Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Galataport’un yapılışı, kruvaziyerlerin limana yanaşması İstanbul’a ayrı bir hareketlilik getirdi. Doğu Karayipler’den Doğu Akdeniz’e kadar pek çok bölgede gemi seyahati yapma şansım oldu o nedenle gemilerin liman yaptığı şehirlerin ne kadar öneme haiz olduğunu bilirim. Galataport bu anlamda muhteşem bir liman olmuş. Seçilen mağazalar ve restoranlar Galataport’u daha da kıymetli kılıyor.

SAİT GALATAPORT’A YAKIŞTI

Liman ve balık

Tarihi yarımadaya böyle görkemli bir liman yapılınca, dev gemiler buraya yanaşınca en önemli gereksinimlerin başında balık lokantası gelir. Çünkü kruvaziyer yolcusu denizi ve balığı sever. İşte Sait bu gereksinime en iyi karşılık veren mekan. Uzun yıllardır rüştünü kanıtlamış, Bodrum’a onlarca restoran açıldıktan sonra kıymeti daha çok anlaşılmış, artık ülkemizin klasiği olmuştur Sait Balık Restoran. Bodrum’da vazgeçilmez adresim, İstanbul ve Ankara’dan dostlarımın benden öneri istediklerinde “Tek geçerim” dediğim Sait Restoran’ın sahibi Sait Birtan Yılmaz, yıllardır işinin başında. İstanbul’daki mekanda oğlu Deniz Birtan Yılmaz duruyor, benim gittiğim akşam kendisi Bodrum’da idi ama silüeti yansıyordu. Çıtayı yükselmiş buldum ve servis çok başarılıydı.

Haberin Devamı

Değişmeyen çizgisi

Damaklarına güvendiğim gurme dostlarımla ziyaret ettiğim Sait’te, girit ezme, istiridye, lakerda ve fava gibi birkaç meze denedim. Günlük yapıldığı, henüz dolaba girmeden sunulduğu, yapımında kullanılan zeytinyağının asiditesinin düşük olduğu ve lezzeti hemen belli oluyordu. Lakerda lokum gibiydi, tuzda yapılan bir ürün olmasına rağmen hiç tuz çekmemişti. Bitiminde nirvanaya ulaşıyorsunuz... Ara sıcaklardan olta kalamarı, ahtapot, jumbo karides ve kereviti denedim. Bodrum’daki restoran ile arasında hiçbir fark yoktu, hepsine de tam not verdim. Tabii ki ara sıcakları ve mezeleri fazla kaçırınca ve de ara sıra açık havada oturup manzara seyrederken yosun kokusunun verdiği tokluk hissine rağmen mevsimin balığı lüferi yemeden masadan kalkmak olmazdı. Ama ancak 3 kişi bir lüferi paylaştık!

SAİT GALATAPORT’A YAKIŞTI

Sait, Galataport’taki adresinde ambiyansı, servisi ve yemekleriyle müthişti. Klasik bir balık lokantası unvanını kazanmasına rağmen yeniliklere açık oluşu, gelenekle yeniliğin bir arada bulunması müdavim sayısını sürekli artırıyor. Yılların deneyimi, işine olan aşkı, pozitif enerjisinin çalışanlara yansıması, sempatikliği ve sürekli işinin başında olması Sait Bey’i her zaman farklı kılıyor. Sait, Galataport’a çok yakıştı!

Haberin Devamı

MANTARDA BALIK KOKOREÇ

SAİT GALATAPORT’A YAKIŞTI

Malzemeler:
*200 gr. levrek
*6 adet kültür mantarı
*1 adet kuru soğan
*2 adet yeşil biber
*1 adet kapya biber
*1 adet domates
*100 gr. tereyağı
*2 çay kaşığı pul biber
*2 çay kaşığı kimyon
*2 diş sarımsak
*1 çay kaşığı kekik
*50 gr. kaşar peyniri
*Yeterince tuz

Yapılışı:
Levrek, kuru soğan, yeşil biber, kapya biber ve domatesi çok ince doğrayın. Kaşar peyniri, tereyağı, pul biber, kimyon, sarımsak, kekik ve tuz ekleyip iyice harmanlayın. Mantarların saplarını kesin, karışımı ortasına yerleştirip fırın kabına koyun. Önceden 180 dereceye ayarlanmış fırında 15 dakika pişirin. Afiyet olsun.