09.08.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
bilgi@mezurasaglik.com.tr Yaz aylarının en popüler tatlısı, şimdi ise her mevsim sofralarımızda yer alan dondurma; havaların ısınmasıyla birlikte çok daha fazla aklımıza geliyor. Sütlü tatlı kategorisinde olan dondurma bana göre masum bir tatlı, besin deÇeri yönünden bakıldıÇında ise oldukça tatminkâr. Dondurmada; protein, karbonhidrat ve yaÇın yanı sıra; A, C, D, E ve B Grubu vitaminleriyle, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller de bulunur. 100 gram kaymaklı dondurma ortalama 135 mg kalsiyum, yaklaşık 180-200 kalori içerir. Oysa 100 gr çikolata 500-600 kalori içerir, hamur tatlıları için de durum pek farklı deÇil. EÇer çok dikkatli bir tutum içindeyseniz, light dondurma tercih edebilirsiniz. Böylece yaÇ ve şekeri azaltılmış, çok daha düşük kalorili bir seçim yapmış olursunuz. Çocukların çikolata, şekerleme veya şekerli içecekler yerine dondurma tüketmeleri çok daha pozitif bir yaklaşım. Aynı şekilde yetişkinler içinde kaymaklı bir ekmek kadayıfı veya tereyaÇlı bir baklava yerine dondurma tercih etmek, daha akıllıca bir seçim. Ancak benim çocukluÇumda 3-4 çeşit dondurma seçeneÇimiz vardı; sütlü, çikolatalı, limonlu, meyveli gibi. Oysa şimdi dondurma için özel mönüler sunuluyor. Biliyorsunuz lezzet arttıkça genelde kalori ve yaÇ oranı da artıyor. Bu sebeple siz yine de klasik olanlardan vazgeçmeyin derim. Ama bir seçim yapmak durumunda kalırsanız ve eve dondurma alacaksanız; markette dondurma reyonunun önünde biraz zaman geçirin, etiket bilgilerine bakın. Özellikle kalori ve yaÇ deÇerlerini incelediÇinizde aradaki farkı göreceksiniz... YaÇdan gelen kalorisi yüzde 45 olan dondurmalar var, o zaman ne yediÇinizi bir düşünün; yaÇ mı yiyorsunuz, dondurma mı? Düşük yaÇlı dondurmalar genelde meyveli ve sütlü olanlar, yine de tercih sizin... 4. gün Yaz Diyeti 2 dilim ekmek veya 4-5 kaşık tahıl gevreÇi1 dilim peynir veya az yaÇlı sütDomates, salatalık, şekersiz çay SABAH Ton balıklı salata (ton balıÇının yaÇı süzülmeli veya diyet olanı tercih edilmeli)1 dilim ekmek veya 2 çorba kaşıÇı mısır veya 1 haşlama patates ÖĞLE 1 dilim karpuz1 dilim peynir1 dilim ekmek ARA ÖĞÜN Izgara etBol salataCacık veya 1 dilim peynir4-5 kaşık zeytinyaÇlı sebze AKŞAM 2 porsiyon meyveTatil keyfi: 2 meyve ve 1 dilim ekmek yerine; 1 duble rakı veya 2 kadeh şarap içilebilir. ARA ÖĞÜN Gün boyunca 4-5 fincan açık ve şekersiz siyah çay, daha fazla miktarda şekersiz bitki çayı ile en fazla 2 fincan kahve içilebilir. Su tüketimi kadınlar için günlük en az 8-10 bardak, erkekler için ise en az 10-12 bardak olmalıdır. Gerekli durumlarda alkol tüketimi kadın için haftada 2-3 kadeh, erkek için 4-5 kadeh ile sınırlandırılmalı ve şarap tercih edilmelidir. Salatalara 1 tatlı kaşıÇı zeytinyaÇı yeterlidir. 1 tatlı kaşıÇı zeytinyaÇı ile 5 adet zeytin deÇişebilir. Sebze yemeklerinde 1 kg için 2 çorba kaşıÇı zeytinyaÇı kullanılmalıdır. Diyeti uygularken Kronik rahatsızlıÇı olanlar ile hiç saÇlık muayenesinden geçmemiş olanların, hamilelik, emzirme dönemi gibi özel bir beslenme programı içinde olanların hekime danışmadan veya bir beslenme uzmanı ile şahsen görüşmeden uygulamamaları önemlidir. Bu programlar SaÇlıklı Beslenme ve Diyetetik biliminin temel ilkeleri göz önünde bulundurularak düşük aktiviteye sahip saÇlıklı yetişkinler için örnek olarak hazırlanmıştır.