22.09.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
Zeynel Bölükbaşı Arnavutluk'tan İstanbul'a gelen bir göçmen. Cumhuriyetin ilk yıllarında, değişik ülkelerden gelenler ve özellikle Arnavut göçmenler Yeniköy'e yerleşiyor. Çoğu Yeniköy'deki bostanlarda, bahçelerde bahçıvanlık yapıyor. Sebze, meyve yetiştiriyor. Hayvan besliyor. Süt, yoğurt satıyor. Şimdilerde pek çok kişi Zeynel'i muhallebici olarak biliyor ama aslında Zeynel dondurmacı. Zeynel'i ünlendiren ise vişne dondurması. Zeynel Bölükbaşı ise kendine farklı bir uğraş seçiyor. Yeniköy sırtlarında yetişen vişnelerle, Yeniköy'de beslenen ineklerin sütlerini karıştırarak dondurma yapıyor.Sonra sandalına biniyor ve Yeniköy'de yalıların önünde kürek çekerek oralarda yaşayanlara vişneli dondurma satıyor.1925'ten 1948'e kadar bu böyle devam ediyor. 1948'de İstinye İskelesi'nin karşısında küçük bir kulübe ediniyor ve kapısına Zeynel Muhallebicisi yazıyor. Kulübede dondurmayı ve sütlü tatlıları çeşitlendiriyor.Sahil yolunun açılmasıyla Zeynel'in ünü yayılmaya başlıyor. O kadar ki o yıllarda Tarabya Oteli'nde konaklayan Celal Bayar ile Adnan Menderes bile Zeynel'in devamlı müşterisi oluyor.Zeynel Bölükbaşı 1971'de ölünce oğulları Muslih ve Cahit Bölükbaşı baba mesleklerini sürdürmeye karar veriyor.Ben Yeniköy İskelesi'nin karşısında, caminin önünde, yol üzerindeki Zeynel Muhallebicisi'nden alışveriş yapıyorum. Öğrendiğime göre Zeynel Muhallebicisi İstanbul'da Avrupa yakasında dört, Anadolu yakasında üç şube açmış. Ankara'da çok sayıda gıda dükkanında Zeynel ürünleri satılıyormuş.Cahit Bölükbaşı'nın verdiği bilgiye göre, Zeynel'in ürünleri İstinye, Kadıköy ve Ankara'daki üç tesiste hazırlanıyor. Üretim tesislerinin sütü Bursa'daki Sütaş Süt Fabrikası'ndan temin ediliyor.İstinye'deki üretim tesisinin sorunluluğunu Cahit Bölükbaşı, Kadıköy'dekini Muslih Bölükbaşı üstenmiş. Ankara'daki üretim tesisi ve Ankara pazarı ile, iki kardeşin üniversite eğitimlerini tamamlayan çocukları Barış ve Gürdal Bölükbaşı ilgileniyormuş. Açık anlatımıyla Zeynel'de üçüncü nesil, sorumluluğu devralıyor. Menderes de müşterisiydi Zeynel'de ramazan ayında güllaç, kaymaklı ekmek kadayıfı ve aşure tatlısı var. Güllacın kilosu 18 YTL, porsiyonu 5 YTL. Aşurenin porsiyonu 4 YTL. Ramazan boyunca ekmek kadayıfının kaymağını özel bir çiftlikten temin ettiklerini söylüyorlar.Zeynel'de ünlü kağıt helva içi dondurmanın porsiyonu 6 YTL. Sarma kornet dondurma 4 YTL. Kazandibi, tavukgöğsü, su muhallebisi, keşkül 4 YTL. Sütlü tatlıların üzerine dondurma konulduğunda fiyatı 7 YTL oluyor.Zeynel'de peynirli suböreği de var. Porsiyonu 4 YTL. Demleme çay 3, Türk kahvesi 3,5 YTL.Ben sadece Yeniköy Zeynel'i biliyorum. O nedenle sizi, Yeniköy'den geçerken Zeynel'e uğrayarak sütlü tatlılarını ve dondurmasını tatmaya davet ediyorum. Sandalyesi, masası yenilenmek istiyor ama olsun... Siz kaldırımda oturur, etrafı seyrederken tatlınızı yersiniz. Kaymak özel bir çiftlikten