam edecekler. Bunun için size küçük bir sır vereceğim. Bu sır bana Noel Baba tarafından lezzet diyarından gönderildi.
Harika bir yılbaşı hindisi tarifiyle başlayan bu değerli bilgi, kimsenin daha önce fazla denemeye cesaret edemediği hindili sebzeli sufle ile devam ediyor. Siz de bu yılbaşını diğerlerine nazaran daha özel kılmak isterseniz mutlaka tariflerimi deneyin.
Hindili sebzeli sufle
MALZEMELER (4 kişilik)
* 100 gr hindi göğüs
* 1 kırmızı kapya biber
* 1 yeşil dolmalık biber
* 1 sarı dolmalık biber
* 1 kabağın dış kısımları
* 2 yemek kaşığı tereyağı
* 2 yemek kaşığı un
* 2 su bardağı süt
* 3 yumurta
* Tuz ve çekilmiş tane karabiber
Hazırlanışı
* Hindi etini orta ateşteki su dolu bir tencerede haşlayın. Soğuması için bir kenara alın, soğuduktan sonra eti iyice didikleyin.
* Bir tavada tereyağını eritin.
Üzerine unu ilave edip kavurun. Yavaş yavaş sütü ekleyin. Tuz ve
çekilmiş tane karabiberle lezzetlendirin. Çekirdekleri çıkarılmış ve jülyen doğranmış sebzeler ve etle sosu karıştırın.
* Yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırın. Sarılarını hindili karışıma ekleyin. Beyazlarını ise mikser yardımıyla kar haline gelene kadar çırpın ve hindili karışıma ekleyin. Tüm malzemeyi yavaşça karıştırarak bir yerde toplayın. * Yağlanmış sufle kalıplarına hazırladığınız harcı bölüştürün. Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında sufleler kabarıncaya
kadar yaklaşık 12-17 dakika
pişirin. Hızla söneceği için
hemen servis edin.
Yılbaşı hindisi
MALZEMELER
(10 kişilik)
* 1 orta boy
(3-4 kg) hindi
Marinasyon için
* 10 diş sarımsak
* 1 limon kabuğu rendesi
* 1 portakal kabuğunun rendesi * 100 gr tereyağı
* 3 dal taze biberiye
* 1 yemek kaşığı hardal
* 1 yemek kaşığı bal
İç pilav için
* 1 kg baldo pirinç
* 1.500 ml kaynar su
* 3 yemek kaşığı tereyağı * 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
* 200 gr hindi ciğeri
* 2 su bardağı haşlanmış kestane
* 3 kuru soğan
* 4 yemek kaşığı çam fıstığı * 1 tatlı kaşığı yenibahar * 1/2 tatlı kaşığı toz tarçın
* 1 çay bardağı kuş üzümü * 1/2 demet dereotu * Tuz ve çekilmiş tane karabiber * Toz şeker
Hazırlanışı
* Hindiyi az suyla dörtte üç oranında pişecek kadar haşlayın. Sarımsakları küçük küçük doğrayın. Biberiyeleri yapraklarına ayırın. Bir kapta tüm marinasyon malzemelerini karıştırıp hindiye sürün ve 1 saat buzdolabında dinlendirin.
* İç pilavı hazırlamak için soğanları yemeklik doğrayın. Tencerede tereyağı ve ayçiçek yağını eritip soğanları ekleyin, yumuşayınca pirinçle kavurun. Çam fıstığını ilave edin. Renk almasına yakın toz tarçın, yenibahar ve şekeri ekleyip kavurduktan sonra suyunu verin. Tuz ve karabiber ekleyin. Ciğeri kuşgözü büyüklüğünde doğrayın, bir tavada soteleyin ve kuş üzümüyle birlikte pilava katın. Kaynayana kadar kuvvetli sonra da kısık ateşte suyunu çekinceye dek pişirin.
10 dakika demlendirdiğiniz pilava ince doğranmış dereotunu ve haşlanmış kestaneyi ekleyip karıştırın.
* Dinlenen hindiyi fırın tepsisine alın ve iç pilavın büyük bölümünü doldurup karın boşluğunu kapatın. Isıtılmış 190 derecedeki fırında altın sarısı bir renk alana kadar ara ara sağa sola yatırarak pişirin. Hindi eti fırınlanırken çabuk kuruduğu için tepsideki yağlı hindi suyuyla üzerine bir parça gezdirip her seferinde o şekilde fırına geri sürün.
* Büyük bir tabağa artan iç pilavı yerleştirin. Üzerine koyduğunuz hindinin karın boşluğunu açıp pilavın sunum sırasında tabağa doğru dökülmesini sağlayın ve servis edin.
Bellini
İtalyan havası estiren, yılbaşı gecesine çok uygun, lezzetli bir parti kokteyli
MALZEMELER
l 3 cl şeftali püresi
l 12 cl Prosecco
Hazırlanışı
Önce şeftali püresi hazırlanır. Bunun
için 1/2 litre şeftali suyu ve 2 şeftali
(ya da şeftali konservesi) blendırda püre haline getirilir. Daha sonra 3 cl püre şeykıra konulur, 3-4 parça buzla
soğutulup flüt şampanya kadehine süzülür. Üzerine soğutulmuş prosecco eklenip karıştırılır ve servis edilir.
Yanında ne yemeli?
Yılbaşı dolayısıyla bu kokteylin yanında benim tercihim taze meyve sepeti olacak.