Bu köşedeki yazılarımın sürekli takipçisi olan, 40 yıllık İstanbul Balık Hali toptancısı Zeki Sözer, geçtiğimiz haftalarda müsilaj ile ilgili yazımı okuduktan sonra çok kızgın bir sesle feryat edercesine arayıp telefonda içini döktü. “Sadece insanlar, fabrikalar kirletmiyor denizi... Ekosistemi bozan denizin dibini tarayan 118 trol var Marmara’da ve bunlara göz yumuluyor” dedi. “Yakalansalar bile balıklarına el konmuyor bunlara ağır ve caydırıcı cezalar verilmeli!” diye özellikle vurguluyor Sözer. Zeki Bey’in feryadı bana Av ve Yaban Hayatı Koruma Vakfı eski Başkanı Süha Umar’ın ‘Büyük Beyaz Adam’ kitabındaki bir doğa savaşçısının anlarını anlatışını hatırlattı. Sonuna kadar mücadeleyi bırakmayan emekli Büyükelçi Süha Umar, görevini kötüye kullanan, doğayı katledenlere ses çıkarmayanların üzerine cesaretle gidip görevden el çektirmeye kadar uğraşmış. Ülkesini seven her vatandaş artık mücadele etmeli, denize sigara izmariti atan vatandaştan, trol avcılığına kadar her şeye tepki vermezsek müsilaj gibi daha birçok büyük tehlike bizi bekliyor.
Müsilajı sadece doğa olayı olarak geçiştiremeyiz. Denizdeki ekosisteme zarar veren herkes suçlu... Trolcüler de tabii ki. Ne ilgisi var diyeceksiniz? Dünyanın her yerinde trol avcılığı var. Ama iç denizler hariç. Marmara bir iç deniz. Bu avlanma türünün Marmara’da kullanılması yasak. Çünkü ekolojiye büyük zarar vermekte... Balıkların beslenme ve yuva alanları için kıyı habitatlarının korunmasına gereksinim var. Marmara’da gırgır ve uzatma ağları dışında trol gibi yöntemler kullanılmamalı. Gelişi güzel yerlerde çekilen trol, balık yuvalarını bozuyor denizin dibindeki diğer canlıları öldürüyor, ağların gözleri minicik olduğundan yavru balıklar da ağlara geliyor.
Her şey elimizde
Denizlerin dibinde filtre görevi gören ve suları temizleyen deniz canlıları da trol ağlarıyla toplanıyor. Kısa süreli kârlar uğruna bindiğimiz dalı kesiyoruz. Aynı yasaklar komşumuz Yunanistan’da da var. Onlar harfi harfine uyuyor, balık bolluğu içinde yaşıyor ve dünyanın en kaliteli hayvansal proteininden daha az maliyetle yararlanıyorlar. Hiçbir gıda eksikliği olmadan, tek tip gıda ile eksiksiz beslenilebilecek yegane şey balıktır. Dünyanın en kıymetli hayvansal proteini olan balık ve deniz ürünleri tehdit altında... Denizlerimize kıymayın efendiler!
TAZE FASULYELİ AHTAPOT
Malzemeler
- Yarım kg. taze fasulye
- 2 adet haşlanmış ahtapot bacağı
- 2 adet kurutulmuş domates
- 1 litre su
- 4 adet doğranmış siyah zeytin
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 diş sarımsak
- 3 adet arpacık soğan
- 1 tatlı kaşığı kekik
- Yeterince tuz
Yapılışı:
Tencerede suyu kaynatıp ince doğradığınız fasulyeleri haşlayın. Ahtapot bacağını zeytinyağı ve kekikle marine ettikten sonra ızgarada iki tarafını da pişirin. Tavada kalan zeytinyağında ince doğranmış sarımsak, soğan, kurutulmuş domates ve zeytinleri soteleyip fasulyeleri ekleyin. Servis tabağına alıp üzerine ahtapotu yerleştirin. Afiyet olsun.