Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

1980’li yılların başında Hasdal’da görev yaparken eylül ayının gelmesini iple çekerdim. Eylül, pek çoğumuz için hüzün ayıdır. Yaz tatili bitmiş, okul hazırlıklarıyla birlikte yoğun kış günlerinin başlangıcıdır eylül.

Ama benim için ayrı bir yeri vardır. Sonbahar tatbikatları başlardı, 15 gün ordugaha çıkardık. Müstakil arazilerde eğitim saatleri dışında hoş vakit geçirirdik.

Kilyos çok güzeldi

Genel Savunma Bölgeleri’nde (GESAP) bize ait olan bölüm Kilyos’tu. Mesai bitimini sabırsızlıkla beklerdim. Hemen Terkos Gölü’ne gidip turna balığı avına çıkardım. Sepetlerde de bol bol kerevit yakalar, askerlerime de sık sık ziyafet
çekerdim.

Sabahın erken saatlerinde hiç üşenmez fenerin yolunu tutardım. Reislerin uzaklardaki palamut sürülerini çıplak gözleriyle keşfetmesini hayretle izlerdim. O zamanlar modern sonarlar yoktu, yaşlı reisler balık sürülerinin yerlerini kuyruk hareketlerinin yarattığı çalkantılardan anlar ve tekneyi o istikamete yönlendirirlerdi.

Teknelerden su fiyatına kasalarla palamut alıp asker arkadaşlara ziyafet çekerdim. Bu yüzden eylül ayı bana hep palamutu çağrıştırır.

Boy uzatıyor

Deniz ürünleri ve balıkla ilgili bilgi sahibi olmamız çok yakın zamana dayanır. Palamutu takozlar halinde pişirdikten sonra ortasındaki siyah kısımları atardık. Ama birkaç yıl önce bilim insanları “Atmayın” dediler. Çünkü çocuklarda boy uzattığını keşfettiler. Bırakın çocukları ben de artık her tarafını yiyorum palamutun. Hatta çok kızgın ateşte balık kılçıklarını bile pişirip yiyebilirsiniz.

Marjinal fayda azalmamalı

Palamut balığını hep aynı usulde pişirirseniz bir süre sonra bıkkınlık gelir. Tıpkı çok hararetle çay içişiniz gibi. Tavşan kanı çayın ilk bardağı çok lezzetli, ikinci bardağı orta, üçüncü bardaktan sonra saman gibi gelir. Yani gittikçe marjinal fayda azalır. Palamut balığı da aynı özelliği yaşatır size.

Sürekli tavada pişirirseniz bir süre sonra bıkarsınız. Onun için ızgarada deneyin, üzerine domates ve mozarella peyniri koyup pişirin. Kiremitte fırında ya da pilaki şeklinde tüketin. Hiç bitmeyecek palamutla aşkınız...

Torik bulmak artık zor. Ucuzken alıp bol bol lakerda yapın. İlla ki torikten olması şart değil, lakerdanın tekniği aynı nasılsa.

Eylülü palamutsuz geçirmeyin, ekime de sarkarsa hayır demeyin, asla bıkmayın.

PALAMUT YAHNiSi

Malzemeler: - 2 adet palamut balığı

- 1 su bardağı zeytinyağı

- 1 adet kereviz sapı - 2 yemek kaşığı domates salçası - 2 su bardağı su

- 2 çay kaşığı kırmızı pul biber

- 4 diş sarımsak - 4 adet büyük baş soğan - Yarım demet maydanoz

- Yeterince tuz

Yapılışı: Geniş bir tencereye zeytinyağını dökün. Kabuklarını soyup yarım ay şeklinde doğradığınız soğanları ekleyip kavurun. Üzerine ince kıyılmış kereviz sapı, sarımsak ve maydanozları da ilave edip birlikte çevirin. Soğanlar iyice esmerleşince domates salçası, pul biber, tuz ve su ekleyip tencerenin kapağını kapatın, orta ateşte 20 dakika pişirdikten sonra temizleyip takoz dilimlere ayırdığınız balıkları ekleyin.
10 dakika daha pişirdikten sonra ateşten alın. Afiyet olsun.