28.11.2020 - 03:05 | Son Güncellenme:
Zeynep Kakınç
İçimizi ısıtan sıcacık içecekler, her zaman kış aylarının vazgeçilmezidir. Ancak bu yıl, pandemi sürecinin hız kazanması ve Kovid-19 virüsünün dalgalar halinde yayılması bu lezzetli kış içeceklerimizi daha da önemli hale getirdi.
Çaylar; olmazsa olmazımız salep, zencefil, anason, rezene, meyan kökü, limon otu, papatya, böğürtlen yaprakları, gül, melisa gibi anında iç sıcaklığı sağlayan doğal ürünlerle harmanlanan demleme içecekler ve bağışıklık kazandıran özel karışımlar şu anda büyük rağbet görüyor. Sadece bizim ülkemizde mi? Elbette değil! Tüm dünyada ama özellikle Asya’da bu konu ayrı bir sektör olarak giderek büyüyor. Kış savunması da diyeceğimiz bu içeceklerle ilgili birçok marka özel tarifler geliştiriyor.
Yani işin özeti evde ya da dışarıda keyifle yudumlayacağımız sıcak içeceklerin sağlığımız açısından da büyük önemi olduğunu hatırlayarak, tercihlerimizi doğru kullanmamız gerekiyor.
Doğru demlemenin incelikleri
Aslında yaz-kış demeden çayda ve diğer karışımlarda en önemli püf noktası doğru demleme. İstanbul’un ilk modern çay evi Dem’in kurucusu ve Ronnefeldt’in Türkiye distribütörü Ömer Çağatay, doğru demlemenin püf noktalarını şöyle anlatıyor: Siyah çaylar 100 derece suda 4-5 dakika, yeşil çaylar 80 derecede 2-3 dakika, bitki karışımları ise 8 dakikaya kadar demlenebilir. Sonrasında tarçın çubuğu, portakal kurusu gibi malzemelerle süsleme yapılabilir. Demlenen yapraklar ve bitkilerin suyla teması kesilmelidir. Bizim kültürümüzde çayı limon dilimiyle içme alışkanlığı çok yaygın. Fakat asidik özelliğinden dolayı limon çayın kimyasını bozduğu için biz önermiyoruz.
200 mililitre süt (1 su bardağı)
40 gram çikolata tozu (Caffe Vergnano)
Hazırlanışı: Sütü bir cezveye alıp çikolata tozunu ekleyin. Kısık ateşte karıştırarak pişirin. Çikolatanın ilk katı hale getirildiği şehir Torino’dur. Halen artizan çikolata üretiminde çok önemli bir kenttir.
Koruyucu Antiseptik Demleme
Prof. Dr. Murat Hakan Terekeci (İç Hastalıkları Uzmanı, Fitoterapi uzmanı)
Malzemeler:
Rendelenmiş 1 tatlı kaşığı zencefil kökü
Ezilmiş 3 adet kuşburnu meyvesi
1 tatlı kaşığı adaçayı yaprağı
1 tatlı kaşığı kekik yaprağı
1 tatlı kaşığı nane yaprağı
Kabuğu ile birlikte bir dilim portakal
Hazırlanışı: Zencefil, kuşburnu ve portakalı 10 dakika kısık ateşte kaynatın; altını kapatıp sonra diğer içeriğe ekleyerek 10-15 dakika demleyin. Kalan kısım soğutulduktan sonra boğaz antiseptiği olarak gargara yapılabilir. Çaylar içildikten ve gargara edildikten sonra 45 dakika kadar başka bir şey yiyip içmemeye dikkat edilmelidir.
Salep
Malzemeler:
1 litre sütMalzemeler:
1 litre sütl 2 tatlı kaşığı toz salep
2 yemek kaşığı şeker
Tarçın
Hazırlanışı: Aktarlardan toz salep alabilir veya baharat öğütücünüz var ise yumru olarak alıp toz haline getirebilirsiniz. 1 litre süt için 2 tatlı kaşığı salep yeterli olacaktır. Sütünüzden bir bardak ayırıp gerisini bir tencerede ısıtmaya başlayın. Salebinizi nişasta açar gibi soğuk süte ekleyip karıştırarak homojen hale getirin. Daha sonra ılıyan süte sürekli karıştırarak ilave edin. 2 çorba kaşığı şekeri de ekleyip karıştırmaya devam edin. Kısık ateşte yaklaşık 40-45 dakika kıvam alana kadar karıştırarak pişirin. Toz tarçınla servis edebilirsiniz.