Cumartesi“Hint dansının bir derdi var”

“Hint dansının bir derdi var”

28.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Durga Bollywood Dans Kumpanyası 5 Aralık Cumartesi günü Zorlu Center PSM’de sahneye çıkacak. Ekibin kurucularından Sabriye Kavuncu “Danslarımızda şarkıların sözleri ne anlatıyorsa onu yapıyoruz. Bir derdi var çünkü Hint dansının ve o derdi anlatmaya çalışıyoruz” diyor

“Hint dansının bir derdi var”

Onları ilk olarak Sirkeci’deki Hodjapasa Kültür Merkezi’nde yaptıkları lansman gösterilerinde izledim. Adeta aşkla dans ediyorlardı. Sadece dört ayda hazırladıkları koreografileri, birbirinden renkli kıyafetleri ve aklınıza gelebilecek her ayrıntısıyla uğraşarak aynı aşkla muhteşem bir Bollywood gösterisi sunuyorlardı. Durga Bollywood Dans Kumpanyası’nın kurucuları Sabriye Kavuncu ve Irmak Eyinç “Biz dans etmeyi çok seviyoruz ve insanlar da bizimle bol bol dans etsinler istiyoruz” diyorlar. Zaten izlerken enerjilerine kapılmamak mümkün değil.

Haberin Devamı

Etkinlik öncesinde Kavuncu ve Erinç’le bir araya geldik, Hint danslarına olan bağlılıklarını, bundan sonraki hedef ve projelerini sorduk.

-Hint danslarına nasıl başladınız?

Irmak Eyinç:Hint filmlerini izleyip müziklerini dinleyerek. Bazen evde tek başıma kaldığımda Bollywood yıldızlarını izleyerek dans ederdim. Zaten daha sonra bir kursa yazılmaya karar verdim.

Sabriye Kavuncu:Ben de Hint filmi klasiklerinden olan “Devdas”tan çok etkilenerek başladım. Daha sonra İstanbul’da Hint danslarını öğrenebileceğim bir kurs buldum. Irmak’la da orada tanıştık zaten.

“Sonuçta başka bir kültürü yansıtıyoruz”

-Gösterilerinizde her şeyi orijinaline uygun olarak mı yapıyorsunuz?

Irmak E.:Kesinlikle. Hangi bölgenin dansını yapıyorsak o bölgenin bire bir ruhunu yansıtması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü bizim gösterilerimizi sadece Türkler değil, Hintler de izlemeye gelecekler. Geldiklerinde ne saçma şeyler yapmışlar demelerini istemeyiz. Sonuçta çok başka bir kültürü yansıtıyoruz.

Haberin Devamı

-Ne tür danslar var peki?

Irmak E.:Bir sürü farklı anlamları olan dans türleri var. Mesela Kathak, Bharatnatyam, Bhangra, Odissi gibi çok farklı dans türleri var. Hint dansı tiyatroyla birleşiyor. Mesele sadece dans etmek değil, ifade gücü de çok önemli. İnsana rol yapma yeteneği de katıyor. Her hareketin bir anlamı var.

Sabriye K.:Biz de danslarımızda şarkıların sözleri ne anlatıyorsa onu yapıyoruz. Sözlerin dışına çıkıp başka bir figür koymuyoruz. Bir derdi var çünkü Hint dansının ve o derdini anlatmaya çalışıyoruz.

-Türk olup başka bir kültürle bu kadar ilgili olmak bambaşka bir tutku olsa gerek.

Sabriye K.:Bizi diğer gruplardan ayıran özellik de bu aslında. Elimizdeki bir kıyafetle dört ayrı koreografi yapmıyoruz. Her dansta farklı bir yöresel müziği, kıyafeti ve koreografileri kullanıyoruz.

-Türkiye’de Bollywood sektörüne danslarından ya da abartılı film sahnelerinden dolayı önyargılı bir yaklaşımı var. Sizce Türklerin bu dans türüyle bazı fikirleri değişebilir mi?

Irmak E.:İlk hedefimiz insanların bakış açısını değiştirmek. Çünkü ben yakın çevremden biliyorum, birilerini gösteriye davet ettiğimde verdikleri ilk tepki,
“Hint filmlerindeki o komik hareketleri mi yapıyorsunuz?” gibi oluyor. Genelde Hint dansı denince insanların aklına abartılı komik danslar geliyor. Tamam belki biraz öyle ama Hint dansı çok geniş bir yelpazeye sahip.

Haberin Devamı

“Sahnede çok büyük bir şov hazırlamayı düşünüyoruz”

-Bundan sonraki proje ve hedefleriniz neler?

Sabriye K.:Aslında bizim daha büyük bir projemiz var. Bunun için Hindistan’a gitmemiz ve orada bir çekim yapmamız gerekiyor. Ki gideceğiz de. Sahnede çok büyük bir şov hazırlamayı düşünüyoruz. Sadece Bollywood ve klasik dansları barındıran değil, hikayesi olan bir dans tiyatrosuyla karşınıza çıkacağız.

“Durga savaşçı bir kadın”

-Durga’nın anlamı nedir?

Sabriye K.:Durga Hint mitolojisindeki en güçlü birçok tanrının iyi özelliklerini kendi içinde barındıran bir tanrıça. En sevdiğim özelliği ise kibirden ve egodan uzak olması. Biz de kadın olduğumuz için feminen, kadının ruhunu, gücünü yansıtan bir isim olsun istedik.

Haberin Devamı

Irmak E.:Durga savaşçı bir kadın. Biz de dans için savaşan kadınlar olarak bu ismin bize uygun olacağını düşündük. Ve alt edeceğiz.

“Grubumuzda erkek olmadığı için Irmak erkek kılığına girmişti”

-Gösteriler dışında dans eğitmenliği de yapıyorsunuz...

Sabriye K.:Eğitmenlik yapmaya haziranda başladık. Hafta içi ve hafta sonu olmak üzere iki kursumuz var.

-Katılım nasıl peki? Kimler geliyor daha çok?

Sabriye K.:Her yaştan öğrencimiz var. Şu an dört erkeğimiz var. Daha çok erkek katılımcının olmasını da istiyoruz aslında. Hatta bir dansımızda eskiden grubumuzda erkek olmadığı için Irmak erkek kılığına girmişti. Hâlâ devam ettiriyoruz bunu çünkü oldukça başarılı.

Irmak E.:Esprili ve teatral bir gösteri olduğu için bu şekilde devam ettiriyoruz. O rolü başka bir erkeğe vermeyeceğim.

-Siz Bollywoodseverler birbirinizi nasıl buldunuz?

Irmak E.:Daha çok sosyal medya aracılığıyla. Ayrıca İstanbul Bollywood Etkinlikleri’nin kurucusu olan Oktay Çalı’nın da desteğiyle birçok öğrencimiz oldu. Güzel insanlarla tanıştık. Onlar da Hint kültürünü, dans etmeyi çok seven, uyumlu insanlar.

“Hint dansının bir derdi var”


Durga Bollywood Dans Kumpanyası kurucuları Irmak Eyinç (solda) ve Sabriye Kavuncu.

“Hint dansının bir derdi var”


Hodjapasa Kültür Merkezi’ndeki gösteriden...

“Hint dansının bir derdi var”


Durga’nın Zorlu PSM’deki gösterisi ücretsiz.
Yazarlar