CumartesiKuru meyve-et birlikteliği

Kuru meyve-et birlikteliği

26.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu hafta size kuru meyvelerin lezzet kattığı bir piliç ve bir dana eti yemeğinin tarifini veriyorum

Kuru meyve-et birlikteliği

Osmanlı’da 15 ve 16’ncı yüzyıllarda pek çok ana yemekte bal, şeker, kuru meyve, damla sakızı, gül suyu, limon ve sirkenin kullanıldığı biliniyor.
O dönemde meyvelerin yemeklerde kullanılmasına çok şaşırmamak gerek. Patates ve domatesin Osmanlı mutfağına 18’inci yüzyılda girdiğini düşünürsek, sebzeler yemekleri lezzetlendirme işini meyvelere bırakmış önceki yıllarda. Yemeğin tadının dengesini sağlamak ise sirke ve limona kalıyor ve enfes lezzetler ortaya çıkıyor.
Tatlı-ekşi lezzetlere günümüzde büyük yer vermeye başladık. Kuruyemiş, kuru meyve ve et uyumunun çok iyi sağlandığı yemekleri yapmak kadar yemesi de ayrı bir zevk... Şimdi size kuru meyvelerin lezzet kattığı iki güzel et yemeği tarifini veriyorum.

Haberin Devamı

Fırında kuru incirli piliç

MALZEMELER (4 kişilik)
l 4 piliç but
l 2 piliç göğüs
l 3 beyaz soğan
l 6 diş sarımsak
l 6 kuru incir
l 1 su bardağı sebze suyu
l 1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
l 5 yemek kaşığı limon suyu l 2 tatlı kaşığı kişniş
l 1 tatlı kaşığı kimyon
l 1 tatlı kaşığı karabiber
l Çekilmiş tane beyaz biber, tuz l Servis için pide

Hazırlanışı
l Fırını 180 derecede ısıtın. Kişniş, kimyon, karabiber, beyaz biber ve az miktar tuzu bir kapta karıştırın. Etleri yıkayıp kurulayın, iri parçalara bölün ve baharata bulayın. Soğanları dilimleyin, sarımsakları ayıklayın, incirleri yıkayarak dörde bölün.
l Et, soğan, sarımsak ve incirleri bir fırın kabına harmanlayarak alın. Kalan baharat karışımını serpiştirin, sebze suyunu dökün. Kapağı kapatın, 30 dakika pişmeye bırakın. Limon kabuğu rendesini ve limon suyunu ilave edin. Açık olarak 30-35 dakika kızartın. Pideyle servis yapın.

Haberin Devamı

Marsala ve yaban mersinli dana eti

MALZEMELER
(4 kişilik)
l 4 kurutulmuş porçini mantarı
l 4 dana şinitzel
l 2 çay kaşığı balsamik sirke l 8 diş sarımsak
l 1 yemek kaşığı tereyağı
l 3 yemek kaşığı marsala
l Birkaç dal biberiye
l 10 yaban mersini (dövülmüş) l Tuz, çekilmiş tane karabiber
Servis için
l Rende parmesan peyniri
l 2 domates

Hazırlanışı
l Kurutulmuş mantarları bir kaseye koyup üzerlerini örtecek kadar su ekleyin ve bekletin. Etlerin üzerine fırçayla 1 çay kaşığı sirke sürüp tuz ve karabiber serpin. Sarımsakları küçük bir tencerede yumuşayana kadar (10 dakika) kaynatın, süzüp bir kenara ayırın.
l Tereyağını büyük bir tavada eritip etleri altları kahverengileşinceye kadar kızartın, sonra öbür taraflarını da 1 dakika kızartın. Tavaya marsala, biberiye, mantar, 4 yemek kaşığı mantar suyu, sarımsak, yaban mersinleri ve kalan sirkeyi ekleyin. l Et pişene kadar ağır ateşte kaynatın. Biraz tuz ve karabiber serpip rende parmesan ve dilimlenmiş domateslerle birlikte sıcak servis yapın.

Red lynchburg

İçene enerji veren sıkı ve çok lezzetli bir kokteyl

Haberin Devamı

MALZEMELER
l 6 cl Jack Daniel’s
l 2 cl Cointreau
l 3 cl limon suyu
l Red Bull The Red Edition

Hazırlanışı
Red Bull hariç tüm malzeme buz dolu şeykıra konulup çalkalanır. Yine buz dolu uzun bir kadehe süzülür, üzerine Red Bull The Red Edition eklenip servis edilir.

Yanında ne yemeli?
Önerim Meksika’nin etli nachos’u.