Nedense Almanya’nın başkenti Berlin’i Ankara’ya çok benzetirim. Trafikteki düzenlilik, şehrin planlaması, insanların yaşam tarzı pek bir benzerlik gösteriyor.
Doğu Almanya ile birleştikten sonra dünyanın ilgi merkezi olan Berlin’e yılda 13 milyon yabancı, 10 milyon yerli turist geliyor. Her yıl bu miktar artıyor ve Avrupa turizminin yeni trendi olmaya devam ediyor Berlin.
Berlin’de Türk nüfusu oldukça fazla. Bu nedenle ATM’lerden para çekerken karşılaştığınız sürpriz sizi sevindiriyor. İngilizce, Almanca ve Türkçe talimatın makinelerde bulunması Almanların azınlık nüfusa sahip Türklere verdiği önemin göstergesi.
Gastronomi cenneti
Hotel Palace altındaki First Floor, tek Michelin yıldızlı restoran. Gerek şarap menüsü gerekse av etlerinin lezzeti çok başarılı. Fransız restoranı Entrecote klasikleşmiş, güzel etleri, yıllardır emek veren yaşlı garsonlarıyla her zaman
beklentinizi karşılıyor.
Dünyanın en büyük mağazası kabul edilen KaDeWe’nin altıncı katı gurmeler için baş döndüren bir yer. Buyabez, şampanya veya canlı istiridye barında oturup keyif mi yapmak istiyorsunuz?
Ya da kral yengeç, ıstakoz mu denemek istiyorsunuz? Burada gastronomi dünyasında aradığınız her şeyin en kalitelisini bulmak kolay.
Berlin’de turizmin gelişmesinde Türklerin rolü büyük. Hasır Restoran zincirleri çok başarılı.
Titanic Grubu’na ait delux, üç ve beş yıldızlı oteller sürekli dolu ve yabancı turistler tarafından tercih ediliyor. Aygün Grubu’na ait Titaniclerin Avrupa İcra Kurulu Başkanlığı’na, Kültür ve Turizm Bakanlığı eski Müsteşarlarından Erol Özüdoğru atanmış. Kurumsal bir yapı için kolları sıvamış Erol Bey.
Türk turizmi Erol Özüdoğru’yu yakından tanır. İyi bir pazarlamacıdır. Türkiye’yi ayrı ayrı ürünlere ayırıp, inanç, sağlık, güneş, tarih, doğa, deniz gibi konulara dikkat çekerek Türkiye turizminin uzun yıllar gözde olmasının baş mimarıdır.
Nehir gezileri, outletler, parklar, Check Point, Ku’damm Caddesi, Bergama Müzesi Berlin’in görülmeye değer yerleri.
Nedense beni çok sık çağırıyor Berlin.
KUŞKONMAZLI SOMON PiLAVI
Malzemeler: - 250 gr. tütsülenmiş somon - 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı - 2 yemek kaşığı tereyağı - 1 soğan - 2 diş sarımsak - 4 adet kuşkonmaz - Bir avuç bakla - 1 su bardağı sek beyaz şarap - 20 adet kurutulmuş domates - Çeyrek demet bebek ıspanak yaprakları - 2 su bardağı haşlanmış pirinç - 3 yemek kaşığı krema - 3 yemek kaşığı rendelenmiş Parmesan peyniri