Denizlerdeki canlıların her birinin insan sağlığıyla ilgili sayısız yararları vardır. Karides kabuklarının cilt güzelliğini artırdığı ve kozmetikte kullanıldığı, zargana balığındaki fosforun gözlere iyi geldiği, palamut balığındaki siyah kasların çocuklarda boy uzattığı, sardalye balığının omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olması nedeniyle saçların uzamasını hızlandırdığı ve parlaklığını artırarak daha sağlıklı görünüm kazandırdığı ve Kuzey Afrika ülkelerinde çok sık sardalye tüketen insanların ortalama yaş ömrünün artığını tıp dünyası sürekli dile getirmektedir.
Bu balık IQ yükseltiyor
Kendi türündeki benzer balıklara verilen genel bir isimdir morina. Mersin morinası bile ‘morina balığı’ olarak anılır. Besin ve gelir kaynağı olarak insanlık tarihinde önemli bir rol oynayan morina balığının eti beyaz ve lezzetlidir.
Avrupalıların yeni bulunan kıtalara göç ettikleri sıralarda gemicilerin, kâşiflerin, orduların başlıca besin kaynağı olmuştur. O devirlerde balığın derisinden tutkal, karaciğerinden üstün kaliteli yağ çıkarılırdı. Hatta dili bile tuzlanarak fıçılanırdı.
Suyun derinliğine göre renk değiştiren morina balığının, vücut için gerekli iyotu sağladığı ve IQ’yu yükselttiği söyleniyor.
Yaşlanmayı geciktirir
Morina balığı sodyum ve potasyum açısından zengin bir balıktır. D ve B12 vitamini deposu olmasıyla da tercih sebebi olmaktadır. Ekstra yaşlanma geciktirici özellikleri olduğu, cildi güneşin zararlarına ve kansere karşı koruyan selenyum içerdiği bilinir.
Köpek balığı gibi
Köpek balığı şeklinde bir balık olan morinanın ağzı da köpek balıkları gibi başının altındadır. Kuyruğu eşit olmayan iki parçaya bölünmüştür, ancak vücudu uzunlamasına beş sıra halinde piramit şeklindeki levhalarla kaplıdır.
Dişleri yoktur, yerine kıkırdak çıkıntılar mevcuttur. Ağzı çok küçükmüş gibi görünse de köpek balıklarının ağızları kadar açılabilir, dudakları ileri doğru uzanabilir. Ama görünüm dışında köpek balığına benzeyen hiçbir özelliği yoktur. Ne onun kadar güçlü ne de vahşidir.
Türkiye’de Karadeniz’de ve nehirlere yakın yerlerde yakalanmaktadır.
Dünyaca ünlü Japon restoranlarında satılan ve çok rağbet gören ‘cod’ balığı bir cins morinadır. Balıkçılarda Norveç’ten ithal filetolar şeklinde de satılmaktadır. Lüfer ve kalkan gibi tat beklememek lazım. Ama kendine özgü nefis bir tada sahiptir.
Ülkemizdeki balıkçılığın geleceğini kurtarmak ve av yasağı dönemlerinde avlanmayı azaltmak için ilgi gösterilmesi gereken bir balıktır. Bir de vücudumuza sağladığı değerleri düşündüğümüzde hem lezzet hem sağlık iksiri olan morina damaklarımıza çok kolay uyum sağlayacak bir yabancı.
Morina pastırmalı mercimek humusu
Malzemeler: n 10 dilim Morina balığı pastırması n 1,5 su bardağı sarı mercimek n 3 su bardağı su n 3 yemek kaşığı tahin n 2 yemek kaşığı süzme yoğurt n 2 diş sarımsak n 2 yemek kaşığı zeytinyağı n 3 yemek kaşığı tereyağı n 1 limonun suyu n 1 çay kaşığı kırmızı toz biber n 1,5 çay kaşığı kimyon n Karabiber ve tuz
Yapılışı: Mercimeği soğuk suda yıkayın ve süzün. Bir tencerede suyla beraber yumuşayıncaya kadar pişirin. Süzgeçten geçirin; tahin, sarımsak, süzme yoğurt, zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiberle robotta çekip püre haline getirin. Tavada tereyağını ısıtın ve morina pastırmalarını 1 - 2 dakika kavurun. Kırmızı toz biber serpiştirin ve ocaktan alın. Mercimek humusunun üzerine pastırmaları yerleştirip servis edin. Afiyet olsun.