25.04.2016 - 11:10 | Son Güncellenme:
Galatasaray Lisesi’nde öğrenci iken okulunun kulübünde voleybol oynamaya başlayarak spor hayatına adım atan Sırma Üç, bugün ülkemizdeki en önemli alt yapı spor kulüplerinden biri olan ES Voleybol’un kurucusu. Halen ES Voleybol’un başkanlığını yürüten Üç; İTÜ Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun olana kadar öğrencilik döneminde sporcu ve antrenör olarak Galatasaray Kulübü’nün çeşitli takımlarında görev almış.
Genç yaşlarda, uluslar arası antrenör belgesine sahip ilk Türk bayan antrenörü olma fırsatını yakalayan Üç; son olarak Kovan Spor Kültürü Merkezi’ni hayata geçirdi. Biz de kendini spora, sporcu yetiştirmeye adayan Sırma Üç ile ES Voleybol’u, yeni yatırımını ve sporu konuştuk.
13 yıl önce kurulan ES Voleybol’un kurucularından biriyim ve kuruluşundan bu yana kulübün başkanlığı görevini yürütüyorum. ES Voleybol tamamen alt yapı çalışmalarına odaklanmış, sporcu, antrenör ve yönetici yetiştirmeyi amaç edinmiş bir spor kulübü. Bugüne kadar Milli Takımlara çok sayıda sporcu kazandırmanın yanında, sektöre çok sayıda yönetici ve antrenör de kazandırdık. Bizi bugün spor kulübünden çok Spor Akademisine benzeten kişi sayısı çok.
Kovan Spor Kültürü Merkezi’ni hangi sebeplerle hayata geçirdiniz? Süreç nasıl gelişti?
Çocukluk – gençlik dönemimde devlet okullarında iyi bir eğitim alma şansı yakaladığımı, bu şansı iyi değerlendirerek zaman içinde belirli bir gelir ve hayat standardı seviyesine ulaşabildiğimi düşünüyorum. İnsan bir yaşa gelince birikimlerini paylaşmak ve spordan -eğitimden aldıklarını geri vermek zamanı geldiğini fark ediyor. ES Voleybol Spor Kulübü’nün kuruluşu ve ardından bu kulübün sürekliliğini sağlamak, kulübü kalıcı kılmak üzere hayata geçirilen Kovan Spor Kültürü Merkezi işte bu fikirle doğdu. Bu konuda tek ortağım eşim Ercan Üç. Eşim halen yazılım yerelleştirmesi şirketimizde aktif olarak çalışmaya devam ederken, ben de tüm mesaimi spor etkinliklerine ve organizasyonlarına ayırıyorum.2015 tarihinden hizmet vermeye başlayan KOVAN, sahip olduğunu imkanlarla profesyonel ve milli sporcu yetiştirmenin yanı sıra her yaş grubundan insanın spor yapabilmesi ve spor kültürünü, spor felsefesini hayatının bir parçası haline getirmesi için faaliyetlerini sporun tüm alanlarına yayıyor.
Kovan Spor Kültürü Merkezi’nin en önemli farklılığı, özellikle çocuklara ve gençlere çok sayıda değişik branşta spor yapma olanağı sağlaması.
Türkiye’ye baktığımızda voleybola olan ilgili son yıllarda arttı fakat futbol ve basketbola oranla maalesef daha az talep görüyor. Bunun neye bağlıyorsunuz? Daha çok tercih edilen bir spor haline gelmesi için neler yapılabilir?
Son yıllarda voleybol TV’lerde daha çok izlenir, gençler ve çocuklar arasında daha çok konuşulur hale geldi. Bu büyük bir fırsat. Şu anda yapılması gereken tek şey, her okul bahçesine, her parka bir file kurmak… Gerisi mutlaka gelecek; ailece voleybol oynanacak, çocuklar voleybolla tanışacak. Tabii bir sonraki adımda da, artan amatör kulüp sayısı ile maksimum sayıda maç oynatabilmek için uygunstatü değişikliklerinin ve düzenlemelerininyapılması gerekiyor. Yani voleybolla tanışan çocukların, gençlerin sahalara taşınabilmesi için kulüplerin teşvik edilmesi, müsabakalarındaha kolay oynanabilir hale gelmesi ve yarışmacı ortamın sağlanması gerekiyor.
Aileler çocukları için en doğru spor branşını nasıl seçebilirler? Siz neler önerirsiniz?
6-8 yaşlarında spora başlayan çocukların farklı sporlar ile tanışmasında ve farklı sporları denemesinde çok büyük fayda var. Çocuklar sevdikleri oyunu veya sporu zaman içinde kendileri daha doğru biçimde seçiyor, kendi tercihlerini belirliyorlar. Burada çocuklara güvenmek lazım. Ama aile, çocuğunun meslek olarak sporu seçebileceğini düşünüyor ve çocuğunu performans sporcusu olmaya hazırlıyorsa konuya biraz daha bilimsel yaklaşmak gerekiyor. Çocuğun hangi spora daha yatkın olduğunu anlayabilmek için “sporcu performans ve tarama testlerini” yaptırmak gerekiyor. Bu testlerde çocuğun fiziksel özellikleri değerlendirilerek belirli sağlık kontrolleri yapılıyor ve çocuğun sonuçları ile performans sporcularının çocuk yaş gruplarındaki sonuçları değerlendirilerek sporcu adayları yakalanmaya çalışılıyor.
Kendi tesisimiz olan Kovan Spor Kültürü Merkezi’ne gelen aileler burada çocukları için jimnastik, basketbol, futbol, voleybol, tenis, satranç gibi farklı spor branşları bulabilir hem de Sportofit Sporcu Sağlığı Merkezi’nden bilimsel destek alabilirler.
Okulların kapanmasına 2 ay kadar bir süre kaldı. Yaz döneminde farklı etkinlikleriniz, voleybol kamplarınız olacak mı?
Okulların kapanması ile birlikte spor kampları başlar. Biz de 9-12 yaş dönemine yönelik voleybol kamplarımızı 18-23 haziranda ve 13-17 yaş dönemine yönelik voleybol kamplarımızı 23-30 haziran tarihlerinde Bodrum’da gerçekleştireceğiz. Bu kamp boyunca hem çim voleybolu hem de plaj voleybolu ile tanışma fırsatı bulacak sporcularımız kamp sonrasında yaz dönemi antrenmanlarına başlayacaklar.
Kovan Spor Kültürü Merkezi’nde tam gün yaz okulu programımız da olacak. Yine spor ağırlıklı bir program olan yaz okulumuza 2 haftalık dönemler halinde kayıt yaptırmak mümkün olacak.
Gizem Aydoğan - PembeNar