Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Metro Türkiye, faaliyetlerine başladığı günden beri o kadar güzel işlere el atıyor ki tahmin edemezsiniz. Anadolu’da kaybolmaya yüz tutmuş bir ürünü tespit ediyor, üreticinin köyünde karargâh kuruyor, tohum veriyor ve alım garantisiyle teşvik ediyor. Metro bu ürünleri koruma altına alıyor ve daha çok insanımızın yararlanması için çaba sarf ediyor. Bir Alman firması, Anadolu için bu denli yararlı işler yapıyor.

Sürdürülebilir balıkçılık

Masabaşı sohbetleri

Hayatını yeme-içme sektöründeki yayıncılığa ve faaliyetlere adamış Gökmen Sözen, geçtiğimiz hafta çok önemli bir buluşmaya imza attı. ‘Sürdürülebilir balıkçılık ve balık restoran-larının yeme içme sektörün-deki yeri’ konulu Gastrono-metro Masabaşı Sohbetleri’ne sorunları tartışmak için Türkiye’nin ünlü balık restoranlarından İskele Balık Pişiricisi kurucusu Tahsin Fettahoğlu, Calipso Fish kurucu ortaklarından Ahmet Taner Murat, Bay Nihat kurucu ortağı Volkan Bekit ve Park Fora ve Sea-Food Restoran kurucusu Ali Rıza Yılmaz ile birlikte katıldım. Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng ve Saha Grup Satış Müdürü Resul Açıkel’in de bulunduğu toplantı son derece verimli geçti.
Ahtapot, kalamar ithalatındaki verginin yerli tedarikçileri de etkilediği, verginin düşürülmesinin fiyatlara olumlu yansıyacağı, yerli tedarikçilerin ithal ürün fiyatlarıyla yarıştığı dile getirildi. Balıkların ve deniz ürünlerinin azaldığı, hepimizin klasik olma umudunun suya düştüğü, karamsarlığın arttığı herkesin yüzünden okunuyordu. Gastronometro şefleri inovatif bir menü hazırlamışlardı. Modern meze tabağında yer alan başlangıçlar ve ardından gelen İskenderun karides kebabı enfesti. Finalde ise helva varyasyonlarını içeren tatlı, geleneksel helvamıza modern bir yorum getirmişti.

Haberin Devamı

Premium çipura sürprizi

Metro’nun Anadolu çiftçisine yakınlaşmasını, balık sektörüne de yapacağı günü umutla beklerken premium çipura üretiminin gerçekleş-tiğini ve diğerlerine oranla iki kat daha fazla Omega 3 içerdiğini anlattı yöneticiler. “Mutlu Balıklar Projesi” ile tıpkı gezen tavuklar gibi üretime başlamışlar. Ana yemekte yediğimiz Antalya piyazlı Metro çipurası gerçekten lezzetliydi. Özel koşullarda yetiştirilen bu balık, çiftlik balıklarındaki soru işaretlerini de ortadan kaldıracak gibi.
Balıkçılığımızın geleceği risk altında... Bu konu hepimizi umutsuzluğa düşürmüşken sürdürülebilir ve kaliteli balıkçılık için gösterdiği çabalar ve Türkiye’nin geleceğine inançla çalıştığı için Metro’ya teşekkürler!

Haberin Devamı

Sürdürülebilir balıkçılık

BİBERİYELİ ÇİPURA

Malzemeler:
- 1 1.5 kg. çipura balığı
- Yarım kg. arpacık soğanı
- 4 adet defne yaprağı
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 4 dal taze biberiye
- 3 yemek kaşığı elma sirkesi
- 8 adet tane karabiber
- Yeterince tuz

Yapılışı: Temizlediğiniz çipurayı fırın kabına yerleştirip üzerine zeytinyağı gezdirin. Tuz, karabiber ve defne yapraklarını serpiştirin. Arpacık soğanlarını soyup zeytinyağında 5 dakika soteleyin. İki dal biberiye ekleyip, sirkeyi döktükten sonra fırın kabındaki balığın etrafına yerleştirin. Kalan biberiye yapraklarını da serpiştirip üzerini yağlı kağıtla kapattıktan sonra 180 dereceye ayarlanmış fırında 30 dakika pişirin. Afiyet olsun.