Michelin yıldızlarıyla ilgili son zamanlarda spekülasyonlar oluyor ve haksız eleştiriler yapılıyor ama sonuç ortada. Geçtiğimiz günlerde Fransa’nın Bourges kentinde bulunan bir esnaf lokantasına isim benzerliği nedeniyle kısa süreli talih kuşu kondu. Restoran sahibi Veronique Jacquet, Michelin rehberinin son açıklamalarını radyoda dinlerken kulaklarınainanamadı.
Küçük boyutlu bir esnaf lokantasının gurme restoran konsepti taşımadığını ve yıldızı hak etmediğini söyleyen Jacquet, insanlara gerçekleri aktardıysa da mütevazı tavrıyla ilgisini artırmayı başardı. Michelin’in daha sonraki düzeltmesi, esnaf lokantasına karşı ilginin azalmasına yetmedi. Michelin, sektöre ismini bir asırda titiz çalışması ve dürüst kararlarıyla yerleştirdi. Öyle kolay kolay da tahtından aşağı inmez. Zaman zaman hataları olsa da fotoğrafın bütününü görmek gerekir.
Neden Türkiye’de yok?
Bana en çok sorulan sorulardan biri Türkiye’de neden Michelin yıldızlı restoranın olmadığı. Şirketin Türkiye’ye kadro ve müfettişlik sistemi kurması gerekiyor. Peki Türkiye’de bir, iki ve üç Michelin yıldızı alacak denli restoran sayısı yeterli mi? Bence hayır. Üç Michelin’e aday yok. İki biraz zor. Bir yıldızı, 1-2 restoran alır. Ama bunun için Michelin Türkiye’de sistem kurar mı? Fizibıl olur mu? Tabii ki yine hayır.
Soyut kavram
Hizmet sektörü soyut bir kavram. Güzel bir akşam yemeği için ödediğiniz fatura cebinizde kalıyor, ama anılar ömrünüzün sonuna kadar hafızanızdan silinmiyor. Dünyadaki üç Michelin yıldızlı restoranların büyük çoğunluğunu ziyaret ettim ama Paris’teki Ledoyen’i torunlarıma bile anlatırım!
Bizim işimiz biraz zor. Michelin yıldızının rüzgarı bile çok etkili. Ülkemizde bile en iyi balıkçıyı seçerken menüsünde sadece granyöz balığı satanı, en iyi şarabı seçerken üç yıllık firmanın şarabını birinci seçecek kadar subjektif davranıyor, ciddi kurumları kolay eleştiriyoruz.Çok ekmek yememiz gerekiyor, daha çok!
SİRKELİ SOMON
1.5- 2 kg. somon
6 yemek kaşığı zeytinyağı
4 yemek kaşığı tereyağı
1 adet soğan
1 adet kereviz sapı
1 su bardağı un
2 yemek kaşığı sirke
1 tutam rezene
Yapılışı: Yağların yarısını tavada ısıttıktan sonra kereviz ve soğanı ince ince doğrayıp pişirin. Sirke ekleyip yumuşayıncaya kadar çevirin. Balığı fileto çıkarıp dört parçaya böldükten sonra unlayın ve kalan yağlarla ayrı bir tavada yedi dakika kızartın. Kereviz ve soğanları balığın üzerine yerleştirin, rezeneyi serpiştirip servis yapın. Afiyet olsun.