02.10.2013 - 22:11 | Son Güncellenme:
Tek bir gözün veya her iki gözün birden düz bakış pozisyonunu yitirip içe, dışa, yukarıya, aşağıya doğru kaymasıyla oluşan şaşılık gözü hareket ettiren 6 adet kastan birinin veya birden fazlasının tembelleşmesi ve kuvvetini yitirerek koordinasyonu bozmasıyla meydana gelir. Genel olarak konjenital bir göz kusuru olan göz kayması veya şaşılık sorunlu hamilelik dönemi, problemli doğum, geçirilen hastalıklar gibi bebeğin gelişim sürecini etkileyen etmenlerle ortaya çıkabilir. Aynı zamanda diğer göz rahatsızlıkları ile birlikte gelişebilen şaşılık bebeklik döneminin ilk 3 ayından sonra tespit edilebilir. Bebeklik döneminde fark edilmeyen şaşılığı çocuğunuzda göz sulanması, baş ağrısı, çift görme, bulanıklık gibi şikâyetler duyuyorsanız bir göz doktoruna göstererek kontrolünü yaptırabilirsiniz.
Şaşılık Tedavisi
Şaşılığa neden olan etmenlere göre tedavi çeşitlilik göstermektedir. Ancak her yaşta şaşılık tedavisi mümkündür.
Gözlük
Kırma kusuru olan gözlerde gözlük kullanımı ile birlikte şaşılık düzelmektedir.
Kapama Tedavisi
Göz tembelliği olan çocuklarda sağlıklı göz bandajlanarak tembel olan gözün kullanılması sağlanır. Haftalar belki aylar sürebilecek bu işlem doktor kontrolünde gerçekleşir.
Cerrahi Müdahale
Gözlük tedavisi denendikten sonra göz kayması veya şaşılık giderilmiyorsa cerrahi müdahale şarttır. Genel anestezi verilerek yapılan göz ameliyatlarında kesin sonuç alınabilir.