10.11.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
Bundan sonra İstanbullular, Barselona'ya gitseler de yer bulamayacaklarından tadamayacakları Pep'in tapaslarını kendi şehirlerinde yiyebilecek.Tapas bizdeki mezeye benzeyen, küçük tabaklarda hazırlanan soğuk ve sıcak yiyeceklere İspanyolların verdiği isim. Bizde meze denilince, alkollü içki sofralarına, ana yemekten önce küçük tabaklar içinde getirilen değişik soğuk ve sıcak yiyecekler akla gelir. Mezeden sonra mutlaka ana yemek yeriz. Halbuki İspanyol mezesi tapas yiyenler, karnını bununla doyurur. Genelde şarap mezesidir ama tapas yiyenler mutlaka alkollü içki içer diye bir şey yoktur.Joseph Manubes'in "Pep" (Joseph isminin kısaltılmışı) ismini taşıyan tapas lokantası, 25 yıldır Barselona'nın en ünlüsü. Rezervasyon kabul etmeyen bu küçük mekanın önünde, yemek saatlerinde kuyruklar oluşuyor. Kuyrukta beklemeden lokantada yer bulmak imkansız.Haluk Erge, Tunç Bahar ve arkadaşları İspanyol şef Pep Manubes'i İstanbul'a davet etmiş. Mutfağın sorumluluğunu Pep'in oğlu Jordi Manubes Esteve üstlenmiş. Aşçılık okulundan arkadaşı Albert Casas Rueda ona yardımcı oluyor. Uzun yıllar Meksika'da yaşayan Selen Özgün, mutfak ile salon arasındaki trafiği düzenliyor. Cemil Çiçek servisi yönetiyor.Salonun iki yanına masalar dizilmiş. Tapas barının önüne yüksek ayaklı masalar ve yüksek ayaklı iskemleler koyulmuş. Mönüde 40'ın üzerinde sıcak ve soğuk tapas çeşidi var. Soğuk etler (Jamon Jabugo ve Chorizo) ile peynir (Manchego) İspanya'dan getiriliyormuş. Tapaslarda kullanılan diğer deniz ürünleri, etler, sebzeler, mantarlar, zeytinyağı ise yerli.Tekrarda yarar var, İspanya'da tapas çeşitleri masalara ufacık tabaklarda getiriliyor. Bizde lokantaya gidenler bu tür ikramdan pek hoşlanmadıkları için İstanbul'daki lokantada ikram zengin tutulmuş. Barselona'da çok ünlü bir tapas lokantası var. Adı Cal Pep. Bu lokantanın kurucusu, İstanbul'da İstinyePark'ta açılan bir lokantaya adını verdi. Bununla kalmadı, İstanbul'a gelip lokantanın mutfağını kurdu. Oğlu ile oğlunun arkadaşını da mutfağın başına koydu. Pep Tapas'ın en lezzetli meze çeşitlerinin fiyatlarını vereyim, fikriniz olsun. Çıtır-kıtır üçlemesi (aterina-minik gümüş balığı, minik kalamar, minik karides) 14 YTL. Kıtır, içine kazciğeri doldurulan kabak çiçeği kızartması 15 YTL. Kıtır, ceket giydirilmiş hamsi kızartması 15 YTL. Beyaz şarapta haşlanmış midye 12 YTL. Güveçte karides 12 YTL. Sarmısaklı, maydanozlu beyaz mantar sote 6.5 YTL. Karamelize soğanlı kalamar güveci 12 YTL. Jamon Jabugo 18 YTL. Patates üzerine düğmeli ahtapot dilimleri 13.5 YTL. Sardalya ançuezi-Manchego peyniri-çizik zeytin üçlemesi 7 YTL. Şehriyeli paella 9 YTL. Nohutlu sübye balığı 11 YTL. Kremalı kuzu göbeği porçinisi 12 YTL. Pep Tapas'taki yiyecekler bizim damak tadımıza uyuyor. Ülkemizde bulunan malzemelerle nasıl farklı yemek çeşitleri hazırlanabileceğini gösteriyor, öğretiyor.Biz mezeden hoşlanıyoruz ama çeşitlerimiz sınırlı. Ve de tatları giderek yozlaşıyor. Meze denilince her yerde beyaz peynir, zeytin, fava, patlıcan salatası, kabak çiçeği dolması, karides haşlama, kalamar kızartma, patlıcan tava... Balık denilince de her yerde levrek veya çipura ızgara... Sonra da istavrit, gümüş veya hamsi tava... Bunların dışına bir türlü çıkamıyoruz.İspanyol tapas çeşitleri, bizim klasik mezelerimizin çeşitlenmesine ve daha özenli hazırlanmasına katkıda bulunabilir. Örneğin tapas mutfağında kabak çiçeğini, içine pirinç doldurulup pişirildikten ve buzdolabında gün boyu bekletildikten sonra sofraya getirmiyorlar. İçine kaz ciğeri koyuyorlar. Kızartıyorlar. Sıcak sıcak masaya getiriliyorlar. Tapas mutfağında çok şey yağda kızartılıyor ama kızartmalar yağ çekmiyor. Kıtır oluyor. Deniz ürünleri denizden çıktığı gibi ve kömürde yağda kızartılarak tabağa koyulmuyor. Küçük parçalara ayrılarak, değişik işlemler ile tatlandırılıyor.En iyisi siz Pep Tapas'a giderek İspanyol usulü hazırlanan mezelerin tadına kendiniz bakınız. Tatlı olarak da karamelize fındık ve portakal taneleri üzerine sıcak çikolata köpüğü konularak hazırlanan özel tatlıdan isteyiniz. Pek hoşunuza gidecek. Yağ çekmeyen kızartma