Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Fransa’nın Dışişleri Bakanı Talleyrand’ın, Napolyon Bonapart’a “Bana iyi şefler verin, size harika anlaşmalar hazırlayayım” dediği bilinir. Mutfak diplomasisi yüz yıllardır devletler arası ilişkilerde kritik rol oynamış. İyi bir yemek devletler arasında verilebilecek mesajlar açısından son derece önemlidir.

RHONE  BAĞLARI’NIN  UYANIŞI
Bu bilinçle hareket eden Fransızlar’ın gastronomiye ne denli önem verdiğini köylerde, kasabalarda bile çok net hissedebiliyorsunuz.

Kavaklıdere Şarapları’nın düzenlediği Rhone gezisinde Hermitage’da otelin karşısında dışarıdan baktığınızda kapısı hiç açılmamış gibi gözüken bir lokantada öğle ve akşam
yemek saatinde boş yer olmadığını görünce hayretimi gizleyemedim.

Haberin Devamı

Çok titiz çalışma

Fransızlar’ın dünyaca ünlü Chapoutier, Chateauneuf-du-Pape, Louis Bernard bağlarında titizlik ve emek, yoğun çalışmanın bilgi ve deneyimle birleşince nelere kaim olacağını gördük. Şanslı bir seyahatti benim için.

Çünkü Türkiye’de yeme içme sektörünün gelişmesinde büyük katkısı olan gazeteci -
yazar Mehmet Yalçın da bizimleydi. Dürüst ve tarafsız değerlendirmeleri ve engin bilgisiyle sektöre olan katkısını yıllardır Milliyet ve Gusto’da gıptayla izlerim.

Davetkar restoran

L’Essentiel Restoran Avignon’da karı koca işletmesinin gerçek bir başarı öyküsü.
Davetkar tasarımı, kusursuz servisi günün yorgunluğunu atmamızı sağladı. Şef Laurent Chouviat mutfakta harikalar yaratırken eşi Dominique salonda misafirleri evinde hissettiriyor. Yemekler gerçekten iz bırakıcı. Zaten Michelin Rehberi de burayı tavsiye etmiş. İyi de yapmış. Geniş yapraklı ravioli altında çıkan buharda pişmiş yumurta tam bir yaratıcılık ve lezzet örneği. Güvercin ana yemek olarak muhteşemdi yalnız ekşi vişne sosu biraz ağırlaştırmıştı.

RHONE  BAĞLARI’NIN  UYANIŞI
Umutlarım arttı

Dünya markası olacak içki üreticilerinin çok çalışkan, işinin başında olan bir büyük büyükbaba, büyükbaba ve babaya sahip olmaları gerektiğini söylerler. Mehmet Başman’la başlayan Kavaklıdere Şarapçılığı, Ali ve Murat Başman’la gerçekten dünya standartlarıyla yarışır hale geldi, büyük emekler sonucu güzel ürünler üretildi. Şimdi de Ali Başman’ın kızları Cevza ve Aslı, Murat Başman’ın kızı Zeynep “Biz de artık dünya yarışında varız” dercesine çalışıyorlar. Rhone bölgesi seyahatimde en duygulandığım konu buydu.

Haberin Devamı

Ben de oğlum Koray’la katıldım. Gençler babalarının işlerini daha ileriye götürmeye
kararlı. İşte en umut verici gelişme bu.

MANTARLI KALKAN DİLİMLERİ

Malzemeler:
- 4 dilim kalkan balığı
- 1 kg. mantar
- 4 diş sarımsak
- 4 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay bardağı beyaz şarap
- 1 çay bardağı un
- 1 su bardağı zeytinyağı
- Çeyrek demet dereotu
- Yeterince karabiber ve tuz

Yapılışı: Unun içine karabiber, tuz katıp kalkan balığı dilimlerini bulayın. Tavada tereyağını ısıtıp sarımsakları soteleyin. Şarap ekleyip çekene kadar pişirmeye devam edin. Doğradığınız mantarları ekleyip, pembeleşene kadar soteleyin. Zeytinyağında kalkan dilimlerini pişirdikten sonra kıyılmış dereotu, karabiber ve tuz eklediğiniz mantarlı karışımla servis edin. Afiyet olsun.