06.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
Eyüp Kemal Sevinç - Cevat Yıldırım / BİR TABAK BİR BARDAK
Çok zengin bir mutfağı olan Adana, bu çeşitliliği farklı kültürlerin bir arada yaşamasına ve tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmasına borçlu. Adana deyince akla önce kebabı gelir. Sadece bununla kalmaz, kebap sofrasındaki ezmeler, salatalar, çorbalar da şenlendirir bu namı.
Adana yemeklerinin en büyük özelliklerinden biri un, bulgur, et ve çeşitli baharatın harmanlanarak bir arada kullanılmasıdır. Süt, yoğurt, peyniri de tariflerine bol miktarda dahil ederler. Adana’ya gidip de üç günde üç kilo alıp dönenleri tanırım çünkü tuzlular bittikten sonra tatlılar da sınırsızca tüketilir.
Lezzete acılı katkı
Bir şef için Adana ziyareti, küçük bir çocuğu lunaparka götürmekle eşdeğerdir.
Örneğin Adana’nın acısını hiçbir yerde bulamazsınız. Kilolarca pul biber üreten
bu güzel yöremizde maydanoz, sumak, kimyon, nar ekşisi, soğan ve sarımsak da acılı yemeklerin yanında yardımcı oyuncu rolünü üstlenir. Birkaç gelenekselleşmiş yemek paylaşacak olursam; fellah köftesi, kuru dolma, yüksük çorbası, tirşik çorbası, sini köftesi aklıma ilk gelenlerden. Benim son ziyaretimde tattıklarım arasında ise
Maraş sucuğu, bici bici tatlısı, ciğer şiş vardı.
Bu hafta size Adana kebabı ve fıstıklı kebap tariflerini veriyorum. Afiyet olsun!
Adana kebabı
MALZEMELER (4 kişilik)
l 500 gr kuzu kıyma l 150 gr kuyruk yağı
l 1 yemek kaşığı acı biber salçası
l 8 lavaş ekmeği
l 1 ızgara soğan l 1 ızgara domates l 2 ızgara yeşil biber
l Sıvı yağ l Tuz
Hazırlanışı
l Kıyma, kuyruk yağı, salça ve sıvı yağı bir karıştırma kabında iyice yoğurun ve tuzla lezzetlendirin. Hazırladığınız kebap harcından limondan daha büyük parçalar kopararak elinizde bir miktar yoğurun ve bir tabağa dizin. Streç filmle üzerini kapatın ve buzdolabında yaklaşık
2 saat dinlendirin.
l Islatılan yassı tahta şişlere harcı yerleştirin. Elinizi hafifçe ıslatın, şekil vererek şişe yapışmasını sağlayın. Köfteleri yağlanmış fırın tepsisine dizerek önceden ısıtılmış
190 derecedeki fırında pişirin. Izgara soğan, domates, yeşil biber
ve lavaşla birlikte
servis edin.
Fıstıklı kebap
MALZEMELER (4 kişilik)
l 500 gr az yağlı koyun kıyması
(1 kere çekilmiş)
l 150 gr Antep fıstığı l Tuz
Servis için
l 2 soğan l Sumak l Maydanoz
l 4 yeşil biber l 4 domates l 4 yemek kaşığı yoğurt l 2 tırnak pide l Tuz
Hazırlanışı
l Kıymayı tuzla bir karıştırma kabında yoğurun. Fıstıkları mutfak robotunda iri çekip kıymaya ilave edin ve tekrar yoğurun. Bu harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp şişe geçirerek elinizle yayın. Izgarada pişirip şişten çıkarın.
l Tırnak pideleri etlerin boyutuna göre kesip servis tabağına yerleştirin. Soğanları piyazlık doğrayın, tuz ve sumak serpiştirip karıştırın. Domatesleri ve biberleri közleyin. Hepsini birlikte servis tabağına alıp maydanoz ve yoğurtla servis edin.
Colada martini
Kremamsı ve meyveli tatları sevenler için ideal bir kokteyl
MALZEMELER
l 4 cl Van Gogh Pineapple votka
l 2 cl Malibu
Coconut rom
l 3 cl sek ananas suyu
l 2 cl taze krema
l 2 cl süt
Hazırlanışı
Tüm malzeme buzla birlikte şeykıra konulur, hızlıca çalkalanır ve soğutulmuş bir bardağa süzülür. Bir dilim ananasla süslenip servis edilir.
Yanında ne yemeli?
Ben bu kokteyli daha çok parti kokteyli olarak görüyorum ama yemekten sonra sakızlı krem karamelle çok iyi uyum sağlar.