Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Yıllar önce Çin’in Sincan bölgesine yaptığım uzun seyahatte yanımda götürdüğüm kuruyemişler tükenince, Kaşgar’da bir kuruyemiş dükkanına girdim. Bir de ne göreyim, kuruyemiş olarak satılanların hepsi kurutulmuş böcek! Çekirgeden karafatmaya, karıncadan danaburnuna, akrepten kurbağaya kadar ne ararsan var. Dükkana girişimle çıkışım bir oldu.
Geçenlerde Londra’da yapılan Gıda Konferansı’nda da ana konu, dünyada azalan protein kaynakları ve alternatiflerine geçiş hazırlıklarıydı. Yani kısa-cası böceklerin geleceğin protein kaynağı olarak ön safhalarda yerini alması...

Haberin Devamı

Tek kurtarıcı deniz
Bütün uluslar denizlerde büyük nimetlerin, yaşamsal çıkarların olduğunu bilmektedir ve bu konudaki araştırmalara
önem vermektedir. 460 bin kilometrelik mavi vatana sahip olan Türkiye’de henüz böceklere gerek kalmadan daha kolay alışabileceğimiz kaynaklar var. Başta algler (yosun) Uzak Doğu’da önemli bir besin kaynağı olarak değerlendirilirken, onlardan kimyasal yöntemlerle elde edilen gıdalar öne çıkmaya başladı. Mavi-yeşil alglerden bir yosun türü olan spirulina, ‘Yüzyılın Gıdası’ olarak tanımlanıp gezegendeki açlık için çözüm olarak öneriliyor.

YOSUNLARA HAZIR OLUN
Alışmak zor olacak
Yosunlu bölgelerde denize girmeyi bile sevmeyiz, kumsal sahiller ararız. Oltamıza yosun takılınca sinirlenip koparırız ve tekrar denize bırakırız. Henüz denizlerimizdeki balıkları bile tanımadan, ileride yemek zorunda kalacağımız yosunlara nasıl alışırız bilemiyorum? Ama spirulina yosunu gibi öyle türler var ki 2000’li yıllarda Birleşmiş Milletler ve Dünya Tarım Örgütleri tarafından çocuklar ve yetişkinler için çok faydalı olduğu kabul edilmiştir. Aynı zamanda doğanın en zengin biyolojik bitkisel proteinine sahip besinidir. B12 yönünden doğadaki en zengin bitkidir. Kırmızı et ve sakatat tercih etmeyen kişilerin tüketmesi için önerilir. Çinko, magnezyum, bakır, kalsiyum, aminoasitler, beta karoten, E vitamini ve selenyum içerir. Antioksidan etkisi yüksek olan bir bitkidir bu yosun türü.

Şifa niyetine...
Deniz yosunları bazı balıklar için de beslenme kaynağıdır. Örneğin sarpa balığı otçuldur, sadece kahverengi deniz yosunlarıyla beslenir. Gökçeada yerel halkı yılda bir kez sarpa balığı yiyenin grip hastalığına yakalanmadığına inanır. Yeşil ve kırmızı renkli deniz yosunları da vardır. İlaç, gübre ve endüstriyel alanda da kullanımı yaygındır. Nehirlerde ve göllerde de bulunan yosunlar, karbondioksitten ve sudan karbonhidrat üretebilmek için güneş enerjisi kullanırlar ve bu sayede fotosentez yaparlar. Bitki olarak sınıflandırılmalarının nedeni budur. Suşilerde sargı malzemesi olarak kullanılan yosunların gelecekte önemli bir gıda ihtiyacımızı karşı-layacağına inandık
ve alışmaya başladık gibi.

Haberin Devamı

YOSUNLARA HAZIR OLUN
DENİZ YOSUNLU KARİDES

Malzemeler:
4 300 gr deniz yosunu
4 4 adet haşlanmış karides
4 1 çay bardağı zeytinyağı
4 1 adet limonun suyu

Yapılışı: Limon suyuyla zeytinyağını iyice karıştırın. Haşlanmış karidesleri bu sosun içerisinde bekletin. Ardından deniz yosununa sarıp servis edin. Afiyet olsun.