Nisan ayı geldi, bahar aylarında çiçek açan ağaçlar, bahçeleri parkları süslüyor. Turfan başlığını görünce mevsiminden önce üretilen bir şey geldi hemen aklınıza ama bu turfan başka...
Çöl altında Türk mucizesi
Çinliler bu kanalları ülkelerinde üç harikadan biri olarak gösteriyor. Bu kanallar bundan 2 bin 500 yıl önce, M.Ö. 500’lerde Uygur Türkleri tarafından yapılmış. Yüksek derecede matematik ve mühendislik bilimi gerektiren bu kanalların yapımında binlerce kişi hayatını kaybetmiş. Ama sonunda başarmışlar.
Kanallardaki suyun içinde balık göremedim ama balık fosillerinin bulunduğu hediyelikleri aldım. 5 bin km.’yi bulan 416 farklı çıkış yeri olan karız medeniyeti bence dünyanın ilk yedi harikasından biri... İnanılması zor bu karız kanalları, yazları 50 dereceyi bulan Turfan şehrine hayat katmış.
İnsan eliyle 2 bin 500 yıl önce yapılan bu dünya harikası karızlar neden bu kadar ses getirmez? Mısır piramitlerinden, Peru’daki Machu Picchu’dan ne farkı var? Bence fazlası var.
Manavlarda satılan turfanda sebze-meyve deyimi bu Turfan şehrinden adını almaktadır. Ne zaman manavlarda turfanda erik gibi etiketleri görsem, Pekin’den 4.5 saat uçak yolculuğuyla gittiğim Urumçi’den iki saatlik karayoluyla geçtiğim Turfan’ın üzümleri ve karız kanalları canlanıyor gözümde...
Malzemeler:
- 1 adet haşlanmış ahtapot bacağı
- 1 tüp kalamar
- Yarım paket noodle
- 1 adet havuç
- 1 adet kapya biber
- Yarım adet taze soğan
- 1 adet dolmalık biber
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı soya sosu
- 1 litre su
- Yeterince karabiber ve tuz
Yapılışı: Kaynar suda noodle’ları haşlayın. Tavada zeytinyağını ısıtın, halka halka doğradığınız kalamarları ve ahtapotları ekleyip, üç dakika pişirin. Jülyen doğranmış sebzeleri ilave edin. Haşlanmış noodle, soya sosu, tuz ve karabiberi de tavaya ekleyip, birkaç dakika karıştırın. Afiyet olsun.