Yıllar önce bir gastronomi festivalinde tanıştığım genç şef Doğuş Şahin, gastronomiye çok ilgili olduğu kadar iletişimde ve insan ilişkilerinde de başarılıydı.
2017 yılında ‘Dünyanın En İyi 50 Restoranı’ listesinde birinci seçilen Eleven Madison Park’ın çılgın şefi Daniel Humm ile yıllarca beraber çalışan Doğuş Bey, pandemi öncesi beni New York’a davet etmişti. “Kendi mekânımı açmadan önce bir süre Daniel ile birlikteyim” demişti ama araya pandemi girdi ve Eleven Madison Park’ın vegana dönmüş halini ancak geçtiğimiz eylül ayında ziyaret edebildim. Çok net bir şekilde gördüm ki Doğuş Şef’in izleri hâlâ duruyor...
İşine aşık
İleride gastronominin en parlak yıldızlarından biri olacağına inandığım Doğuş Şahin, “Gündemi ben belirlemeliyim” diyerek, kendi işinin patronu oldu ve Sanayi Bahçe isimli, öğlenleri Türk mutfağı, akşamları meyhane-ocakbaşı konseptli restoranı ile ismini kısa sürede duyurdu.
Geçtiğimiz ay Sanayi Bahçe ziyaretimi gerçekleştirdim. Doğuş Şef, kardeşi ile işin başında hummalı bir şekilde çalışıyordu. Öğlenin en yoğun saatlerinin dışında gittim ki biraz sohbet edelim diye...
Lezzetli yemekler
Doğuş Şef’in heyecanı ve aşkı yemeklere yansımış. Geleneksel yemeklerimizi yaşatmaya kararlı olarak Türk mutfağının yıldız ürünlerini menüsüne koymuş ve bölgedeki en önemli gereksinime yanıt vermiş. “Sanayici, ülkemiz için çok değerli ve sağlıklı yiyeceklere ihtiyaçları var” mottosu ile bölgede büyük bir açığı kapatmış.
Hünkar beğendi, ciğer tava, zeytinyağlı enginar, kuzu çöp şiş ve yağlama hepsi birbirinden güzeldi. Çıtayı yükseltmiş bölgede... En kaliteli hammaddeyi kullanan, ticari kaygı nedeniyle kaliteden taviz vermeyen Doğuş Şef’in restoranının bahçesinde otururken, 40 yıldır yaşadığınız evin bahçesinde gibi hissediyorsunuz âdeta. Yemeğin sonunda bol cevizli bir kabak tatlısı ile ödüllendirin kendinizi.
Vizyoner şef
Dünyanın gastronomi mabedlerinden biri olan şehirde dünyanın en iyi şefleri ile çalış, sonra gel Ayazağa Sanayi’de Türk mutfağı konseptli restoran aç, “Ne akla hizmet?” diye soranlar oluyordur Doğuş Şef’e... Seçtiği yol doğru çünkü, gastronomi dünyasında yıldızınızı hep parlak tutmak istiyorsanız tek yol lezzet felsefesinde ilerlemelisiniz.
Kaliteli tencere yemekleri yapan yerler her zaman tercihimdir. Restoranlar ilk açıldığında ilaç niyetine yemek yaparlarmış. Bizim mutfağımız da Doğuş Şef’in Sanayi Bahçe’de yaptığı gibi hem insanlarımızı fast food’dan kurtaracak hem de doktorların işini hafifletecek. Yolun açık ve hep lezzetli yemeklerle olsun.
KİMYONLU KALAMAR BACAĞI
Malzemeler:
4 adet kalamar bacağı
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay bardağı limon suyu
1.5 tatlı kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Yeterince karabiber ve tuz
Yapılışı:
Kalamar bacaklarını tuz, şeker ve karbonat ile ovup, limon suyu ilave ederek, bu sosun içerisinde bir saat bekletin. Zeytinyağı, kimyon, karabiber ve ince doğranmış sarımsak ile karışım hazırlayın. Kalamar bacaklarını ince çöp şişlere geçirin ve kimyonlu yağ karışımına iyice bulayın. Izgarada 5-6 dakika pişirin. Afiyet olsun.