21.06.2010 - 13:46 | Son Güncellenme:
İlhan Selçuk, ameliyata girmeden önce 'Pencere'de okurlarına şu sözlerle veda etti:
"İlhan Selçuk, ameliyata girmeden önce Cumhuriyet Gazetesi'ndeki köşesi 'Pencere'de okurlarına şu sözlerle veda etti:
"Pazartesi günü yürekten ameliyat olacağız, söylenenlere bakılırsa epey gıllıgışlı bir operasyonmuş, nalları havaya dikersek bozulmayalım, olur böyle şeyler... Nalları dikmezsem daha görüşürüz. Dikersem, her ne kadar kusurumuz da olsa, affola... İkisine de eyvallah..."
İlhan Selçuk'un ölümüyle ilgili Amerikan Hastanesi'nden yapılan açıklamada, "24 Ocak 2010 tarihinde iskemik beyin hastalığı nedeni ile yoğun bakım ünitemize yatırılan İlhan Selçuk, uygulanan tüm tedavi ve girişimlere karşın çoklu organ yetmezliği nedeni ile 21 Haziran 2010 saat 13:15'te vefat etmiştir" denildi
85 yaşında yaşamını yitiren Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk, gazetecilik hayatının önemli bir bölümünü Cumhuriyet gazetesinde sürdürdü. Yön ve Devrim dergilerinde de yazan Selçuk, 1971’de darbe girişiminde yer aldığı gerekçesiyle yargılanmış ve aklanmış, Ergenekon soruşturması kapsamında da gözaltına alınıp serbest bırakılmıştı.Nüfusunda Aydın yazmasına karşın 1925’te İzmir’de doğan İlhan Selçuk, 1950’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Kısa bir süre avukatlık yapan Selçuk’un ilk yazısı 1952’de ağabeyi Turhan Selçuk ile birlikte çıkardığı 41 Buçuk isimli mizah dergisinde yayımlandı.
1958’de Karikatür, 1959’da Taş Karikatür dergilerinin yayıncıları arasına katıldı. Semih Balcıoğlu ile birlikte Ulus’un mizah sayfasını düzenledi.1961’de Akşam Gazetesi’nde yazarlığa başladı. Aynı yıl Tanin’e oradan da Vatan’a geçti. 1962’de Doğan Avıoğlu, Mümtaz Soysal, İlhami Soysal ve Cemal Reşit Eyüboğlu’yla birlikte Yön dergisinin kurucuları arasında yer aldı ve burada da yazılar yazdı.1962’de Nadir Nadi’nin çağrısı üzerine Cumhuriyet’te köşe yazarlığına başlayan Selçuk, bu tarihten itibaren yaşamının sonuna kadar Cumhuriyet gazetesinde Pencere adlı köşesinde yazmayı sürdürdü.
12 Mart 1971 öncesinde Doğan Avcıoğlu’nun çıkardığı Devrim dergisinde de yazan İlhan Selçuk, 12 Mart Askeri Muhtırası’ndan sonra, 9 Mart 1971 darbe girişiminde yer aldığı gerekçesiyle gözaltına alındı. 1971’de sıkıyönetim mahkemesinde yargılanan ve aklanan Selçuk, 12 Mart döneminde ünlü Ziverbey Köşkü’nde sorgulandı. Daha sonra Ziverbey Köşkü’ndeki işkenceleri yazdığı kitapla anlattı.İlhan Selçuk, Berrin Nadi ile birlikte Cumhuriyet gazetesinin bağımsızlığını koruyarak sürdürebilmesi için Cumhuriyet Vakfı’nı kurdu.Türkiye İnsan Hakları Kurumu (TİHAK) kurucu üyesi olan İlhan Selçuk, Türk basınında demokrasi için verdiği savaşımı nedeniyle 1997’de Sertel Demokrasi Ödülü’ne layık bulundu.
1989’da Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin Onur Ödülünü, 1994’te Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Basın Özgürlüğü Ödülünü aldı.İlhan Selçuk, 12 Mart’tan 37 yıl sonra 21 Mart 2008 günü saat sabah 04.30 sıralarında Ergenekon davası kapsamında İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Ferit İlsever, Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serhat Bolluk ve gazeteci Adnan Akfırat ile birlikte gözaltına alındı.
İlhan Selçuk, 23 Mart 2008 gecesi saat 01.30’da serbest bırakıldı.Selçuk, 30 Mart 2008’de göğüs ağrısı şikayetiyle Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi’ne getirildi, 15 Nisan’da yaklaşık 6 saat süren bir by-pass ameliyatı geçirdi.25 Mayıs’ta taburcu edilen Selçuk, 14 Ağustos 2009 günü, tekrar rahatsızlanınca Vehbi Koç Amerikan Hastanesi’nin Yoğun Bakım ünitesinde tedavi altına alındı. Selçuk’un beyin damar tıkanıklığına bağlı olarak kısmi felç geçirdiği saptandı. 10 gün yoğun bakımda tedavi gören Selçuk, 24 Ağustos 2009’da yoğun bakımdan çıkarıldı ancak bu güne kadar tedavisi sürüyordu.
Hacıbektaş Belediye Başkanı: İlhan Selçuk, ağabeyinin yanına gömülmek istedi CUMHURİYET Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve yazarı İlhan Selçuk'un, 3 ay önce yaşama veda eden ağabeyi Turhan Selçuk'un Hacibektaş İlçesi'ndeki mezarının yanına gömülmek istediği belirtildi.
Nevşehir'in Hacıbektaş İlçe Belediye Başkanı Alirıza Selmanpakoğlu, İlhan Selçuk ile yaptıkları görüşmelerde, kendisinin de ağabeyi gibi Çilehane'ye gömülmek istediğini söylediğini, bunu kitaplarında da yazdığını söyledi. Çok değerli bir gazeteciyi, dostunu kaybetmenin üzüntüsünü yaşadığını anlatan Başkan Selmanpakoğlu, şöyle dedi:
"İlhan Selçuk'la hayattayken yapmış olduğumuz konuşmalara dayanarak Çilehane'de ağabeyi Turhan Selçuk'un yanında mezar hazırlıyoruz. Kendisi, her fırsatta Çilehane'ye gömülmek istediğini söylüyordu. Bunu yazılarında da dile getirdiğini biliyoruz. Cenaze ne zaman defnedilir, nasıl olur bilmiyorum. Ama, biz vasiyetini yerine getirmeye hazırız. Ağabeyi Turhan Selçuk'un yanına gömülmesi için çalışmalarımızı başlattık. Mezar ve cenaze töreniyle ilgili henüz bizi arayan olmadı."
Ünlü karikatürist Turhan Selçuk, 3 ay önce yaşamını yitirmiş ve vasiyeti üzerine, Nevşehir'in Hacıbektaş İlçesi'nde Mahsuni Şerif'in mezarı ile Aşık Veysel, Pir Sultan Abdal ve Yunus Emre'nin heykellerinin bulunduğu 'Çilehane bölgesinde' defnedilmişti.
NEVŞEHİR, (DHA)