25.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Eyüp Kemal Sevinç - Cevat Yıldırım / Bir tabak bir bardak
Sokağa çıktığınızda mutlaka güzel bir yemek kokusu sizi cezbeder. Örneğin dostlarla birlikte deniz havası aldıktan sonra mutlaka
bir balık-ekmek yersiniz.
Bu hafta size en doyurucu sokak lezzetlerinden olan kumpiri ve ıslak hamburgeri anlatacağım. Patates fazla fiyakalı değildir ama Türklerin elinde kumpir gibi şaşaalı bir yemeğe dönüşür.
Bizim bir de lezzet dolu ıslak hamburger icadımız var. İnsan kesinlikle bir tane yiyip bırakamıyor, adeta bağımlılık yapıyor... Gelin şimdi bu sokak yemeklerini evlerimize getirelim...
Islak hamburger
MALZEMELER (4 kişilik)
l 500 gr kıyma
l 1 yumurta
l 1 soğan
l 1 tutam maydanoz
l Galeta unu
l 4 hamburger ekmeği
l 2 yemek kaşığı zeytinyağı
l Tuz ve çekilmiş tane karabiber
Sosu için
l 5 domates
l 3 diş sarımsak
l 3 yemek kaşığı ketçap
l 1 yemek kaşığı salça
l Tuz ve çekilmiş tane karabiber
Hazırlanışı
l Hamburger köftesini hazırlamak için karıştırma kabına kıymayı koyun. Yumurta, soğan, maydanoz, tuz, karabiber ve galeta ununu ilave edip köfteyi yoğurun, hamburger köftesi gibi şekillendirin. Bir tavada biraz zeytinyağını ısıtıp köfteleri kızartın.
l Sosu hazırlamak için domatesleri küp küp doğrayın ve rondoya aktarın. Üzerine sarımsak, ketçap, salça, tuz ve karabiber ilave edip bu sosu rondodan geçirin.
l Zeytinyağını tavaya koyun, domatesli sosu ilave edip kaynamaya bırakın. Kaynayınca ocağın altını kapatın. Hamburger ekmeklerini ortadan ikiye kesin, iç kısmını domatesli sosa bulayın. Ekmeklerin içine köfteleri yerleştirip servis edin.
Etli kumpir
MALZEMELER (4 kişilik)
l 200 gr dana antrikot
l 4 orta boy patates
l 1 havuç
l 1 yemek kaşığı tereyağı
l 1 çay bardağı haşlanmış bezelye
l 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
l 10-12 dal maydanoz
l Tuz ve çekilmiş tane karabiber
Hazırlanışı
l Patatesleri bir tencerede yaklaşık 15 dakika haşlayın. Tencereden çıkarın ve üzerlerine bıçakla artı şeklinde çizik atın. Çay kaşığıyla patateslerin iç kısmını biraz çıkarın.
l Küp doğranmış eti ve havucu yağda 6-7 dakika soteleyin. Önceden çıkardığınız patatesin içine katın. Bezelye, rendelenmiş kaşar, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Patateslerin içine bu karışımı yerleştirin ve sıcak servis yapın.
Caipirissima
Caipiroska adlı kokteylin romla yapılan versiyonu olup en güzel yaz kokteyllerinden biridir
MALZEMELER
l 5 cl Havana Club rom
l 5 parça misket limonu
l 2 bar kaşığı toz şeker
Hazırlanışı
Viski bardağına misket limonu parçaları ve şeker konulup ezilir, üzerine kırık buz ve rom eklenip karıştırılır.