19.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
AYDİL DURGUNaydil.durgun@milliyet.com.tr
Uzun, acılı, 90 dakikalık dizilerden sıkıldıysanız Türkiye’nin ilk yetişkin çizgi dizisi “Fırıldak Ailesi” size ilaç gibi gelebilir. Yakında Star TV’de yayınlanmaya başlayacak olan aile çizgi filminin arkasında “Koca Kafalar”dan tanıdığımız Graffi2000 ekibi var. Anne-baba, çocuklar ve anneanneden oluşan tipik bir Türk ailesinin maceralarının anlatacak dizi 25 dakikalık süresiyle de alıştığımız dizilerden ayrılıyor. “Türkiye’de yetişkinler için çizgi dizi yapmak biraz riskli olsa da artık zamanı gelmişti” diyen yapımcı Varol Yaşaroğlu dizinin ayrıntılarını anlattı...
Nasıl bir dizi olacak?
Anne-baba, üç çocuk ve bir de anneanneden oluşan bir çekirdek aile. Bu aile biraz fırıldak bir aile, sloganları da “Dünya dursa onlar döner”. Yıllara göre tuttukları takımlardan siyasi eğilimlerine kadar her şeyleri değişiklik gösterebiliyor. Hani, rüzgar nereden eserse... Bu da ister istemez değişik bir mizah ortaya çıkarıyor. Bir bölümde anneanne bir yarışmadan para kazanabiliyor, aile o paranın peşine düşebiliyor. Başka bir bölümde Türkiye’de bir grev oluyor, ailenin buna tepkisi anlatılıyor. Aslında temel olarak bir Türk ailesinin o fırıldak konseptli davranışlarından nasıl bir mizah ortaya çıkarabileceğimizin peşindeyiz. Bu aile ileride çok absürt durumlara da düşebilir ama Türkiye’nin gerçeklerinden kopuk olmayacak. Gerektiğinde güncel olaylar da konu edilecek. Temelde önem verdiğimiz şey hikayelerin güçlü olması.
Ne tür bir teknik kullanılacak?
İki boyutlu bir animasyon yapmak üzere yola çıktık. Genelde üç boyutlu teknolojiler çok revaçta şu an ama biz mizah dergisi geleneğinden geldiğimiz için karikatürlerden alıştığımız tarzlarda, çizgilerin canlanmış halini buraya yansıtıyoruz.
Güncel olayların yer alacağını söylediniz. Politikaya da girecek mi? Yoksa sadece komik mi olacak?
Politik veya siyasi bir tarafımız olmayacak. Sadece olaylar karşısında bu ailenin nasıl tepki gösterdiği ile ilgileneceğiz. Bir mesajımız olsun gibi bir derdimiz çok yok aslında.
“Demet Akbağ anne, Bülent Kayabaş baba”
Aile üyelerini yakından tanıyalım...
Sağı solu belli değil aslında karakterlerin, anlatması zor o yüzden. Anneannemizin adı Dürdane... Çok fazla damadını sevmeyen, klasik bir Türk ailesinde olduğu gibi, genelde kızını kayırmaya çalışan bir anne. Afet Fırıldak evin kızı, televizyonda birini gördüğünde ben de böyle olmalıyım, ben de buna sahip olmalıyım diye düşünen bir karakter. Bu da Türkiye’de sosyal eğilimlerden biri. Genelde hayalleriyle gerçekleşenler bir olmuyor tabii. Zeki evin oğlu, liseye gidiyor.
Aklı havada, kopyacı, dalavereci bir tip. Kurnaz geçinmeye çalışan ama aslında naif bir karakter. Çarpmaya çalışırken çapılan insanlar vardır ya, biraz öyle. Anne karakteri alışveriş tutkunu, kredi kartını ele geçirdiğinde yakıyor. Yine de ailede en toparlayıcı insan o. Baba karakteri Sabri’nin tuttuğu futbol takımı sürekli değişir, desteklediği parti sürekli değişir. Nabza göre şerbet verir. Şark kurnazı diyebileceğimiz bir yapısı vardır. Birçok olayda yanar-döner tavrını gösteriyor. Aslında aile üyelerinin bütün bu olumsuz sayılabilecek davranışları onların sevimlilikleriyle kızamayacağımız
hale geliyor.
Türk “The Simpsons”ı demek mümkün mü?
Türk Simpson’ları diyemem. Öyle bir amaçla yola çıkmadık. “Family Guy”, “The Simpsons” gibi Amerikan ailesi üzerine yapılmış gerek çizgi film gerekse sitcom türünde aile dizileri örnekleri var dünyada. Bu bir tarz, sonuçta “Cosby Ailesi” de bir aile komedisi. Onun dışında bir benzerlik kurmak istemiyoruz. Biz Türk ailesini anlatıyoruz. Bu anlamda bambaşka bir şey olacak.
Seslendirmeleri kim yapacak?
Babayı Bülent Kayabaş, anneyi Demet Akbağ seslendirecek. Mesela birçok insan bilmez; Bülent Kayabaş Winnie the Pooh çizgi filmindeki ayı ve kaplan karakterlerini seslendiren kişi. Biz de bu yolculukta öğrendik. Demet Akbağ’ın başarısı tartışılmaz zaten. Zeki karakterini Keremcan Köse seslendirecek. Anneanneyi seslendiren Tülay Bursa, zamanında “Mavi Ay” dizisindeki Cybill Shephard’ı seslendiren kişi. Afet karakterini de Tülay Köneçoğlu seslendiriyor. Evin bebeği Tosun Fırıldak’ı da Oya Küçümen seslendirecek. Seslendirme çok önemli, karakterlere ruhunu veren şey o çünkü. Bu konuda içimiz çok rahat. Müzikleri de Cem Tuncer ile Nail Yurtsever yapıyor, “Öyle Bir Geçer Zaman ki” gibi birçok dizinin müziğini yapan kadro bu işin içinde olacak. Ana yazarımız, dramaturgiyi yapan isim Coşkun Irmak da “Öyle Bir Geçer Zaman ki”nin yazarı. Ses efektleri, dış sesler, arka plan sesleri profesyonel yapım şirketleri tarafından “Hobbit”, “Yüzüklerin Efendisi” gibi sinemadaki çok büyük yapımlara imza atmış seslendirme yönetmenleri tarafından yapılacak.
“Cosby Ailesi”ni “The Simpsons” tahtından etmişti
Yetişkin Türk izleyicisinin çizgi film izleme alışkanlığı yoktur pek. Riskli bir iş değil mi sizce de?
Bence de öyle ama sonuçta böyle bir şeyin yapılması gerekiyordu. Biz yıllardır böyle bir şeyin yapılmasını istiyorduk çünkü çok iyi bir mizah geleneğinden geliyoruz. Biz bu konuda kendimizi hazır hissediyoruz. “Koca Kafalar” ve “Baba Haber Bülteni”nden de edindiğimiz tecrübelerimiz var. “Koca Kafalar” da çıkmadan önce de “haber öncesi yayınlanacak, koca kafalı, vücutları çizgi film olan karakter olacak, bunu izlerler mi?” gibi bir durum oluşmuştu, izlendi. Tabii yetişkin Türk izleyicisi genelde çizgi film izlemez, bu da bir risk tabii. Her şey çok düzgün bile olsa bu alışkanlığı kırmak için dizinin arkasında durmak gerekiyor. Bu anlamda Star TV bu projeye çok inanıyor ve elinden geleni yapıyor bu projenin gerçekleşmesi için. Yeni olan her şey için var aslında bu risk. Mesela “Cosby Ailesi” reytinglerde bir numara iken rakip kanalda başka bir dizi başlıyor ve reytingleri düşüyor. Rakip kanalda başlayan dizi de “The Simpsons”...