11.07.2017 - 15:34 | Son Güncellenme:
Tuvalet eğitimine hem anne babanın hem de çocuğun hazır olduğu dönemde başlanmalıdır. Yanlış bir zamanda ve hazırlıksız başlamak bu sürecin kolay atlatılmasına engel olur. Çocuğun hazır olması;
Fizyolojik olarak kas gelişimini tamamlamış olması,
Gelişimsel olarak kendini ifade edebiliyor olması,
Psikolojik olarak da sağlıklı bir döneminde olması demektir.
Çocuklarda tuvalet eğitimi sırasında nelere dikkat etmek gerekir?
-Çocuklarda tuvalet eğitimi esnasında kesinlikle bez kullanılmamalıdır. Amaç bezden kurtulmak olduğu için bezle eğitim yapılırsa bezden kurtulmak daha zor olur.
-Ebeveyn zorla eğitim vermemelidir. Çocuğa sevecen bir tavırla davranılmalıdır.
- Çocuğa kendi öğrenir diye kendi haline bırakmak mantıksızdır.
-Oturak, minik klozet, alıştırma külotu, normal külotlar gibi alışverişlerin çocukla birlikte yapılması onu motive edecektir.
Çocuklara ne zaman tuvalet eğitimi yapılmalı?
Konuşamayan bir çocuktan tuvalet ihtiyacını haber vermesini beklemek mantıksızdır. Konuşabilen bir çocuk üç dört saatten uzun kuru kalıyorsa ve idrarının büyük bir bölümünü tek seferde yapabiliyor ise bu eğitime başlayabileceğinizin işareti.
Çocuk 3 yaşından sonra büzgen kaslarını kontrol altına almaya başlandığında eğitime başlanmalı lazımlığa oturmasını sağlanılmalıdır. Çocuk lazımlığa oturduktan sonra tuvaletini yapamazsa sık sık hatırlatılmamalı, 2 saatte bir sorulmalıdır.
Gece tuvalet eğitimi
Gece tuvalet eğitiminde yatmadan önce çocuğun tuvalete götürülmesi son derece önemlidir. Çocuk uyuduktan sonra 3-4 saat aralıklarla kaldırılarak tuvalete götürülmelidir. Tuvalete götürülürken de uyanık olmalı ve tuvalete gittiğinin farkında olmalıdır. Böylece çocuk tuvalet için rahatsız edildiğini anlayacak ve uyandırılmamak için gece tuvaletini tutmaya başlayacaktır. Çarşafın altına su geçirmez örtüler serilerek önlem alınması da olası kazalarda anne babaların işini kolaylaştırır.