Çocuk ve Kültür & SanatHep birlikte keşfedelim: Efes Antik Kenti

Hep birlikte keşfedelim: Efes Antik Kenti

03.09.2024 - 11:06 | Son Güncellenme:

İzmir'in Selçuk ilçesinde yer alan Efes Antik Kenti, antik çağın önemli şehirlerinden biriymiş. Bu tarihi bölge geçmişte Lidyalılar, Persleri Helenler, Roma ve Bizans İmparatorluğu gibi çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve tarihi açıdan da oldukça önemli bir yermiş.

Hep birlikte keşfedelim: Efes Antik Kenti

Önceleri küçük bir yerleşim yeriyken zaman içerisinde gelişen şehrin asıl kurulumu M.Ö. 6000’li yıllara dayanıyormuş. Özellikle Helenistik dönemde gelişen Efes dönemin en büyük liman şehriymiş ve ticaretin de merkeziymiş. Roma İmparatorluğu ise Efes’in zenginleşmesini ve gelişmesini sağlamış.

Haberin Devamı

Hep birlikte keşfedelim: Efes Antik Kenti

Hatta Roma İmparatorluğu zamanında da bugün hala ayakta olan Celcus Kütüphanesi, Büyük Tiyatro, Hadrian Tapınağı, Traianus Çeşmesi inşa edilmiş.

Efes'in neredeyse tamamı mermerden yapılara sahip, şehri ayakta tutan sütunların üzerindeki işlemeler ise büyüleyici.

Büyük bir şehir olan Efes'in içinde UNESCO Dünya Mirasına girmiş bir sürü yapı varmış. Eğer sen de bir gün gidersen dikkatlice gezmeleri ve bu yapıları incelemelisin. İşte o yapılar: Celcus Kütüphanesi, Hadrian Tapınağı, Antik Tiyatro, Mermer Cadde, Yamaç Evler, Latrina ve Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri olan Artemis Tapınağı.

Hep birlikte keşfedelim: Efes Antik Kenti

Bir de unutmadan Efes Antik Kentini yalnızca gündüzleri değil artık geceleri de gezebilirsin. Antik kent için tasarlanmış gece ışıklarıyla bütün yapılar daha büyüleyici görünüyor.

Yazarlar