Akdeniz beslenme sisteminin karakteristik yönünü deniz ürünleri oluşturur. Deniz ürünleriyle geçmiş ve günümüz arasındaki kültürel bağların yeniden kurulmasına katkı sağlamak, balık ve deniz ürünü yemeyi teşvik etmek, deniz mutfağına dikkat çekmek için çaba sarf etmeye kararlıkla devam edeceğiz.
Havlu atmak yok. “Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili” gibi nidalar atmadan, doğru bildiğimiz yolda ilerleyeceğiz.
Balık mevsiminin açıldığı günlerde Bandırma Hali’ne uskumru gelmesi güzel işaretti. Daha sonra Ankara’ya da bu yıl bolca uskumru geldi ve geleneksel uskumru dolmasını yaptık. Sular biraz soğuyunca hamsi bollaştı ve kilosu 1 TL’ye kadar düştü. Ama balığı bol bulunca ne yapacağımızı şaşırıyoruz. Halbuki çok basit tekniklerle turşu, konserve, kurutma ve tuzlama yapıp, yıl boyunca aynı fiyattan tüketmeye devam edebiliriz.
Deniz bize küsmedi
Trollerden korumak ve balık yuvalarını bozmamak gibi çok önemli konulara dikkat edildiğinde hemen balığın bollaştığını görüyoruz. Amerika’da hurda arabaları denize atarlar. Bilinçsizce değil tabi, belirlenen bölgelere ve kontrollü olarak. Bizde de batık gemiler balıklar için can simidi oluyor.
Hurda uçakların denize bırakıldığı alanlarda milyonlarca balık yavruları yaşıyor.
Neden balık tüketmeliyiz?
Türk mutfağında balık, sostan ziyade pişirilme biçimiyle ön plandadır. Tavada pişen balığa gereğinden fazla saygı gösterildiğini hep anlattım.
En iyi kalkan balığı, ızgarada yapılandır. İstavrit bile çöplere dizilip ızgarada pişirilmelidir. Una bulayıp kızartmak, kimyasallarla yakın ilişkiye girmek demektir. Üç hafta ızgaraya devam edin, tavanın tadını
unutursunuz.
Hızlı ve sağlıksız gıda tüketimiyle kendi mutfak kültürümüze, eski yeme alışkanlıklarına yabancılaşmamız aşırı kilolarla birlikte pek çok hastalığa davet çıkarmaktadır. Balık ve diğer deniz ürünleri en eski beslenme kaynaklarının başında yer alır. Özellikle soğuk kış günlerinde tüketilen balık, pek çok vitaminle birlikte içerdiği yağ asitleri nedeniyle bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine destek olur.
Hayatımızı denizle birleştirecek farklı bir bakış açısı geliştirmek için gecikmiş sayılmayız. En geç en erkendir! Deniz büyük bir mavidir, insanı dinlendiren, besleyen, kötü enerjisini yutan... En güzel tarafı, içinde yaşayan sayısız deniz ürünleri ve balıklardır.
2016 denizden gelen bereketin sofralarımızda büyük bir keyif yaratacağı yıl olsun. Türkiye’nin her köşesi denizin mavilikleri gibi olsun. Mutlu yıllar!
HAMSi SALAMURASI
Malzemeler:
-1 kilo hamsi
-2 yemek kaşığı tuz
-1 su bardağı limon sirkesi
-1 yemek kaşığı kırmızı toz biber
-1 çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı: Hamsilerin kılçıklarını çıkarın ve tuzlayın. 20 dakika beklettikten sonra derin bir kaba yerleştirip, üzerine sirkeyi dökün. 6 saat bekletip balıkların içinin beyazladığını görünce buzlu suda 10 dakika daha tutun. Kırmızı toz biberleri üzerine serpiştirip, 48 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra servis edin. Afiyet olsun.