22.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
ELİF İPEK TÜRER-ipek.turer@milliyet.com.tr
Bağdat Caddesi’nin yeni sakinlerinden biri Mücahit Sokak’taki Voi Cadde. Bu küçük kafenin ayırt edici özelliği “fit tatlar”ı. Mekanın sahibi Alican Öztürk menüleri için “Tatlı dendiğinde illa içinde şeker olacak, kalorisi yüksek olacak algısı var. Biz bunu değiştirmek istedik” diyor. Menüyü düşük kalorili tatlardan oluşturmuşlar
Reçeller Bozcaada’dan
Alican Öztürk’ün hazırladığı menüde fiyatları 16-25 lira arasında değişen Voi kahvaltı, kahvaltı tabağı, fit kahvaltı ve sporcu kahvaltısı olmak üzere dört kahvaltı var. Kahvaltıda verilen reçeller Bozcaada’dan geliyor. Bunları 15 liraya kavanozda da satın alabiliyorsunuz. Yumurta çeşitlerinde menemen, sucuklu omlet gibi klasik seçeneklerin dışında ıspanaklı ve İspanyol omlet gibi farklı lezzetler var (10-20 lira arası). Ayrıca bazlama ekmeğinden yapılan Voi tost
(14 lira), içinde kapari, enginar kalbi, portakal dilimleri olan füme somonlu salata (22 lira) gibi çeşitler de var. Dana köfte, karamelize soğan, çedar peyniri ve pomodoro sos (domates sosu) ile hazırlanan mini burgerler (20 lira), rozbif sandviç (22 lira) ile philly cheese sandviç (18 lira) gözde sandviç ve dürüm seçeneklerinden.
Her şey günlük ve taze
Menüde tatlı alternatifi de bol. Mesela cheesecake. “Fit olma” iddiaları olduğu için bu kalorisi yüksek tatlıyla ilgili çok fazla soru geliyormuş: “Krema, labne yerine ne kullanıyorsunuz?” İçi için tuzsuz keçi lor peyniri ve kendi mayaladıkları süzme yoğurdu kullanıyorlarmış; tabanı için de kendi çektikleri badem ununu... Ayrıca şeftalili ve çilekli trifle, fit kiş, voi krep, yabanmersinli tart, çilekli tart gibi tatlıları da var. Yaptıkları en ilginç tatlının ise “almond cookie shot” (15 lira) olduğunu söylüyor Öztürk. Bu, bardak şeklinde bir cookie, içinde süt var. Dışı bademli kek ama içinde çikolata ganajı olduğu için süt dışarı akmıyor.
Öztürk’ün mekanda en önem verdiği konu her şeyin taze üretilip taze tüketilmesi. Bu yüzden menü dönemsel olarak değişiyor. Mottoları ise şu: “İnsanlarda ‘gidip de beğenmedik’ algısı yerine ‘gittik ama yoktu’ algısını oturtmak.” Yani ne talep görüyorsa onu o gün yapıp, akşamına bitirip ertesi gün yeniliyorlar. Ayrıca arada, önceden arayıp geleceğini söyleyen misafirler için eğer belirtirlerse onlara uygun, menüde olmayan tatlar da yapılabiliyormuş. Mesela glutene karşı hassasiyeti veya laktoza alerjisi varsa onlara uygun ürünler servis ediliyor.
Voi Cadde’nin dekorasyonunu Öztürk ve babası birlikte yapmış. İçeride, tezgahın etrafındaki duvarlarda kara tahtalar var. Üzerine kahve çekirdeklerinin isimleri, özellikleri yazılmış ya da demleme tekniklerinin resimleri çizilmiş. Müzik olarak da daha çok Öztürk’ün sevdiği müzikler çalınıyor; lounge, deep house, chill out.
Voi Cadde haftanın yedi günü sabah 9.00’dan 24.00’e kadar açık
Üçüncü dalga kahveler, sıcak ve soğuk çaylar
. Voi Cadde’de kahve konusunda seçenek çok. Chemex, hario, syphon, cold brew gibi üçüncü dalga kahve demleme teknikleri kullanıyorlar. En çok 1/16 oranındaki (1 gram kahveye buz miktarıyla birlikte 16 ml su),
18-24 saat arasında demleme yaptıkları cold brew kahveleriyle bubblegum ice latte, beyaz çikolatalı ice latte tercih ediliyormuş. Sıcak ve soğuk çayları da var. Sıcak çaylarda en çok tercih edilenler jasmine dragon pearl ve oolong isimli yeşil çaylarmış. Karadutlu, şeftalili, yeşil çaylı soğuk çayları da kendileri yapıyor