10.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Mustafa Kemal Atatürk, Dolmabahçe’de gözlerini yumduğunda takvimler 10 Kasım 1938’i gösteriyordu. Ardında sayısız zafer, madalyalar, ülke sınırlarını aşan sevgi ve henüz 15 yaşında genç bir Cumhuriyet bıraktı. En büyük eserim dediği Cumhuriyetin çocuklarıysa onu her geçen yıl daha büyük bir özlem ve minnetle anıyor. Onu anlama çabamız da başta kaleme aldığı “Nutuk” olmak üzere hakkında yazılan kitapları okuyarak perçinleniyor. Atatürk’ü anlatan yeni kitaplara daha yakından bakalım istedik.
“Büyük Dahi-Gazi Mustafa Kemal”
Islık Yayınları’ndan çıkan iki ciltlik bir albümden oluşan “Büyük Dahi- Gazi Mustafa Kemal” eseri Atatürk’ü yakından tanımak isteyenler için benzersiz bir çalışma. Şerif Mardin, Doğan Hızlan, Macit Gökberk ve Tarık Zafer Tunaya’nın yazıları kurucu liderimizin fotobiyografisinden bizlere onun kişiliğini sunuyor. Fahri Özdemir’in küratörlüğünde hazırlanan, İzmir’deki Folkart Gallery’de aynı adla yer alan sergide fotoğrafları ve Atatürk’ün özel eşyalarını 24 Şubat 2019’a kadar görmek mümkün.
“Çocuklara Atatürk”
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün doğumundan ölümüne kadar yaşadıklarını ve ülkesini çağdaş uygarlık seviyesine taşımak için yaptıklarını çocuklara yalın bir dille aktaran kitap Kolektif tarafından kaleme alındı. Ulu önderimizin mücadeleden hiç vazgeçmeyen kişiliğinin ve silah arkadaşlarıyla verdiği kurtuluş mücadelesinin anlatıldığı eser Arunas Yayıncılık tarafından yayımlandı.
“Büyük Atatürk’ten Küçük Öyküler”
Süleyman Bulut’un Can Yayınları’ndan çıkan, Atatürk ile ilgili iki yüzü aşkın anıyı araştırıp, derleyip, kendine özgü üslubuyla öyküleştirdiği kitabında daha önce okurlarla buluşmuş öykülerin yanı sıra 70 yeni öykü de yer alıyor. Bulut, kitabında Atatürk’ü Çanakkale’de, Amasya’da, Erzurum’da, Sivas’ta, Ankara’da, Sakarya’da, Büyük Taarruz’da, Cumhuriyet’i kurarken, devrimleri yürütürken gündelik hayatı içinde, incelikleri ve insani yönleriyle tanımak isteyenler için eşsiz bir okuma fırsatı sunuyor.
“Mustafa Kemal Atatürk Mücadelesi ve Özel Hayatı”
İpek Çalışlar’ın kaleme aldığı eser Yapı Kredi Yayınları’ndan okuyucuyla buluştu. Kitap, Mustafa Kemal’in hayatının geçtiği yerlere yapılan yolculuklara, tanıklıklara ve belgelere dayanıyor. Anlatıya eşlik eden görseller ve bize sunduğu zengin kaynakça karşımıza özel bir Atatürk biyografisi çıkarıyor.
1931 yılındaki tarih çalışmaları esnasında Çankaya’daki eski köşkün kütüphanesinde bulunan hatırat, Mustafa Kemal Atatürk tarafından Karlsbad’da geçen günlerini anlattığı 6 defterin kitaplaşmasından ortaya çıkarılmış bir eser. Kitap, Atatürk’ün o günlerdeki toplumsal meselelere bakışını, okuduğu bazı kitapları ve daha pek çok ayrıntıyı içeriyor. Atatürk’ün kaleminden çıkan bu eser yazılışının 100. yılında Kopernik Kitap tarafından yeniden okuyucuya sunuldu.