10.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Eyüp Kemal Sevinç - Cevat Yıldırım / BİR TABAK BİR BARDAK
Ülkemizde gastronomi ve mutfak okulları gitgide çoğalıyor, mutfak eğitimi gelişiyor. Her işin bir
adabı var; mutfakta da teknik bilmek şart.
Bir tabağın iyi olması için iki faktör var: Şefin kabiliyeti (yüzde 70) ve kullanılan malzemeler (yüzde 30). Örneğin kış mevsiminde aldığınız domateslerle yaptığınız salça ile yaz sonunda topladığınız organik domatesli salçanızın tadı ve kalitesi fark edecektir. Bu işi bilen iyi yemek okulları sizi sadece iyi ve kaliteli malzeme ile eğitirler. Böylece hazırladığınız her orijinal tarif hakkını verecektir.
Gençleri aydınlattık
Geçtiğimiz hafta Türkiye Aşçılar Milli Takım Kaptanı Erdem Dırbalı ile Kıbrıs’taki Lefke Avrupa Üniversitesi Gastronomi Bölümü’nde konuk şef olduk. Yabani mantar çorbası, kereviz püreli karidesli sebzeli börek, kuşkonmaz, pancar ve morel soslu kuzu bonfilenin yanı sıra tarhana ile kaplı dana antrikot, tereyağlı ve cevizli erişte, çikolatalı sufle gibi lezzetler hazırladık ve gençlerimizi sunum konusunda da aydınlattık. Şimdi size o günden iki tarif veriyorum.
Persilade kıtırlı dana bonfile
MALZEMELER (1 kişilik)
- 1 dana bonfile (150 gr)
- 2 yemek kaşığı hardal
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1/2 küçük boy havuç
- 1/2 küçük boy pancar
- 1 kuşkonmaz
- Tuz ve çekilmiş tane karabiber
Persilade kıtırı için
- 1 dal taze fesleğen
- 1 dal taze kişniş
- 2-3 dal maydanoz
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 1 dilim tost ekmeğinin kenarları
- 1 diş sarımsak
Morel mantarı sosu için
- 1 morel mantarı
- 1 diş sarımsak
- 1 küçük boy soğan
- 1 yemek kaşığı krema
- 1 yemek kaşığı tereyağı
Polenta için
- 1 su bardağı polenta
- 1/2 çay bardağı tavuk fondü - 2 bardak su - Tuz
Hazırlanışı
- Persilade kıtırı için küçük boy bir tencerede maydanoz, fesleğen ve kişnişi haşlayın. Daha sonra zeytinyağı, tost ekmeği kenarları, sarımsakla beraber püre haline gelene kadar mutfak robotunda iyice çekin. Bir kenarda bekletin.
- Mantar sosu için soğanı doğrayın. Tereyağını bir tavada ısıtın. Soğan, sarımsak ve ince ince dilimlenmiş mantarı soteleyip kremayı ekleyin.
2 dakika kaynatıp kenara alın.
- Rulo halinde şekillendirdiğiniz dana bonfileyi vakumda pişirme tekniğiyle 64 derecede 9 dakika pişirin. Bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağını eritin. Dana bonfileyi sırasıyla hardala ve hazırladığınız persilade kıtırına bulayıp tavada çevirin. Önceden ısıttığınız 190 derecedeki fırında 2 dakika pişirin.
- Havuç, kuşkonmaz ve pancarı bir tencerede haşlayın. Ayrı bir tavada kalan tereyağını eritin. Haşlanmış havuç, kuşkonmaz ve pancarı ekleyip soteleyin. Tuz ve çekilmiş tane karabiberle lezzetlendirin.
- Polenta için temiz bir tencerede suyu ve tavuk fondüyü ara sıra karıştırarak kaynatın. Tuz ilave edin. Ocağın altını kısın ve azar azar polentayı ekleyin. Sürekli karıştırarak kısık ateşte polenta yumuşayıp tencereden ayrılıncaya kadar pişirin.
- Servis tabağına polentayı ve sotelenmiş sebzeleri yerleştirin. Bonfileyi dilimleyin, morel mantarı sosuyla servis edin.
Gouda peynirli, kabaklı, karidesli kıtır börek
MALZEMELER (1 kişilik)
- 1 yeşil kabak - 6-8 karides
- 2 yemek kaşığı rendelenmiş gouda peyniri - 1 küçük boy soğan - 1 diş sarımsak - 1 baklava yufkası - 2 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz ve çekilmiş tane karabiber
- Süslemek için Akdeniz yeşillikleri
Hazırlanışı
- Soğan, kabak ve sarımsağın kabuklarını soyup ince ince doğrayın. Bir tavada
1 yemek kaşığı tereyağını eritin, soğanları ve sarımsağı ekleyin ve soğanları pembeleşene kadar soteleyin. Karidesleri ve ince doğradığınız kabakları ekleyin, sotelemeye devam edin. Tuz ve çekilmiş tane karabiberle lezzetlendirin.
- Gouda peyniri rendesini ilave edin ve karıştırın. Kalan tereyağını eritin ve baklava yufkasının üzerine fırçayla sürün. Hazırladığınız harcı yufkaya yayın ve rulo şeklinde sarıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış
180 derecedeki fırında altın sarısı renk alana kadar pişirin. Böreği servis tabağına alın ve Akdeniz yeşillikleriyle servis edin.
Bubbly sangria
Kutlama yapacağınız özel günlerinizde misafirlerinize sunacağınız enfes bir kokteyl
MALZEMELER
- 1 şişe roze şarap
- 1 şişe prosecco
- 4 cl Safari meyveli likör
- 4 cl Archers şeftali likörü
- 1/2 lt elma suyu
- 1 yeşil elma
- 1 armut
- 10 çilek
Hazırlanışı
Roze şarap, elma suyu, likörler ve dilimlenmiş meyveler bir cam sürahide karıştırılır ve buzdolabında bir gece dinlendirilir. Büyük bir şarap bardağına buz ve meyve parçaları konulur. Sürahideki karışımla bardağın üçte ikisi doldurulur
ve üzerine prosecco eklenip servis edilir.
Yanında ne yemeli?
Benim tercihim kış için hazırlanmış, içinde çikolata kaplı çileklerin de olduğu süper bir meyve sepeti olur.