Nedense fazla abartmayı çok seviyoruz. Yeni ve yepyeni ürünlere gereğinden çok ilgi gösteriyor, bağımlısı haline geliyoruz. Bir zamanlar suşi modası vardı, her köşe başında bir suşi dükkanıyla karşılaşır olduk. Daha sonra “Japonya’daki gibi olmuyor” diye bu işi gerçeğine uygun yapan mekanlara yöneldik. Balzamik sirke tutkunu olduk, nar ekşisini unuttuk. Kanola yağını konuşur olduk, burnumuzun dibinde ilaç niyetine ürettiğimiz zeytinyağını neredeyse hor gördük. Kinoa falan derken eldeki bulgurdan olduk. Neyse ki sabır acı olsa da meyvesi tatlıdır. Sonunda doğru yolu buluyoruz.
Salata çılgınlığı
Son zamanlarda restoranlarda neredeyse sadece salata ana yemek oldu. Sirke, limon ve zeytinyağı salatanın muhteşem üçlüsüdür. Ama zeytinyağındaki kalori alkolden daha fazladır, fazla kaçırınca size kilo olarak geri döner. Yeşil salata yapraklarıyla doymayacağınızı anlayınca bocaladığınız peynir, deniz mahsülleri, susamlı tavuklar, yağda kızarmış ekmek parçaları, galetalı salatalar, avokadolar, bol kuruyemişler zayıflama ve hafif yemek maksadıyla çıktığınız yolculukta tekerleğin lastiğinin patlamasına yol açabilir! O nedenle salatada kullanacağınız ekstra malzemelerde dikkatli olmazsanız tam fayda sağlamada zorluk çekersiniz.
Yemek alışkanlıkları
Sağlıklı beslenme eğilimine diyet yapma da eklenince, trend gereksinime yönelik gelişiyor. Sorgusuz tüketmeye devam etmek, ileride yaşayacağımız sıkıntıları peşinen kabullenmek demektir. O nedenle hayatın nimetlerinden faydalanmadan 10 yıl fazla yaşamanın bir anlamı var mı? Modern tıp ortalama insan ömrünün uzamasında çok etkili oldu, hem dünya nimetlerinden yeterince yararlanalım, hem de sağlıklı ve uzun yaşayalım. Tıp alemi işin lezzet boyutuyla ilgilenmez. Ama bir ömür de brokoli yemekle geçmez. Gelin
o zaman orta yolu bulalım: Hem sağlık hem lezzet. Zor mu? Hiç de değil! Mevsim sebzelerinden güzel bir salata yapın, zeytinyağı bir kaşığı geçmesin, üzerine bir parça ızgara balık. İşte budur hem lezzet hem sağlık.
FIRINDA PATATESLİ LEVREK
Yarım kg. levrek
2 adet patates
1 adet büyük boy domates
15 adet sivri biber
Yarım kg. arpacık soğanı
3 yemek kaşığı tereyağı
Yeterince tuz
Yapılışı: Balığı temizleyip fileto çıkarın. Patateslerin kabuklarını soyup dilimleyin ve fırın kabına yerleştirin. Balığı üzerine koyup biberleri ve arpacık soğanları dizin. Domatesi de dilim halinde ekleyip tuz serpiştirin ve tereyağını dağıtın. Önceden 180 dereceye ayarlanmış fırında 20 dakika pişirin. Afiyet olsun.