Ünlü yazar Jean-Claude Seconde, ‘Rajeunir jusqu’a 100 Ans’ isimli kitabını yazmadan önce Fas’ta bir sahil köyünde bir yıl yaşayıp 10 yıl gençleştiğini Fransız ulusal televizyon kanalında anlatmıştı.
Çok uzaklara gitmenize gerek yok, geçtiğimiz hafta Çanakkale pazarını gezerken
kilosu 10 TL’den sardalya ile kilosu
1 TL’den Kösedere domateslerini görünce Seconde’nin kulaklarını çınlattım. Üç yıldır gitmediğim Çanakkale’deki baş döndüren gelişmelerden çok mutlu oldum.
Gastronomi ölçüsü Kolin
Çanakkale’de en önemli sorun konaklamaydı. Her yıl atalarını ziyarete gelen Anzaklar’a konukseverlik yapacak yer çok sınırlıydı.
Kolin İnşaat,
14 yıl önce öncülük yapıp beş yıldızlı otelini hizmete soktu. Bu tesis Çanakkale’nin gelişim ateşini fitilledi. Mutfağa verdiği önemle de sektörün önünü açtı.
Kolin Otel’in mutfak şefi İsmet Büdün, Michelin yıldızlı şeflere taş çıkartır. Otelin alt katındaki Zeytin Restoran’da harikalar yaratıyor. Babası Lübnanlı, annesi Mardinli. Müthiş lezzetlerin sırrı buradan geliyor. Otelin tüm ürünleri Çanakkale bölgesinden tedarik ediliyor. İsmet Bey, peyniri en iyi üreticilerden, kendi mandırasında sütünü sağanlardan alıyor. Tekirdağ’ın kuzuları, Boğaz’ın nefis balıkları, Bozcaada’nın ahtapotu ve Edirne’nin köftelik soğanı en lezzetli şekilde İsmet Bey’in hünerli ellerinde işleniyor. Kullandığı taze deniz ürünleri, yöresel otlar, zeytin çeşitleri ve çikolatalı tarakların içine yerleştirdiği peynir tatlısı bana Çanakkale’de yaşadığım en büyük sürpriz oldu. Kendimi beş sene önce gittiğim Milano’da La Scala’nın yanındaki Michelin yıldızlı Il Marchesino Restoranı’nda hissettim.
Mevsim sebzelerini ve bölge ürünlerini yeteneğiyle birleştiren, prensiplerine ve ahlaki değerlerine bağlı Büdün, 14 yıldır aynı otelin şefliğini yapıyor. Dernek kurup, yarışmalar düzenlemesinden tutun da fuarlara ve festivallere katılmasına kadar hem Çanakkale’ye hem de ülkesine katma değer yaratıyor.
KAĞITTA SARDALYA
Malzemeler:
Yarım kg. sardalya
3 adet kırmızı soğan
1 adet paprika
1 adet köy biberi
1 adet büyük boy domates
2 diş sarımsak
Yarım metre yağlı kağıt
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yeterince karabiber ve tuz
Yapılışı: Balıkları temizleyin. Yağlı kağıdı serip, ilk önce halka şeklinde doğradığınız soğanları yerleştirin. Üzerine dilimlediğiniz domatesleri koyup, jülyen kestiğiniz renkli biberleri ve doğranmış sarımsakları dizin. Balıkları yerleştirip zeytinyağı, tuz, karabiber dökün ve yağlı kağıdı kapatın. 180 dereceye ayarlanmış fırında 15 dakika pişirin. Afiyet olsun.