Üsküdar’a gidip de Kanaat Lokantası’na uğramasam olmaz. Tarih kokan mekanda eskiye oranla değişiklikler var mı? Ticari kaygı nedeniyle malzemelerde kalite düşüşü yaşanıyor mu? Kafamda bir sürü soru işareti ile gittim Kanaat’a…
Ayak paça çorbası ile başladım. Kuzu ciğer sarmayı ana yemek kabul ettim ama kaymaklı ekmek kadayıfı yemeden ayrılmak istemedim. Üstelik bir saat sonra yemeğe davetliyken… İşte gastronomi yazarlığı böyle bir şey… Yüreğimde ait olduğum topraklardaki mutfağın gelişmesini görme arzusu, ama bel ve karın bölgesinde bana kalan fazlalıklar…
Türk mutfağından seçmeler
Kim ne derse desin Kanaat Lokantası’nda yıllar önceki heyecanın aynısını gördüm. Üçüncü kuşak patronlardan Bahadır Kargılı harıl harıl öğle servisine hazırlanıyordu. Bu kadar zengin çeşidi imal etmek çok zor ama zoru başarıyorlar bunca yıldır. Sağlıklı, zeytinyağlı, ağır ateşte pişen ve büyük emek gerektiren tencere yemekleri… Mutfağımızın en güzide ürünleri burada özenle yapılıyor. Hepsine aşk katıldığı da belli! Yıllarını burada geçirmiş aşçılar çok lezzetli yemekler çıkarıyorlar. Hünkar beğendi, elbasan tava, ciğer sarma müdavimlerin en çok tercih ettiği yemekler.
Kullanılan yağlar özenle seçilmiş, katkı maddesiz yemekler ilaç gibi. Dünyayı kasıp kavuran Kovid-19 belasında bağışıklık sistemi güçlü olanlar ayakta kaldı. Beslenme kalitesi antikor oluşumunda çok etkili. Esnaf lokantalarının önemi böyle zamanlarda daha çok öne çıkıyor.
Vitrinlik tatlılar
Esnaf lokantaları bizi geçmişten bugünlere taşıyan çok önemli ve özel mekanlar. Geleneksel yemeklerimiz ve tatlılarımızın yaşatılmasında etkin rolleri var.
İrmik helvasından revaniye, samsa tatlısından kalburabastıya, fırın sütlaçtan burma kadayıfa kadar hepsi birbirinden güzel tatlılarla dolu Kanaat Lokantası’nın tezgahı… Öğle saatlerinde yerseniz sıkıntı olmaz, akşama kadar yakarsınız ama akşam büyük porsiyonlarla haşır neşir olursanız işiniz zor, benden söylemesi!
Kuleli ve Harp Okulu’nda en çok sevdiğim tatlılardan samsa ve kalburabastı ile karşılaşmam da ayrıca mutluluğumu arttırdı. Yemeğiniz ilacınız, ilacınız yemeğiniz olsun. Ben yolum düştüğünde geçmişle bağımı koparmamak ve sağlıklı yemek yemek için esnaf lokantalarına uğramaya gayret gösteriyorum.
Üsküdar Kanaat Lokantasını bunca yıl ayakta tutan sevgi, şevk ve heyecanlarının yerinde olduğunu görüp yemeklere yansımasını algılamak çok hoşuma gitti. İyi ki varsınız, hep var olun.
Şeker Bayramınızı en içten duygularımla kutlarım.
BEĞENDİLİ BALIK KÖFTE
Malzemeler:
- 300 gr. balık kıyması
- 1 adet közlenmiş patlıcan
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı galeta unu
- 1 tutam kaşar peyniri rendesi
- 1 adet yumurta
- 1 bardak süt
- Yarım adet taze soğan
- Yeterince karabiber ve tuz
Yapılışı: Kabın içinde, balık kıyması, galeta unu, kaşar peyniri, doğranmış taze soğan, yumurta, tuz ve karabiberi iyice yoğurup köfte haline getirin ve ızgarada pişirin. Beğendi için tereyağı ile unu kavurun, süt ekleyin. Karıştırırken doğranmış patlıcanları ve tuzu ilave edin. Servis tabağına beğendiyi yerleştirip üzerine köfteleri koyun. Afiyet olsun.