CaddeYOĞUN BAKIMDA ÖLÜME ALIŞILMAZ!

YOĞUN BAKIMDA ÖLÜME ALIŞILMAZ!

13.08.2012 - 19:44 | Son Güncellenme:

Yoğun bakımın özünün reanimasyon yani ‘var olan hayatın devamını sağlamak’ olduğunu söyleyen Dr. Kadir Doğruer, “Yoğun bakım hekimleri olarak bizler ölümle iç içeyiz ama ölüme alışamayız. Ölüme üzülmediğimiz ve alıştığımız zaman; artık ne siz iyi bir yoğun bakım uzmanı ne de orası iyi bir yoğun bakım bölümü olabilir!” diyor

YOĞUN BAKIMDA ÖLÜME ALIŞILMAZ

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Yoğun Bakımlar Koordinatörü Dr. Kadir Doğruer; yoğun bakımlarla ilgili soruları yanıtladı:

Yoğun bakım nedir?
Yoğun bakım, kritik hastanın yaşamsal destek alma ihtiyacı olduğunda tedavi edildiği alanlardır. Kritik hasta tanımı çok önemlidir. Kritik hasta demek; solunum, dolaşım, boşaltım, sindirim sistemi gibi herhangi bir sistemde hastayı tehdit edecek bir gelişme olması durumunda, yoğun bakım ünitesinde takip ve tedavisi gereken hasta demektir. Yoğun bakımlar, diğer bölümlerden farklı olarak yoğun bakımı yapacak daha ileri teknolojiye sahip ekipmanlara sahiptir. Daha çok doktorla, daha çok hemşireyle hastanın takibinin yapıldığı ve yaşamın bir şekilde devam ettirilmeye çalışıldığı alanlardır.

Kimler yoğun bakımda yatar?
Yenidoğandan ileri yaşlarda olanlara kadar herkes olabilir. Çeşitli kritik nedenlerle; enfarktüs, beyin kanaması, mide kanamaları, ileri evre kanserler nedeniyle olabilir... Aklınıza gelebilecek hayatı tehdit edecek herhangi bir oluşumla, bir veya birden başka sistemde meydana gelen değişiklikler nedeniyle hasta yoğun bakıma ihtiyaç duyabilir.

Haberin Devamı

‘Diken batan da yatabilir’Hayatın tehdit altında olması ne demektir?
Örneğin; mide kanaması çok aşırı boyuta gelmiştir ve artık hayatı tehdit edebilir. Kişinin kalbinde enfarktüs gelişmiştir, kalbin normal çalışmasını ileri derecede etkiliyordur ve bu nedenle yoğun bakım gerekebilir. Solunum yetersizliği vardır ya da böbrek yetmezliği vardır ve hasta komaya girmiştir. Zehirlenmelerde yoğun bakım gerekebilir. İşte bütün bu durumların, hastalıkların ortak özelliği; hayatın tehdit altında olmasıdır.

Yani herkes yoğun bakım hastası olabilir?
Evet; mutlaka ağır bir hastalık (beyin kanaması, kalp krizi vb.) olması gerekmiyor. Eline diken batıp yoğun bakıma alınan hasta, gelişebilecek olan tetanos nedeniyle yoğun bakıma geçebilir. Yani bir dikenden tetanos olabilir ve önemsenmezse hasta kaybedilebilir. Ya da basit bir akciğer enfeksiyonu olan 24 yaşında bir hastaya "Ne işi var yoğun bakımda, iki tane antibiyotik alsa iyileşir" diyebilirsiniz ancak bağışıklık sistemindeki herhangi bir zayıflık onun yoğun bakıma düşmesine neden olabilir.

Kaç çeşit yoğun bakım bölümü vardır?
Birçok yoğun bakım bölümü vardır. Bu, gelişmişlik düzeyiyle ilgili. Sağlık sisteminiz ne düzeyde gelişmişse, bu gelişmişlik düzeyine paralel olarak yoğun bakım ünitenizi de ayrıntılı hale getirebiliyorsunuz. Yenidoğan, pediatrik, koroner, post-op anestezi, post-op kardiyovasküler cerrahi yoğun bakım vardır, genel yoğun bakım, nöroloji yoğun bakım, ara yoğun bakım vardır... Bunların sayısı artırılabilir. Türkiye’deyse yaygın olan uygulamada yoğun bakımlar dahili ve cerrahi yoğun bakım olarak ayrılmaktadır.

Haberin Devamı

“ANA HEDEFiMiZ HASTANIN HAYATINI DEVAM ETTiRMEK”

Yoğun bakımın ortaya çıkışındaki en önemli nokta reanimasyondur. Genel anlamda yeniden hayat verme olarak tanımlanabilir. Ama biz yeniden hayat vermiyoruz, mevcut hayatın devamlılığını sağlıyoruz. Benim için herhangi bir ortam yoğun bakım ortamıysa eğer, burası reanimasyondur. Yoğun bakımın amacı, yaşamın sürdürülmesidir. Yaşamsal riskler arttığında verilecek destekle yaşamın sürdürülebileceği yoğun bakım ortamları ‘reanimasyon’dur. Bu durumda yoğun bakımların temel mantığının sürdürülebildiği, yaşam desteğinin sağlanabildiği alanlar yoğun bakımlardır ve reanimasyonlardır.

Haberin Devamı

“HASTA iSTATiSTiK DEĞiLDiR”

Yoğun bakım hekimleri olarak bizler ölümle her gün iç içeyiz ama ölüme alışkın olmamalıyız, hastalarımızı kaybetmeye alışmamalıyız, üzülebilmeliyiz. Bunlardan etkilenmeme gibi bir lükse sahip değiliz. Tıp, bilimin kullanıldığı bir sanat alanıdır. Bizim, sanatımızı en iyi şekilde icra edebilmemiz için; hastaların insan olduklarını unutmamalı, onlara bir istatistiki ya da matematik veri olarak bakmamalı, onları kaybettiğimizde üzülmeli ve hatta ağlamalıyız. Diğer türlü zaten ne siz iyi bir yoğun bakım uzmanı ne de orası iyi bir yoğun bakım bölümü olabilir.


YARIN: YOĞUN?BAKIMDA?SEVGi MUCiZESi

KEŞFETYENİ
Survivor'da sürpriz açıklama! Yarışmacılar dondu kaldı
Survivor'da sürpriz açıklama! Yarışmacılar dondu kaldı

Cadde | 25.04.2025 - 13:05

Survivor son bölümde sürpriz bir gelişme yaşandı. Acun Ilıcalı'nın sözleri şoke etkisi yarattı.

Yazarlar