21.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
BİR TABAK BİR BARDAK - Eyüp Kemal Sevinç - Cevat Yıldırım
İstanbul’da yaşayanlar Tarabya otelini bilirler; oteli bilmeyenler ise içindeki The Grand Tarabya Hotel Brasserie’yi mutlaka duymuşlardır. Bu restoranın şefi Bolu-Mengenli Selçuk Gönen. Geçtiğimiz günlerde kendisine konuk oldum.
Gönen beni şaka amaçlı “balıklı” çikolatayla kandırıp karşıladıktan sonra mutfakta kullanmayı en çok sevdiğim et ürünü olan dana yanağıyla tezgahının başına geçti ve dana yanaklı ravioli yapmak için hazırlıklara başladı. Dana yanağı doğru pişirildiğinde yumuşacık oluyor. Hele ev yapımı ravioli’nin içinde nasıl bir lezzete ulaşacağını tahmin bile demezsiniz.
Gönen daha sonra palamut dolması pişirdi. Ustamız mevsim sebzelerinden yararlandığı bu tarifte, taptaze palamutun içini doldurup fırınladı. Yemekler pişerken bana İstanbul’un en güzel manzaralarından birine sahip olan otel terasında
bir de çay ikram etti.
Dana yanaklı ravioli
MALZEMELER
(1 kişilik)
Dolgu için
l 2 dana yanağı
l 1 havuç
l 1 kereviz
l 1 soğan
l 4-5 diş sarımsak
l 1-2 dal biberiye
l 2 çorba kaşığı un
l 1 çorba kaşığı domates salçası
l 1-2 bardak su
l 1 limon kabuğu rendesi l Taze kekik
l Tuz ve karabiber
Hamur için
l 200 gr un
l 2 yumurta
l 1 kaşık sızma zeytinyağı
l 1 tutam tuz l Su
Servis için
l Hazır dömi glas sos
l Parmesan peyniri
Hazırlanışı
l Dana yanaklarını tuz ve karabiberle tatlandırıp una bulayın. Bir tavada kızartın ve bir tabağa alın. Aynı tavada sebzeleri soteleyin ve sarımsakları ekleyin. Salçayı katıp kavurun ve sebzelerin üzerini kapatacak kadar su koyun. Dana yanaklarınıda ekleyip fırında 180 derecede 3 saat pişirin. Sonra yanakları buzlu suda soğutun ve bir kaba didikleyin. Limon kabuğu rendesi, kıyılmış taze kekik ve taze biberiye ekleyin.
l Un, yumurta, tuz, zeytinyağını karıştırın ve hamur yapışmayacak kıvama gelene dek su ilave edin. 5 dakika yoğurun. Hamuru açın ve iki parçaya bölün. Hazırladığınız dana yanağını eşit aralıklarla yerleştirin. Üstünü diğer parçayla kapatın, dilediğiniz şekilde bir kalıpla şekillendirin. Bir tencerede suyu kaynatın ve
tuz ekleyin. Ravioli’leri yaklaşık 6-7 dakika pişirin, dömi glas sos ve parmesanla servis edin.
Palamut dolması
MALZEMELER
(1 kişilik)
l 1 palamut
l 3 yeşil sivri biber l 1 domates
l 1 kırmızı soğan l 3 diş sarımsak
l 4 yemek kaşığı tereyağı
l 2 yemek kaşığı maydanoz
l Tuz ve karabiber
Hazırlanışı
l Soğan ve domatesi soyup küçük parçalar halinde doğrayın. Geri kalan sebzeleri doğrayıp her şeyi bir kasede karıştırın.
Tuz ve karabiber ekleyerek tatlandırın.
l İçi ayıklanmış palamutun içine
2 yemek kaşığı tereyağıyla birlikte karışımı yerleştirin. Bir kiremit tabak içine kalan tereyağını yayıp balığı koyun. 180 derecelik fırında 13-15 dakika pişirip servis edin.
Very berry
Hazırlaması çok kolay, bol malzemeli ve lezzetli bir kokteyl
MALZEMELER
l 3 cl Smirnoff Apple votka l 2 cl şeker şurubu l 4 cl limon suyu l 1/2 kutu Red Bull Blue Edition
l 4 böğürtlen
Hazırlanışı
Böğürtlenler şeykırda şeker şurubu ve limon suyu eklenerek ezilir, üzerine votka ve buz konulup çalkalanır. Buz dolu bir bardağa dökülen bu karışıma Red Bull Blue Edition katılıp servis edilir.
Yanında ne yemeli?
Bu kokteylin yanında benim tercihim vanilyalı ve böğürtlen soslu bir peynirli kek. n