Paris’teki Dünya Yemek Kitapları Fuarı’nda dünyanın her ülkesinden gelen 14 bin kitabın en iyileri seçildi. Kazananları aşağıda okuyacaksınız ama bunlar, yakın gelecekte Türk mutfağıyla ilgili çok güzel gelişmeler olacağının ayak sesleridir
TRT Türk’te yayınlanacak ‘Dünyanın Türk Şefleri’ programının Paris ayağı için dünyanın gastronomi başkentindeydik. 1672 yılında Paris’in St. Germain semtinde açılan Procope isimli brasserie’ye gittik seyahatimizde. Hem öğle yemeği yedik hem de ünlü şef Ömür Akkor’la program çektik. Yaklaşık 3.5 asırdır bu brasseriede kalite korunuyor ve nesiller boyunca güzellikler devam ediyor.
Alain Ducasse ve Ledoyen
İki gecede üç Michelin Yıldızlı iki ayrı restoranı ziyaret ettik. Plaza Athenee’deki Alain Ducasse müthiş bir ambiyansa sahip. Sahibi ve şefi Ducasse’ın dünyada 19 Michelin Yıldızı var. Sarayda bir akşam yemeği yermişçesine çok özel hissettik kendimizi. Ama eski bir araba fiyatına hesap ödenen yerde olağanüstü bir mutluluk yaşayamadık, belki de beklentimiz çok fazla olduğu için. Tuzda pişirilen sebzelerden ıstakoza varıncaya kadar güzel bir karma mönüyü deneme fırsatımız oldu. Ama sıradan bir tavuk göğsünün böyle bir mönüye hiç yakışmadığını belirtmeden geçemeyeceğim.
İkinci gece Ledoyen’deydik. Küçük bir saray burası, I. Avenue Dutuit’te. Ağız hoşluklarından tarak karpaçyosuna, krema ve pancar sosuyla yapılan ördeğe kadar lezzetler mükemmeldi. Bir ara ördeğin yanındaki garnitürün ne olduğunu irdelerken restoran müdürü Patrick Simiand’ı başucumuzda dikilip telefon ekranında hem İngilizce hem de Türkçe yazılı olarak bize gösterir halde bulduk.
Türk şefler atakta
Paris’in en ünlü otellerinden La Maison Champs Elysees’in ikinci şefi, yemek dünyasına gönül vermiş bir gencimiz: Ecmel Demirer. Otelin içindeki La Table du 8 isimli restoranda harikalar yaratıyor. Türk dokunuşlarını ihmal etmeden Lyon’da aşçılık okumuş ama stajını dünyanın en ünlü şefleri arasında sayılan Michelin Yıldızlı Joel Robuchon ve Antoine Westerman’ın yanında toplam 4.5 yıl yapmış. Sebat ederek, her şeyi göğüsleyerek.
Gizem Özdilli heyecanlıydı
23 Şubat akşamı Louvre’un salonlarından birinde Dünya Yemek Kitapları Fuarı’nda dünyanın her ülkesinden gelen 14 bin kitabın en iyileri seçildi. Finale kalan kitaplardan biri de Özdilli’nin ‘Gizem’in Mutfak Aşkı’ydı, heyecanına bayıldım. Amatör ruhuyla güzel bir eser çıkarmış ortaya.
Ömür Akkor damgası
Gecenin en önemli bölümünde nefesler kesildi ve pek çok Fransız yazarın katıldığı ‘Yemek Tarihi Kitapları’ kategorisinde Ömür Akkor’un ‘Selçuklu Mutfağı’ kitabı, dünyanın en iyisi seçildi. Bir başka büyük başarı da 88 yaşındaki Melahat Kınoğlu’nun ‘Bir Ömür Bin Tutam Lezzet’ kitabının aldığı birincilik oldu.
Mey’in başarısı
Geçen yıl ‘Rakı Ansiklopedisi’yle birincilik alan Mey İçki, bu yıl ‘Rakı, The Spirit of Turkey’le yine distile alkollü içkiler kitapları dalında finale kaldı.
Artık komplekslerimizin üzerimizden atıldığının, kendimize güven geldiğinin, yakın gelecekte Türk mutfağıyla ilgili çok güzel gelişmeler olacağının ayak sesleridir bunlar. Haftaya kadar heyecanınız hiç eksilmesin.
KARiDESLi ARMUT
Malzemeler
* 1 su bardağı pirinç
* 150 gr. haşlanmış karides
* 4 adet enginar kalbi
* 200 gr. ekmek kırıntısı
* 1 su bardağı un
* 2 adet yumurta
* 50 gr. rendelenmiş kaşar peyniri
* 1 su bardağı ayçiçek yağı
* Yeterince karabiber ve tuz
Yapılışı: Pirinci haşlayın, robotta püre haline getirin. Tuz, karabiber, kaşar peyniri rendesi, 1 yumurtanın beyazıyla iyice yoğurun. İçerisine kabuklarını soyup ince doğradığınız karidesleri ve doğranmış enginar kalbini koyup elinizle armut şekli verin. Hamuru sırasıyla un, yumurta ve ekmek kırıntısına bulayın. Ayçiçek yağında 6-7 dakika kızartın. Afiyet olsun.