EbeveynÇocuklar hangi oyunları oynamamalı?

Çocuklar hangi oyunları oynamamalı?

16.10.2020 - 17:04 | Son Güncellenme:

Teknoloji ve buna bağlı olarak teknolojik cihazlar, hayatımızın başköşesine oturdu. Her ne kadar bu tür cihazları ve teknolojinin gelişimini ilk etapta yabancı gözlerle izlesek de hayatımıza getirdiği kolaylıklar sebebiyle ondan vazgeçemez olduk. Çocuklar ise yetişkinlerden daha hızlı adapte oldu bu sürece. Neden mi? Onlar, bilgisayar, tablet ya da telefonun zaten var olduğu bir zamanın içine doğdular. Sürekli olarak bilgisayar ya da telefonlarında oyunlar oynuyor, kimi zaman yemek yemeyi bile unutuyorlar. Bu senaryo size de tanıdık geldi mi?

Çocuklar hangi oyunları oynamamalı

Saatlerce oyun oynayan çocukların, elbette hiçbir ebeveyni mutlu ettiğini söyleyemeyiz ama dijital oyunları da hepten çocuğun hayatından çıkartmak mantıklı değil. Onun yerine belirli bir zaman dilimi içerisinde ve sadece sizin izin verdiğiniz faydalı oyunları oynamasına yardımcı olmalısınız.

Haberin Devamı

Peki, çocuklar hangi dijital oyunları oynamamalı? İşte bu sorunun cevabı yazının devamında anne-babaları bekliyor.

Çocuklar Hangi Dijital Oyunları Oynamamalı?

Çocukların oynamaması gereken oyunların listesini çıkartmaya kalksak bir ansiklopedi boyutuna getirebiliriz fakat bu aşamada hızlı davranmak önemli. Biz de bu gereklilikten yola çıkarak çocukların oynamaması gereken oyunların ortak özelliklerini aşağıda verdik.

Şiddet, Öfke, Korku İçeren Oyunlar

Normal hayatta da çocuklarımızı sakındığımız şiddet ve korku gibi özellikleri olan, bu özelliklerde karakterleri ve canavarları olan oyunlar, çocuklar için hiç de uygun değil. Bu tip oyunlarda kimi zaman canlılara zarar verme gibi ögeler de bulunabiliyor. Hiçbir ebeveyn, çocuklarının canlılara zarar veren biri olmasını istemez.

Haberin Devamı

Argo, Küfür İçeren Oyunlar

Yalan söyleme, argo konuşma ya da küfür etme gibi davranışlara özendiren, oynama esnasında bunları kullanan oyunlar; çocukların zihinsel ve sosyal gelişimlerine ket vurabilir. Dahası, bu tür oyunları oynayan çocuklar da oyundaki karakterlere özenerek bir anda hiç tanıyamadığınız bir çocuğa dönüşebilir.

Chat/Mesajlaşma Özelliği Bulunan Oyunlar

Bu oyunların direkt olarak çocuklara zarar verdiğini söyleyemeyiz ancak hiçbir anne-baba, çocuğunun; tanımadığı kişilerle konuşmasını istemez. Zira yabancılarla kurulan iletişimlerde istismar ve dolandırıcılık, hacklenme gibi durumlar söz konusu olabilir.

Reklam Gösteren Oyunlar

Çocukların zihinsel, sosyal ve psikolojik durumlarını olumsuz etkileyecek reklamları, onların karşısına çıkartan oyunlar da ebeveynler tarafından derhal önlem alınması gereken oyunlar arasındadır. Bu tip oyunlarda cinsellik, argo, hack, kumar ve şiddet özendirici reklamlar çıkabilir.

Dilerseniz tercihinizi, reklam göstermeyen ve pedagojik ürün sertifikasına sahip olan MentalUP Çocuk Oyunu yönünde değerlendirebilirsiniz. Dünya çapında 5,5 milyondan fazla aile tarafından kullanılan bu oyun, güvenli oyunlar arasındadır.

Sosyal Medya Oyunları

Yine çevrimiçi mesajlaşmaya imkân veren sosyal medya uygulamaları da çeşitli riskleri beraberinde getiriyor. Bu uygulamalardaki oyunların bazıları, çocuklar için hiç de uygun olmayan yetişkin içerikleri barındırabiliyor. Dolayısıyla anne-babaların bu tür oyunlar ve özellikle sosyal medya kullanımı için ya çocuğun yanında olması ya da 13 yaşından küçük çocuklarına bu uygulamaları yasaklaması önerilir.