EbeveynHep mi uslu çocuk olacaklar?

Hep mi uslu çocuk olacaklar?

03.02.2015 - 10:51 | Son Güncellenme:

Sürekli bir koşuşturmanın olduğu, teknolojinin insanları esir aldığı, doğal imkânlardan uzak, kentleşme ve sanayileşmenin etkisiyle ilişkilerin soyutlaştığı günümüz koşullarından en çok etkilenen ne yazık ki çocuklarımız oluyor.

Hep mi uslu çocuk olacaklar


Çocuklar, çok küçük yaşlardan itibaren teknolojiyle iç içe, betonarme yapılarda ve sınırlar içinde büyüyorlar. Kültür2000 Koleji rehber öğretmeni İnci Yelkenci, bu şartlardaki çocukların enerjilerini doğru kullanamadığını, dikkat kusurlu olduklarını ve ebeveynleri tarafından ‘yaramaz, aşırı hareketli, dikkatsiz, sürekli istekleri olan’ çocuklar olarak nitelendirildiklerini belirtiyor. Çocukların her şeyden çabuk sıkılıp, bıktıklarını dile getiren Yelkenci, çocuklardan her zaman uslu, akıllı ve örnek çocuk olmalarını bekleyemeyiz diye anne babaları uyarıyor.

Çocuklarındaki en ufak huzursuzluk, dikkatsizlik, aşırı hareketlilik hali anne-babaları huzursuz ediyor. Bu durumların ne kadar zamandır sürdüğü, hangi koşullarda görüldüğü ve çocukta nasıl sergilendiği titizlikle gözlenip bir sorun olup olmadığına karar verilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunan İnci Yelkenci, ailelerin “ Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu” konusunda dikkatli olmaları gerektiğini belirtiyor.

Anne-Babalara tavsiyeler

Gelişim düzeyine uygun günlük aktivite ve işleri alışkanlık haline getirmeye çalışın.

Evde uyulması gereken net kurallar koyun ve bu kurallardan taviz vermemeye özen gösterin.

Çocuğunuza yaşam boyu onu seveceğiniz ve ona bağlı olduğunuz düşüncesini verin.

Çocuğunuza vereceğiniz en değerli ve önemli hediye onunla birlikte olduğunuz ve istediği eylemleri beraberce yaptığınız zaman dilimleridir.

Çocuğunuzla konuşurken ve onu dinlerken göz göze gelmeye çalışın.

Ona yumuşak bir şekilde ve saygılı davranın. Sabırlı olun.

Çocuğunuzun mükemmel olmasını beklemeyin ve ondan mükemmel olmasını istemeyin.

Çocuğunuza güvenin ve güveninizi belli edin. Onunla savaşmayın.

Çok konuşup nasihatler vermektense, davranışlarınız onun için daha öğretici olacaktır.

Sorumlulukları ile ilgili (odasını toplama, ellerini yıkama, giysilerini düzenleme) onu sık sık uyarın.