Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Geçen hafta sularımız kar yağışına doydu. Hamsinin kulağına kar suyu kaçtı! Sular iyice soğuyunca ortama uymak isteyen balıklar iyice yağlandı, tam kıvama geldi. Peki hangi balıklar öne çıktı kış mevsiminin aşk ayı şubatta?

ŞUBAT AYI BALIKLARI
Dil balığının son demleri
Dip balıklarının tanınmışlarından, hatırı sayılır bir balıktır dil balığı. Bütün mutfaklarda ağırlığı vardır. Zaman zaman kalkan ve pisi balığına benzetilse de onun tadı kendine özgüdür. Benzemez kimse ona. Beyaz etlilerin zirve yapan lezzetidir.
Kumlu ve balçıklı diplerde yaşayan dil balığı denizlerimizde çok fazla olmasa da bulunur.
Özellikle Bodrum’un Güllük yöresindeki dil balıkları, emsallerine büyük lezzet farkı atar. Şekil ve görünüm olarak dile benzediği için dudak büküp tercih etmeyenlerin sayısı az da olsa, siz siz olun etkilenmeyin ve şubat sonuna kadar 500 - 600 gram civarında gördüğünüz dil balıklarını kaçırmayın.
Hem Avrupa’nın dilinden düşürmediği ‘dover sole’ falan hikâye, Bodrum dilinin üzerine yok! Çünkü tazesine ulaşabilme şansımız var. Avrupa’daki ünlü mekânlarda dondurulmuş ‘dover sole’lar çözülüp servis ediliyor genelde. İnce balıktır dil, dondurulmaya gelmez.

Hamsi sevindirdi
İsmini duyunca ister istemez gülümsediğimiz, güler yüzüyle gülücük dağıtıp dilimize renk katan balık hamsiye şubat gelene kadar hasret kaldık. İki ay önce Ordu - Samsun arasında bir furya oldu.
Allah’tan balıkçılar hamsileri şoklayıp piyasaya yavaş yavaş verdiler! Yoksa şubat ayına kadar hamsisiz kalacaktık.
Hamsi de dil balığı gibi ince olduğundan şoklamaya pek gelmiyor ama yine de “Hamsi hamsidir” diyenlere alternatif yaratıyor. Şoklu balıklar besin değerinden bir şey kaybetmese de artık hassaslaşan damaklarımız lezzet farkını hemen ayırt edebiliyor.
Bu aralar bol miktarda Karadeniz hamsisi yakalanıyor, tam da hamsinin kulağına kar suyu kaçmışken bol bol tüketin derim.

Asil balık kalkan
Karadeniz’in dünyaca ünlü asil balığı kalkan da şubat ayında iyice yağlanıyor. Elinizi çabuk tutun, bahar ayları kalkan balıklarının aşk mevsimi başlıyor, o zaman dokunmamak, özellikle yumurtalılarına itibar etmek gerekir. Lüfer, palamut ve uskumrunun da son demleri artık. Yağını kaybetmeye başlayan bu balıkları tanımanız bile zorlaşır, lezzeti de iyice azalmıştır.
Tekir ve gümüş balığı şubat ayında en çok görülen balıklardır. Pelajik sınıfa giren tekir ve gümüş su yüzeyinde sürüler halinde yaşar ve çiftlik üretimi yoktur. Bir başka aşk yaşayan balık kırlangıç da şubatta görülür. Sevgilisiyle birlikte dolaşıp, genelde beraber yakalandıkları için sizi hüzne boğar Sevgililer Günü’nün yaşandığı bu ayda. Dikenine katlanıp lezzetinin farkında olanlar için de lipsos balığının bol bulunduğu bir aydayız.
Şubat ayı balıklar âleminde lezzetin tavan yaptığı aydır. Şimdi balık tüketmenin tam zamanı. Bol balıklı bir hafta dileğiyle.

Haberin Devamı

ŞUBAT AYI BALIKLARI

Haberin Devamı

Dil balığı dolması

Malzemeler
- 4 dil balığı
- 8 iç midye
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 12 küçük boy karides
- 1 kereviz sapı
- 1 orta boy soğan
- 1 yemek kaşığı çiğ krema
- Çeyrek demet dereotu
- 12 kapari çiçeği
- Yeterince karabiber ve tuz

Haberin Devamı

Yapılışı: Balıkların kuyruk kısımlarına çizik atıp tuzlayın. Baş tarafına doğru kuvvetlice çekip derilerini çıkartın. Zeytinyağını ısıtıp ince kıydığınız soğanları pembeleşinceye kadar çevirin. Midyeleri ekleyip 1 dakika pişirin. İnce kıyılmış kereviz sapı ve karidesleri de katarak 3 dakika pişirip ayrı kaba alın. Balıkların ortasını kesin. Tereyağında balıkların sırtları pembeleşinceye kadar pişirin. Hafif yağladığınız fırın tepsisine balıkların açık sırtı yukarıda kalacak şekilde yerleştirin. Harcınızı balıkların içine koyun. 180 dereceye ayarladığınız fırında 8 dakika pişirin. Sonra kapari çiçeği ve kıyılmış dereotuyla servis yapın. Afiyet olsun.