18.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
Özge Altınok LOKMANHEKİM - Anne-Çocuk- ozge.altinok@milliyet.com.tr www.sehrincocukhali.com
Okuyan Koala çocuk kitapları editörü, psikolojik danışman Petek Halman tatilin çocuklar için özgürlük ayları olarak kabul edilen bir zaman dilimi olduğunu ve yetişkinler olarak, onlara ihtiyaç duydukları bu özgürlük alanını tanıyabilmemiz gerektiğini vurguluyor: “Okurken onları meraklandıracak, hayal güçlerini harekete geçirecek ve heyecanlandıracak kitapları tercih etmelerine fırsat tanınmalı.”
Halman okuma becerilerinin yaz sürecinde pekiştirilmesinin önemli olduğunu söylüyor ancak bunu desteklerken çocuklarımızın ne okuduklarından ziyade ne kadar sık okuma yaptıklarının çok daha kıymetli olduğunu belirtiyor: “Çocuklar bir çizgi roman da okuyabilirler, bir dergi de; klasik bir roman veya eğlenceli bir öykü de. Bunları bir aile üyesine veya akranına okumak da çocuğun hem dil gelişimini hem de özgüvenini olumlu yönde etkileyecektir.”
Konu olarak arkadaşlık ilişkileri, gizemli yolculuklar ve komik anıların tercih edilebileceğini belirten Halman, çocukların özellikle seri halindeki kitapları okumaktan çok zevk aldıklarını, bu sayede kitapla daha derin bir bağ kurup karakterin deneyimleriyle kendilerininkini özdeşleştirerek duygularını dışa vurmak için fırsat bulduklarını dile getiriyor.
Kitap seçiminde en önemli nokta kitabın konusunun, anlatımın çocuğun yaşına ve ilgi alanlarına uygun olmasıdır. Kitap alırken mümkün olduğunca içeriğini kontrol etmek gerekir. Halman çocuğun gelişim dönemine ait olmayan temalarda kitapları elememiz gerektiğini söylüyor ve belli seçenekler belirlendikten sonra bunlar arasından çocuğun kendi kitaplarını seçme fırsatı verilmesinin de onun okuma keyfini artıracağının altını çiziyor.
Kitaplarını kendisinin seçmesine izin verin
Çocuğumuza kitap okumasını sürekli hatırlatarak bunu bir
göreve dönüştürmek yerine, birlikte yapılan keyifli bir aktivite haline getirip kitaplara olan sevgisini ve ilgisini artırmak gerektiğini de belirtiyor Halman.
Tırtıl Kids Kitabevi’nin sahiplerinden, 20 yıldır kitap sektöründe hizmet veren Nalan Erduran çocuk kitapları seçerken çocuğumuzun yaşı kadar kişilik özellikleri ve zevklerini de göz önünde bulundurmamızı tavsiye ediyor. İlgi alanları ve merak duyduğu konulara öncelik verilerek kitap seçmemizi önerirken didaktik olmayan, okurken hem öğrenip hem de keyif alabileceği kitapların okuma konusunda da bağlılık oluşturduğunu söylüyor. “Sizinle birlikte kitap seçebilecek yaşa geldiğinde ise mutlaka kitabın içeriği hakkında çocuğunuza bilgi verin, bu şekilde kitap seçimine onu da katarak tercih yapmaya teşvik edebilirsiniz.”
Elma Yayınevi Projeler Yönetmeni Gülderen Çopur ise çocuklarımıza kitap seçerken onu anlamak ve neyi sevdiğini öğrenmekle işe başlamamızı öneriyor. Çocuğumuzla birlikte kitap seçme ve okuma deneyimini oyun gibi keyifli ve paylaşılabilir bir süreç haline getirebileceğimizi vurguluyor.
Bu yazın favori kitapları
- Stresle baş edebilme ve çocukların kendi kendilerini motive ederek, problemlerin üstesinden gelme becerilerini geliştirmesini anlatan “Basketbol: 1 Problem: 0” (Okuyan Koala Yayınları).
- “Okyunus’a Özgürlük” bir yunus parkında havuzda tutulan bir yunusun gerçek evine, okyanusa dönme macerasını anlatıyor (Elma Yayınevi, 7- 9 yaş).
- Kapıları tatlı dille açılan bir sokağın sakinlerini ve hikayelerini anlatan “Portakallı Kurabiye Sokağı” bizi de çocukluğumuza götürebilir (Elma Yayınevi, 8-10 yaş).
- Tombiş suaygırı Zippo süper güçleri olan bir kahraman olmak ister, acaba başarabilecek midir? (Altın Kitaplar, 6-10 yaş).
- Ödüllü kitap “Yayazula” minik fındık faresinin ormandaki gezintisini ve onu takip eden tilkinin başından geçenleri, Yayazula ile karşılaşmasını anlatıyor (Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 5 yaş).
- “Pıtırcık Tatilde”de ünlü Fransız çizer Sempe’nin yarattığı Pıtırcık yani zeki, sevimli, iyi yürekli, biraz da haşarı bir çocuk olan Küçük Nikola’nın arkadaşlarıyla tatilde başından geçenler anlatılıyor (Can Yayınları, 9-12 yaş).