12.02.2011 - 01:00 | Son Güncellenme:
Sıra dışı, kendine tekrar baktıran, başka bir dünyanın penceresini açan her filme yer veriyoruz” diyor Pelin Turgut ve Serra Ciliv. İkili bu yıl onuncusu düzenlenecek !f İstanbul AFM Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali’nin kurucu ve yöneticileri. Festivalin 10’uncu yıla özel pek çok sürprizi var. Kuşkusuz ki bunların başında Sundance Enstitüsü ve Sundance Film Festivali ile yaptıkları iş birliği geliyor. Bu iş birliği sonucunda iki kültür arasındaki diyalogu geliştirmek için 10 film gösterilecek. Ayrıca Amerikalı belgesel yönetmeni Sam Green ve dört müzisyenin katılımıyla “Utopia in 4 Movements”ın gösterimi yapılacak.
* !f, 10 yaşında. Yola çıkarken hedefiniz neydi? En çok hangi alanlarda zorlandınız?
Serra Ciliv: Bu festivalin alternatif bakışlara yer açan, genel geçer yasaklara ve kısıtlamalara sorgulayıcı bir gözle bakan bir etkinlik olması için yola çıktık. Bugüne kadar karşılaştığımız en ciddi zorluk finansal oldu. Malum, alternatif kültür etkinliklerinin bilet gelirleriyle ayakta kalabilmesi mümkün değil. Dolayısıyla açık görüşlü markalarla doğru iş birliklerini hayata geçirmeye gayret ettik. İzleyici rakamlarımız çoğaldıkça doğru işi yaptığımızı anladık. En sıra dışı filmlerde bile salonlar dolunca mutlu olduk. Bugün günde yaklaşık 1000 kişinin okuduğu bir blog’umuz var. İlk yılımızdan beri Gökkuşağı filmleri gösteriyoruz, iki yıldır “Açılım” bölümüyle Kürt sorununa insan hikayeleri üzerinden bakıyoruz. Slogan atan bir festival değiliz, dolayısıyla muhafazakar görüşlü insanların bile bir kulak vermek istediği bir festival olabildik.
“Bu yıl 10 yılın 5 incisi seçildi”
* Programını oluştururken nelere dikkat ediyorsunuz? Kriterleriniz neler?
Pelin Turgut: Farklı, yeni bir bakış açısı içeren her film kabulümüz. 10 yıl içinde dünyanın her tarafında bir !f ailesi oluştu, onlardan da tavsiye alıyoruz. Örneğin iki senedir Kürt filmleri seçkimizde Londra Kürt Filmleri Festivali’nin yönetmeni Mustafa Gündoğdu’dan yardım alıyoruz.
* Festivalin blog’unda özel bir çağrıda bulundunuz. İzleyicilerden, 10 yıl boyunca festival kapsamında gösterilen filmlerden bir seçki hazırlamalarını istediniz...
Pelin T.: Sonbaharda binlerce kişinin katıldığı online oylama ile 10 yılda gösterdiğimiz filmlerin içinden “10 yılın 5 incisi” seçildi. Bunlardan biri şahsen benim de bayıldığım “Wristcutters”. Bu filmin hikayesini yazan ünlü İsrailli yazar Etgar Keret de bizlerle olacak; filmin gösterimine katılıp sorularını cevaplayacak. Bahman Ghobadi’nin “Kimsenin İran Kedilerinden Haberi Yok” adlı filmi de listeye girdi. Şu sıralar İstanbul’da film çeken Ghobadi’nin İran’ın yeraltı müzik kültürüyle ve protest gençliğine dair harika bir filmi bu. Seçilen diğer filmler ise “Donnie Darko”, “24 Saat Parti İnsanları” -bu filmin şerefine bir parti de düzenleyeceğiz!- ve Türkiye’den Emre Akay’ın çıkışını yaptığı “Bir Tuğra Kaftancıoğlu Filmi”. Tüm bu filmler festivalde “Retrospekt!f” başlığı altında gösterilecek.
“Canlı sinema” gösterimi yapılacak
* Etkinlikte onuncu yıla özel yenilikler olacak mı?
Pelin T.: Bu sene Sundance Enstitüsü ve Sundance Film Festivali ile iş birliği yaptık. Sundance Film Forward adıyla
10 film gösteriyoruz. Yönetmenler Charien Dabis, Braden King, Andrew McLean, Havana Marking de seyircilerle buluşacak.
Serra C.: “Utopia in 4 Movements” adlı özel gösterim ile “canlı sinema” olanağı sunacağız. Amerikalı belgesel yönetmeni Sam Green ve dört müzisyen söz, performans ve görselliği birleştiren bir gösteri yapacaklar.
!f 2-6 Mart’ta Ankara’da
!f İstanbul’da bu yıl 18 kategoride 86 uzun metraj, 50’yi aşkın da kısa film var. Filmler bu sene ilk defa Gmall’da da gösterilecek. İstinye Park’taki program da genişledi, bütün haftaya yayıldı. 17-27 Şubat tarihlerinde İstanbul’da, 2-6 Mart’ta ise Ankara’da düzenlenecek festivalin filmlerini AFM Caddebostan, AFM Beyoğlu Fitaş, AFM İstinyepark, Cinebonus Maçka GMall, Kargart ve AFM Cep Ankara’da izleyebilirsiniz. Biletler mybilet.com’da satışta.
“!f İstanbul sinemaseverler için vazgeçilmez bir festival”
Alin Taşçıyan (Star gazetesi sinema yazarı)
* Sinemaseverler vizyona girmeyecek ve başka yerde izleyemeyecekleri filmleri kaçırmasınlar... Gerisini kişisel zevkleri bilir!
* !f’te önerdiğim filmler: “Dört Defa”, “Pal Adrienn”, “W.R. Organizmanın Sırları”, “Zare”, “Amrika”, “Hepiniz Kaptansınız”, “Akbaba”, “İz Peşinde”, “Hayatta Kalmak”, “Kadınlar Kahramandır”...
* İf İstanbul artık alternatif içeriği ve özenli organizasyonuyla İstanbullu sinemaseverler için vazgeçilmez bir festival. İstanbul Film Festivali, İstanbul Kısa Film Festivali, 1001 Belgesel, Documentarist, filmekimi, filmmor Kadın Filmleri Festivali, İşçi Filmleri Festivali ile birlikte kentin sinema kültürü takvimini oluşturuyor. Film festivallerinin de ana akımı var nihayetinde, !f İstanbul’da o programlara giremeyen birçok filmi izleyebiliyor sinemaseverler.
“Atlıkarınca’ mutlaka izlenmeli”
Fırat Yücel (Altyazı dergisi yayın yönetmeni)
Bence “Dört Defa” mutlaka izlenmeli. Ayrıca Biz Altyazı dergisi olarak her yıl festivale bir film sunuyoruz. Bu yıl ki filmimiz “W.R: Organizmanın Sırları”. 1971 tarihli bir kült film. Deneysel sinemadan hoşlananlar için ilginç olabilir. Yerli yapım olan “Atlıkarınca”yı da öneririm. Çünkü ensest konusunda ülkemizde çok fazla film çekilmedi, çok cesur bir film.