Dünyanın en iyi yüzücülerinin, yelkencilerinin İsviçre ve Avusturya’dan çıkması ne kadar şaşırtıcı değil mi? Bu ülkelerde deniz yok. Üstelik yıllık kişi başı balık tüketimi de neredeyse bizim dört katımız. O nedenle bu kez Viyana’ya gittiğimde ilk durağım pazarın içindeki balıkçı Nautilus oldu. Elbette ki bu balıkçı da dünya çapında bir üne sahip... Yıllar önce ziyaret ettiğimde Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ve eşi Margit
Fischer ile karşılaşmıştım.
Naschmarkt çok canlı bir pazar. Gurme dükkanlarıyla ünlü. Ama Nautilus Balık Restoranı, buranın gözbebeği... Avusturyalılar’ın gündüz ve gece saatlerinde mesken tuttuğu bir yer. Çeşit mebzul, fiyat makul ve müdavim gani... Göllerden ve nehirlerden yakalanan balıklar dışında ithal edilen taze deniz ürünleri ve balıklar çeşit çeşit tezgahları dolduruyor.
Fahri elçimiz
Yurt dışına yerleşip, küçük birikimleriyle ve tırnaklarıyla kazıyarak başarıyı yakalayanlara saygım sonsuz... Onlar gerçekten elçi gibi çalışıp, ülkemizi tanıtıyorlar. Nautilus’un sahibi Şabu Topallar da bunlardan biri... Yıllar önce Viyana’ya gelmiş. Dürüstlüğü ve kaliteli hizmetiyle çok seviliyor...
Turizm Bakanlığı Tanıtım Fonu böyle girişimcileri keşfedip, desteklemeli.
THY Avusturya eski müdürü Uçal Dalgıç ve zarif eşi Venüs Hanım, damak zevklerine çok güvendiğim kişiler... Bu mekanı yıllar önce önermişlerdi bana, tekrar birlikte gittik. Zamanında Kervansaray Lokantası’nı da sıkça anlatırdı Uçal Bey. Türk Hava Yolları’na ilk kez catering hizmeti yaptırınca Do&Co üne kavuştu.
İstikrarlı mekan
Şabu Bey, bir İstanbul beyefendisi. Misafirperver, güler yüzlü, işini çok seven ve paylaşmaktan mutlu olan biri. Bu özellikleri tüm çalışanlarına da yansımış. Gittiğim gün kendisi İtalya’daydı. Restoran müdürü Sorin Spiridon, candan, sevecen tutumuyla Şabu Bey’in yokluğunu hissettirmedi.
Mutfakta Arda Soyer ve Adnan Türker; vizyonlu, titiz, işini seven ve iddialı şefler... Başlangıç olarak canlı istiridyeyle başladık Nautilus’ta... Daha sonra şefin kendi elleriyle servis yaptığı ‘Peter’ın Tabağı’ başlı başına her şeyi anlatıyordu. En altta al dente makarna, üzerinde kalamar, tarak, ahtapot, karides ve kalamar vardı. Hepsi tazeydi... Bisque ile sunduğu langust muhteşemdi. Arda Şef, ıstakoz kabuklarından zengin bir sos yapmış, çorba niyetine içilir. Üzerine haşlanmış langustu yerleştirmiş ve müthiş bir sonuç... Kral yengeç ve mürekkepli risotto da tam kıvamındaydı...
Yolunuz Viyana’ya düşerse, Naschmarkt pazarına ve Nautilus’a mutlaka uğrayın! Vatandaşımız Şabu Bey’in yurt dışında yaptıklarıyla gurur duyacaksınız. Severek tükettiğimiz deniz ürünlerini uzaklarda da aynı lezzette bulunca, mutlu
olacaksınız...
TATLI EKŞİ AHTAPOT
Malzemeler:
- 1 adet haşlanmış ahtapot bacağı
- 2 yemek kaşığı üzüm pekmezi
- 4 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 dal taze kekik
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı: Ahtapotu zeytinyağı ve kekiğin yarısıyla beş dakika marine edin. Izgarada dört dakika isleyin. Kızgın tavada pekmez, nar ekşisi ve kekikle iki dakika çevirin. Afiyet olsun.