Cadde Usta oyuncu Civan Canova'ya gözyaşlarıyla veda!

Usta oyuncu Civan Canova'ya gözyaşlarıyla veda!

23.08.2022 - 16:45 | Son Güncellenme:

'Çiçek Taksi', 'Fatmagül'ün Suçu Ne?', 'Karadayı' ve Paramparça' gibi çok izlenen yapımlarda rol alan, son olarak geçtiğimiz mayıs ayında final yapan 'Üç Kuruş' dizisinde kamera karşısına geçen Civan Canova (67), bir süredir akciğerinde bulunan kitle nedeniyle hastanede tedavi görüyordu. Usta sanatçının ölümü sevenleri ve tüm sanat camiasını büyük bir hüzne boğdu. İstanbul Devlet Tiyatrosu Mecidiyeköy Büyük Sahne'de tören düzenlenen oyuncu, Zincirlikuyu Camii’nde son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze töreni sırasında Canova'nın eski eşi Açelya Akkoyun ile selfie yapmaya çalışan kadın tepki çekti.

Milliyet.com.tr / DHA / Seçkin Şenvardar
Civan Canova (67), geçtiğimiz cumartesi günü tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yumdu. Usta oyuncunun yaşamını yitirdiği haberini sosyal medya hesabından duyuran yakın dostu Esra Dermancıoğlu, "Dostum bu hayatta içime en dokunan sıcacık civanımı kaybettik. Civan huzur içinde dolaş bebeğim belki yine bi yerde, bi zaman karşı karşıya geliriz. Çok yeni bi haber sevdiklerine, sevenlerine burdan duyurmak istedim" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"AKCİĞERİMDE KİTLE TESPİT EDİLDİ"

4 Ağustos'ta sosyal medya hesabından paylaştığı videoda 15 gün hastanede kaldığını duyuran Civan Canova, sevenlerine şöyle seslenmişti:

Size vereceğim haber güzel değil ama vermek zorunda hissediyorum kendimi. Her şey 2014 yılında Gümüşlük sahilinde dolaşırken başladı. Sol bileğimden ameliyatlıydım, kemik ölümü vardı bileğimde onu çıkardılar. Kafeye doğru giderken kapkara bir köpeğin üzerine bastım. Hayvan da gayrı ihtiyari sıçradı tabi, beni yere attı. Sağ kolumun üzerine düştüm. Kemik ölümü, tendon kopması, adele erimesi meydana geldi. MR çekildi ve doktor 'Protez taktırman gerek' dedi. Onu da ben istemedim, ihmal ettim. 2.5, 3 ay önce feci ağrılarım başladı. Gece uyutmayacak kadar. Hastaneye geldim ve MR çektirdim. Koluma protez takılması gerektiğini söylediler. Ama o şimdi ikinci planda kaldı. Çünkü Akciğer filmi çekerken, belirsiz bir kitle olduğu tespit edildi. 15 gündür hastanedeyim. Ailem yanımda. Birkaç gün sonra taburcu edecekler.

Usta oyuncu Civan Canovaya gözyaşlarıyla veda

MECİDİYEKÖY BÜYÜK SALON'DA TÖREN

Civan Canova için İstanbul Devlet Tiyatrosu Mecidiyeköy Büyük Sahne'de cenaze töreni düzenlendi. Törene; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, İstanbul Devlet Tiyatrosu Müdürü Kubilay Karslıoğlu, ünlü oyuncunun rol aldığı son dizi 'Üç Kuruş'tan rol arkadaşları Nesrin Cavadzade, Nursel Köse, Ekin Koç Uraz Kaygılaroğlu ve Bora Akkaş katıldı.

Usta oyuncu Civan Canovaya gözyaşlarıyla veda

Canova'nın Türk Bayrağı'na sarılı naaşı Mecidiyeköy Büyüksahne'ye getirildi. Törenin düzenlendiği salonda usta oyuncu ile ilgili video gösterimi yapıldı. Ailesinin "Kalbin kalbimizde, elin elimizde. Daima ve sonsuza kadar" yazılı çelengi duygulandırdı.

Usta oyuncu Civan Canovaya gözyaşlarıyla veda

Haberin Devamı

"BİR VAZİFEMİZ DAHA VAR"

Törende konuşan T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, "Böylesi acılı günlerde elimizden gelen onları hayırla anlatmak, anmak. Çünkü acımız anca böyle hafifliyor, bir vazifemiz daha var onları yaptıklarıyla yaşatmak. Civan Canova çok yönlü ve çok yetenekli bir sanatçıydı. Aktörlüğünün yanında usta bir yazar, yönetmen ve ressamdı. Ona veda ederken Cemil Meriç’in şu sözlerini paylaşıyorum; sanatçının tek vazifesi vardır bence. İnsanları birbirine sevdirmek, iki insanı veya iki milyar insanı. Sanat, bir heyecan seyyalesiyle kilometrelerin ve asırların ayırdığı kalpleri birleştiren büyüdür" dedi.

Usta oyuncu Civan Canovaya gözyaşlarıyla veda

"BUNU BİZE YAPMAYACAKTIN"

Güçlükle ayakta duran oyuncu Metin Belgin, gözyaşları içinde 48 yıllık arkadaşına veda etti:

Canım kardeşim, biraderim. Bunu bize yapmayacaktın. Sen o kadar ince, o kadar sevgi dolu bir insandın ki. Yüreğimize bu acıyı koyup gitmeyecektin. 48 yıldır böyle hitap ettik birbirimize. 1974'ten beri arkadaştık. Küstük ama hep barıştık. Hiçbir zaman birbirimize kötü bir şey söylemedik. Sen hep içine atardın, yine içine attın galiba. Sanat dünyasına inanılmaz eserler kazandırdın. Bir tek şey söyleyeceğim; şu koronavirüs günlerinde üç ay aynı evde beraber yaşadık ve birbirimize hiç kötü bir şey söylemedik. O sıkıntılı günlerde sen eline fırçanı aldın, güzel eserler bıraktın. Son söz; seni hiçbir zaman yüreğimizden çıkarmayacağım. Seni her an yaşamaya, her an yaşatmaya devam edeceğiz canım kardeşim. Nur içinde yat.

Usta oyuncu Civan Canovaya gözyaşlarıyla veda

"BU KADAR NAZİK, SEVECEN, ZARİF BİR İNSANLA TANIŞMADIM"

Oyuncu Suna Selen "Birlikte sahnede çalışmadık ama aynı kulisi paylaştık. Son dizisinde birlikte çalıştık. Ben hayatımda bu kadar nazik, bu kadar sevecen, bu kadar zarif bir insanla tanışmadım. Her açıdan çok büyük bir kayıp" şeklinde konuştu. Oyuncu Ayten Uncuoğlu "Sözün bittiği yerdeyim. Dünyalar güzeli, akıllısı, arkadaşımızı meslektaşımızı, dostumuzu, kardeşimizi, oğlumuzu kaybettik. Çok kıymetliydi" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

"SADECE BİR OYUNCUYU DEĞİL, BİR SANATÇIYI KAYBETTİK"

İstanbul Devlet Tiyatrosu Müdürü Kubilay Karslıoğlu "Çok önemli bir sanatçıyı kaybettik. Sadece bir oyuncuyu değil bir sanatçıyı kaybetti. Çok önemli bir ressamı, yazarı, olağanüstü bir oyuncuyu kaybettik. Müthiş oyunları vardı. Çok üzgünüz, beklenmedik bir durumdu. Aynı sahneyi paylaşmadık ama çok iyi bir dost ve abimdi. En son resimleri ile ilgili oturup konuşmuştuk" dedi.

Usta oyuncu Civan Canovaya gözyaşlarıyla veda

Törenin ardından Civan Canova’nın Türk Bayrağı’na sarılı naaşı cenaze namazı için Zincirlikuyu Camii’ne getirildi. Öğlen vakti kılınan cenaze namazına sanat camiasından çok sayıda isim katıldı. Cenaze namazının ardından Civan Canova, Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.

Usta oyuncu Civan Canovaya gözyaşlarıyla veda

"37 YILLIK ARKADAŞIMDI, ÇOK ÜZGÜNÜM"

Cenazeye katılan oyuncu Tuna Arman, "Çiçek Taksi dizisinde uzun yıllar birlikte çalıştık. 1985’te ilk tiyatroya adım attığımda o oyuncuydu, ben dansçıydım, o şekilde tanışmıştık. 37 yıllık arkadaşımdı, çok üzgünüm. Gerçekten insan olan biri öldü" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Civan Canova’nın eski eşi Açelya Akkoyun, "Civan çok iyi bir insandı, çok özel bir ruhtu. Eminim bütün eserleri yaşayacaktır. Çok şanslı bir coğrafyayız, Civan Canova gibi biri geldi geçti bu dünyadan. Çok özel bir insandı" şeklinde konuştu.

Usta oyuncu Civan Canovaya gözyaşlarıyla veda

"BU KADARINA DA PES" DEDİRTEN GÖRÜNTÜ

Civan Canova'nın Zincirlikuyu Camii'ndeki cenazesine görenleri hayretler içinde bırakan bir görüntü damga vurdu. Ünlü isimleri görüp, onlarla selfie (öz çekim) yapmak için cenazeye katılan meraklı bir yurttaş, 'bu kadarına da pes' dedirtti.

Usta oyuncu Civan Canovaya gözyaşlarıyla veda

Canova'nın 1998-2002 yılları arasında evli kaldığı Açelya Akkoyun ile oyuncu Tuna Arman'la tabut başında selfie çekmek için uğraş veren meraklı kadın, cenazeye katılanların tepkisini çekti. Akkoyun'un "Teyzeciğim lütfen kırmayayım sizi" şeklindeki ikazlarına rağmen selfie çekmeye çalışan kadın, basın mensuplarının uyarısıyla cami avlusundan çıkartıldı.

"ÜÇ HAFTA ÖNCE GÖRÜŞTÜK"

Esra Dermancıoğlu yakın dostunun ardından büyük üzüntü duyduğunu belirterek, "Sanatçılığının ötesinde başka bir insandı. Aynı sahneyi paylaştık, çok dost olduk, bütün yeteneği sanatıyla bütün bir insandı. Üç hafta evvel yemek yedik, görüştük. Sonra bana yazdı 'Hastaneye yatıyorum, iyi değilim' dedi. Sonra hızlı gelişti, hiç anlamadık. Hastanede de gördüm, iyiydi. Yani herhalde bu kemoterapiler insanın vücudunu yoruyor diye düşünüyorum. Çok komik, çok tatlı, çok derin, çok katmanlı bir adamdı" yorumunda bulundu.

Usta oyuncu Civan Canovaya gözyaşlarıyla veda

Haberin Devamı

"GÜLE GÜLE KARTAL AĞABEYİM"

Annesi Gündüz Sencer 1963 yılında ikinci evliliğini Kartal Tibet ile yapan Civan Canova, geçtiğimiz temmuz ayında tarifsiz bir acı yaşamıştı. Oynadığı ve yönettiği filmleri Yeşilçam'ın klasikleri arasına giren Tibet'in ölüm haberi sanat dünyasını yasa boğmuştu. Canova, Instagram hesabından "Güle güle Kartal ağabeyim, seni çok özleyeceğim" notuyla unutulmaz sanatçının vefatını duyurmuştu.

Usta oyuncu Civan Canovaya gözyaşlarıyla veda

"KARTAL ABİ HEP YANIMDA OLDU"

'Film Gibi Hayatlar' programında üvey babası hakkında konuşurken gözyaşlarını hakim olamayan 67 yaşındaki oyuncu, "Kartal Tibet benim için çok şey ifade ediyor" derken, şu ifadeleri kullanmıştı:

Ben küçükken hayat öyle gerektirdi ve annemle babam ayrıldı. Annem Kartal abiyle evlendi. Dokuz yaşımdan itibaren hep yanımda oldu. Kardeşlerim ve biz birbirimizi hep çok sevdik. Ailesine çok düşkündü, çocuklarına çok düşkündü, mesleğine çok düşkündü. Değerli bir insandı. Ben Kartal abiyle beraber büyüdüm. İlk film setine beni Kartal abi götürdü. Yeri çok ayrıdır, her açıdan çok ayrıdır. Bütün dertlerimi, bütün sorunlarımı anlattığım biriydi.