16.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
Eyüp Kemal Sevinç - Cevat Yıldırım / BİR TABAK BİR BARDAK
Mideye indirmesi kolaydır ama yemek yapmak hep göz korkutur. Hele kökleri Osmanlı’ya dayanan bir nesil olarak üstümüzdeki mutfak baskısı da büyüktür. Şanslıyız ki yıllar geçtikçe geleneklerimiz de değişti. Artık dünyanın her yanından tariflere, tekniklere erişebilir haldeyiz. Yemek yapmayı gereklilikten keyfe dönüştürmeyi öğrendik. Pratik tariflerin en az diğerleri kadar göze ve damak zevkine hitap edeceğini biliyoruz.
Bu hafta sizinle paylaşacağım iki tarif; çalışan insanlar, yalnız yaşayan üniversiteli gençler ya da tüm gün mesai yapan anneler de dahil olmak üzere herkesin yardımına koşacak kadar pratik. Acıyı seven acemi, hem sağlıklı hem de inanılmaz az vakit harcayarak yapacağınız bol sebzeli bir tarif. Krep pasta ise göze ve mideye hitap eden tatlı bir kaçamak. Siz siz olun, küçük adımlarla mutfağınızı ele geçirmekten korkmayın. Şimdiden afiyet olsun!
MALZEMELER (1 kişilik)
l 2 tortilla ekmeği
l 2 renkli biber
l 2 yemek kaşığı mısır
l Yarım kırmızı soğan
l 2 yemek kaşığı soya filizi
l 2 yemek kaşığı Meksika fasulyesi (haşlanmış)
l 1 yemek kaşığı jalapeno biberi l 1 diş sarımsak
l 1 yemek kaşığı acı sos
l Zeytinyağı l Tuz
Acıyı seven acemi
Hazırlanışı
1) Renkli biber, sarımsak ve kırmızı soğanları ince ince doğrayın.
2) Bir tavaya zeytinyağını koyun. Soğanları soteleyin. Biberleri ilave edin. Geriye kalan diğer malzemeleri de ilave edip soteleyin. Arzu ettiğiniz miktarda tuz ilave edin.
3) Tortilla ekmeğine acı sosu sürün.
4) Sotelediğiniz tüm malzemeyi
tortillanın üzerine yayın. Diğer tortilla ekmeğinin üzerine kapatın. Dilimleyerek sıcak servis edin.
MALZEMELER
(6-8 kişilik)
l 3 yumurta
l 3 su bardağı süt
l 3 su bardağı un
l 1 kase bitter çikolata l 1 kase çikolatalı fındık kreması l 5 çilek
l 4 yemek kaşığı
file fıstık l 1 kase dövülmüş ceviz
l 2 yemek kaşığı kabartma tozu
l 1 paket vanilya
l Zeytinyağı
KREP PASTA
Hazırlanışı
1) Yumurtaları ve sütü birkaç dakika çırpın. Ardından un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip pürüzsüz bir karışım elde edinceye kadar çırpmaya devam edin.
2) Isıtılmış tavaya çok az zeytinyağı sürün. Hazırladığınız harçtan bir kepçe kadarını tavaya yayıp arkalı önlü pişirin. Pişen krepi alınca tavaya tekrar zeytinyağı sürün ve harçtan bir kepçe daha dökün. Bitene kadar işlemi tekrarlayın. 3) Tabanı oluşturmak için pastayı hazırlayacağınız tabağa kreplerden birini alın. Üzerine çikolatalı fındık kremasını sürün, bir miktar file fıstığı ve cevizleri serpin.
4) Çikolatalı tabana bir krep daha koyun. Çikolatalı fındık kreması sürün, bir miktar file fıstığı ve cevizleri serpin. Çilekleri dilimleyip bitter çikolatayı küçük parçalara ayırın ve krebin üzerine ilave edin. Bitene kadar bu işlemi tekrar edin. Üst katı da süsleyip dilimleyin.
Karpuz ve fesleğenli votka frozen
MALZEMELER
l 6 cl Van Gogh Pineapple votka
l 3 parça karpuz
l 3 yaprak fesleğen
l 2 cl lime suyu
l 1.5 cl şeker şurubu
Oldukça aromalı olup
gün boyu tüketilebilen bu kokteyl sıcak havalarda ferahlatıcı bir etkiye sahip
Hazırlanışı
Fesleğen hariç tüm malzeme blendıra konulur, kırık buz eklenir ve karıştırılır. Sonra fesleğen eklenir ve blendır birkaç kez daha kısa süreli çalıştırılır (bu işlem fesleğenleri çok küçük parçalara ayırmamak için yapılır).
Yanında ne yenir?
Bu kokteylle beraber önerim bir İtalyan lezzeti olan mozzarella caprese tabağıdır; hem renk hem de lezzet uyumu muhteşem olacaktır.