Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

24 metreden az derinlikte av yasak. Balıkçıların birkaç yıl sonra meslek değiştirecekleri akıllarına bile gelmez...

Her yıl havalar ısınmaya başlayınca yüreğim burkuluyor. Baharın gelişine sevinmemi engelleyen önemli bir konu var.
Severek tükettiğimiz pek çok balığın sahile yaklaşıp yumurta bırakmaları bu mevsimde oluyor.
Mesleğini sevip, geleceğine yönelik tedbirli yaşayan insan sayısı çok az. Günübirlik yaşayıp enerjimizi de kaynaklarımızı da günü kurtararak tüketmeyi seviyoruz.
Balıkçıların zamansız ve usulsüz avlanması sektörün geleceğine darbe vuruyor. Ağlarına ne takılıyorsa alıyorlar, yavru mu, dişi mi, soyu tükenenlerden mi, hiç aldıran yok!
Pisi ve kalkan balıkları gibi derinlerde yaşayan yassı dip balıkları sığ yerlerde yumurtlarken, balıkçılar da peşlerinden denizi tarayıp kendi geleceklerini karartırlar. İhbar olursa veya işini ciddi yapan yürekli görevliler yakalarsa sığındıkarı tek şey:
“Açıktaydık, rüzgâr sürükledi.”

Balıkların aşk zamanı
Sözde açıktan sürüklenen tekneler sahillerde özel ağlarla yumurta bırakmaya mart başından beri gelen pisi, kalkan gibi yağsız balıkları avlar.
Derin sulardan sığlıklara gelip cilveleşen balıkların dişileri 9 milyon civarında yumurta bırakır.
Düşünebiliyor musunuz? Yumurtaların yüzde 10’u küçük veya talancı balıkçılara yem olmasa, kurtulup palazlananlar tezgâhların yolunu tutmasa, denizlerimiz akvaryum olur.
Denizlerimizde azalan pisi balığı, yarım yüzyıl önce İstanbul Balıkhanesi’ne yılda 10 bin ile 15 bin kilo gelirdi. Boğaz’da yakalanan pisinin tadına doyulmazdı.

Her mevsimde bulunur
Pisi balığı, yassı balıklar familyasının kralı kalkana gösterilen ilgiden dolayı hor görülmüştür. Ona gereken değer verilmemiştir ama deneyen onu tezgâhta arar. Pisi balığının sırtının rengi kahverengi ve koyu zeytin yeşili noktalarla aynı renkte dalgalı hatlarla çiziktir. Balıkçılar 300 gramı geçen pisi balıklarına ‘diplarya’ der. Küçük çivisiz kalkan balıkları da pisi balığı olarak anılır. Her mevsimde bulunur ama aralık ve ocak aylarında daha çok tutulur. Tavası, ızgarası ve fırında sebzelisi nefis olur...

Haberin Devamı

Izgarada nefis pisi filetoları

Haberin Devamı

Malzemeler:
- 1 orta boy pisi balığı
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1 su bardağı un
- 4 adet tane karabiber
- 2 defne yaprağı
- 1 çay kaşığı sebze tozu
- 1 çay kaşığı çekilmiş karabiber
- Yeterince tuz

Yapılışı: Pisi balığını temizleyip kılçıklarını bir kenara ayırın. Etini küçük filetolar halinde kesin. Bir tepsinin içine un, tuz ve çekilmiş taze karabiberi serpiştirin. Derin bir kabın içine zeytinyağı, defne yaprağı, tane karabiber ve sebze tozunu koyduktan sonra balık filetolarını 15 dakika bu karışımın içinde bekletin. Daha sonra tepsinin içindeki baharatlarla zenginleştirilmiş una bulayıp ızgaranın üzerine bırakın. Altı dakika pişirin, çevirip diğer yüzünü iki dakika pişirin. Kılçığı ısıtıp üzerine pişirdiğiniz balıkları yerleştirin. Afiyet olsun.