06.12.2017 - 14:30 | Son Güncellenme:
Uzmanlar tarafından ergenliğin başlangıcının biyolojik bitişinin ise sosyal olduğu söylenmektedir. Bu durumun nedeni bireylerin ne kadar erişkin olduklarının toplumdan topluma farklılık göstermesi olarak belirtilmiştir. Örneğin geçmiş dönemlerde özellikle erkekler erişkin kabul edilip askere gönderilirken bazı toplumlarda erişkin olduğu kabul edilemeyip eğitiminin devam etmesine odaklanılmıştır. Ancak günümüz çağında ergenlik belli bir yaş grubuna göre sınıflandırılmıştır.
Yapılan araştırmalar sonucunda erkeklerde ve kadınlarda ergenlik yaşı dönemi 12 - 20 yaş arasında kabul edilmiştir. Yapılan bu araştırmalar yukarı da da belirttiğimiz gibi ülkemizdeki yaşam koşulları dikkate alınarak hesaplanmıştır. Ergenlik dönemi bitişi ve başlangıcı toplumsal olarak farklılık gösterdiği gerçeği unutulmamalıdır.
Ergenlik eskiye göre daha mı uzun sürüyor?
Beslenmeye bağlı hormonal değişimler sayesinde ergenliğin bir miktar geriye gittiği gerçeği maalesef ki doğru olarak kabul edilmiştir. Ancak asıl değişimin ergenliğinin bitişinin ileri atılması olduğu söylenmektedir.
Yapılan araştırmalar sonucunda, bundan yüzyıl önce 14 yaşındaki erkekler askere giderken kızlar ise evlendirilirken günümüzde bu oran 12 yaşında başlayıp 20-23 yaşına kadar uzamış olduğundan ergenlik süresinin uzamış olduğundan bahsetmek mümkün olacaktır.
Ergenlik döneminde ortaya çıkan sorunlar nelerdir?
Ergenlik döneminde genellikle çocuklukta var olan ruhsal problemlerin şekil değiştirerek ergenlik dönemine kadar ulaşması olarak karşımıza çıkabilir.
Özellikle dikkat eksikliği ve algı bozukluğuyla çocukluk döneminde gelişen bu sorunlar, ergenlik döneminde şekil değiştirerek karşımıza çıkmaktadır.
Diğer bir sorun olarak karşımıza ruhsal problemler çıkmaktadır. Bunlar örneğin şizofreni gibi, polarefektif gibi psikolojik bozuklukların belirtileri olabilir ya da alkol madde kullanımının ilk başlangıç aşamaları olabilir. Bunlarda ergenlikte başlayan ve erişkinliğe uzayan tabloların belirtileridir.
Diğer problemler ise ergenlik döneminde ve geçici olarak ortaya çıkan problemlerdir. Örneğin yeme bozuklukları, sürekli sinirlilik hali, kişinin kendini güzel olarak görmemesi, ciltte ergenliğe bağlı olarak gelişen bir takım değişimler gibi birçok etken ergenliğin geçici olarak kabul edilebilen psikolojik sorunları arasında yer almaktadır.
Aynı zamanda ergenlik döneminde cinsel istek özellikle erkek bireylerde biraz daha fazla artış göstermektedir. Ergenlikle alakalı doğru eğitim verilmemiş toplumlarda sırf bu sebeplerden dolayı erken evlilik yaşı neredeyse 12 yaşa kadar düşmüştür. Neyse ki ülkemizin bu konularla alakalı bilinçli olmasından dolayı bu tarz sorunlar yaşanmamaktadır.
Ergenlik döneminde dikkat edilmesi gerekenlerle alakalı bilgi sahibi aşağıda linkini vermiş olduğumuz haberimize tıklayarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
Ergenlik döneminde dikkat edilmesi gerekenler