Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Her yıl Ramazan ayı bitince vedalaştığımız pideler, Amerika kıtasındaki insanlara mutluluk dağıtıyor. Amerikalılar özellikle pidenin içinde sunulan sandviçlere bayılıyor

Her yıl Ramazan ayı geldiğinde yemek yazarları güllaç ve Ramazan pidesi ile ilgili yazılar döktürür. İftar sofrasının olmazsa olmazları; zeytin, hurma, çorba, börek, pilavdır. Sofranın baş tacı pidedir ama finalde güllaç vardır.
Yazılarda, güllacın tadını daha da güzelleştirecek değişik ve yaratıcı tarifler bulunmaya çalışılır.
Çocukluğumda orucumun son saatini Çanakkale’de, odun ateşinde pide pişiren Yalı Fırın’ın önündeki upuzun kuyrukta geçirdiğim günleri, pide ile yolda orucumu bozduğum zamanları unutmam mümkün değil. O ekşi maya kokusu dün gibi hafızamda. Yolda ucundan tırtıkladığım lokmalardan eve getirince, evin en küçük oğlu olmamın verdiği avantajla annemin fırçasından kurtulurdum. Sıcak pidenin üzerine tereyağı sürerek yemeye bayılırdım.

AYIN KAHRAMANI
Yumurtalı, yumurtasız, tırnaklı, tırnaksız, çörek otlu veya susamlı, ekşi maya yerine bira mayası kullanılan; hamurun yapışması için harcın içine biraz da şeker atılan pastane pidesi gibi çeşitleri olan pidenin tadına doyum olmaz. Ama pide ile olan sevda bir ay sürer. Ramazan ayından sonra hatırlanmaz.

NEW YORK’TA HER GÜN
Aralık ayında New York’ta 'Düyanın Türk Şefleri' programının çekimlerini yaparken New Jersey’de başarılarını duyduğum bir pideciyi ziyaret etmiş ve programa dahil etmiştim. Plansız yaptığım bu ziyarette fırının sahibi Kadir Bey’i bulamayınca, kendisine yardımcı olan kızı irtibata geçip yarım saat içerisinde babasının fırına gelmesini sağlamıştı. Kadir Taşkın, 1989 yılında Amerika’ya turist olarak gitti ve iş bularak yerleşti. Daha sonra ailesini de götürüp pide fırını kuran Taşkın, Amerika’da Türkler’in gözdesi oldu.

PİDE MARKA OLDU
Bir pizzacıda çalıştıktan sonra hamur işleriyle ilk kez tanışan Taşkın’ın fırını, şu anda 80 çeşitlik bir ürün yelpazesine sahip.
'Turkish Pide' markasını Amerika’da Taşkın Bakery olarak tescil ettiren Taşkın, orada üretilen hiçbir ürünün üzerinde 'Turkish' ibaresinin olmadığına dikkat çekti. Ramazan pideleri ile ilgi çeken Taşkın’a bu işe girdiğinde 'Türk' ibaresini kullanırsa ürünlerini kimsenin almayacağını söylemişler ama o kimseyi dinlememiş ve inadına 'Turkish' ibaresini koyarak ürününü kabul ettirmiş. İmalatında hep kadınları çalıştırdığı dikkatimi çekti. Ayrıca hiç makine kullanmadığı ve ürünleri elle yaptığı gözümden kaçmadı.

Haberin Devamı

GÜNDE 10 BİN PİDE ÜRETİLİYOR

Haberin Devamı

Günde 10 bin adet pide üreten Taşkın Bakery, New York, Pensilvanya, Philadelphia, Delaware ve Connecticut’a her gün tırlarla pide gönderiyor. Taşkın Bakery’nin Ramazan pidesine ilgi, her geçen gün artıyor.
Amerikalılar Ramazan pidesinin içinde sunulan sandviçlere bayılıyor. Her yıl Ramazan ayı bitince vedalaştığımız bir ürün, Amerika kıtasındaki insanlara mutluluk dağıtıyor. Umarım Türkiye’de de aynı anlayışla üretime devam edenler çıkar ve 11 ayı iple çekmemize gerek kalmaz.
Bilmem belki böylesi daha mı iyi? Özlemek, özlenmek, her gün yaşamaktan daha mı cazip? Yakında “Ramazan pidesi dünya markası olursa, ana vatanı New Jersey mi olacak?” tartışması başlayabilir.

Haberin Devamı

KARiDESLi GÜLLAÇ

Malzemeler: n 1 paket güllaç yaprağı n 3 litre süt n 1 kg şeker n 1 adet limon n 500 gr karides n 200 gr dövülmüş ceviz Karides şurubu için:
n 1 kg şeker n 1 litre su n 1/2 limon

Ya­pı­lı­şı: 1 lit­re su, 1 kg şe­ker ve 1/2 li­mo­nu ten­ce­re­ye ko­yun ve kay­na­tın. Ka­ri­des­le­ri şu­ru­bun içi­ne atıp, 15 da­ki­ka kay­na­tın. So­ğu­ya­na ka­dar ka­ri­des­le­ri, şu­ru­bun içe­ri­sin­de bek­le­tin. Ka­ri­des şe­ker­le­mele­ri­ni in­ce in­ce doğ­ra­yın. 3 lit­re süt ve 1 kg şe­ke­ri ten­ce­re­de kay­na­tıp, so­ğu­ma­ya bı­ra­kın. Gül­laç yap­rak­la­rı­nı ılık süt­le ıs­la­tın ve tep­si­ye di­zin. Ara­la­rı­na doğ­ran­mış ka­ri­des şe­ker­le­me­le­ri, ce­viz ve ren­de­len­miş li­mon ka­buk­la­rı­nı yer­leş­ti­rin. Mal­ze­me­le­ri iki yap­rak­ta bir ko­yun. Ce­viz ila­ve ede­rek so­ğuk ser­vis edin. Afi­yet ol­sun.