Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Geçen hafta yazımın yayına hazırlandığı sıralarda yaşadığımız acı olayın etkisinden Ankara’da tadımız, keyfimiz kaçtı. Ama terörün istediği yılgınlık, panik gibi durumlara düşmemek için bu topraklarda dik olarak durmaya devam edeceğiz. İnsanların gözüne kış gününde yaş düştüğü böyle zor bir dönemde baharı kışa çevirmeye kimsenin gücü yetmez.

Efsane şefi kaybettik
Amerikalı dostum Michael Farrell ve eşi Müveddet Hanım, her yıl evlerinde dostlarıyla bir araya gelmek amacıyla parti düzenlerdi. Davetin yıldızı, Kızılderililer’in yaptığı meşhur Gambo yemeği olurdu. İçinde karides ve bamyanın da bulunduğu oldukça zahmetli bu yemeği yaparken bol baharat atardı. Baharatların etiketindeki sempatik aşçıyı yıllardan beri tanıdığını anlatırdı. Paella, buğulama ve fırın yemeklerinde Paul Prudhomme’nin baharatlarını uzun yıllar kullandım. Geçtiğimiz ekim ayında kaybettiğimiz sempatik şef Paul, hepimizi üzdü.

Haberin Devamı

Annesinin öğrencisiydi
13 çocuklu kalabalık bir ailenin en küçüğü olan Paul Prudhomme’nin yemeğe olan ilgisi annesinin yanında yamaklık yaparken taze malzemelerin kullanımının önemini öğrenerek başladı. 1957 yılında Big Daddy O’s Patio isimli hamburger restoranını açtı. 1979 yılında eşiyle birlikte K-Paul’s Louisiana Kitchen adlı restoranıyla bir hayli
ün yaptı.

Baharatın sihirbazı
Bitmek bilmeyen öğrenme arzusu, yabancı ülkelerde tercih edilen birbirinden güzel baharatları üretmesine neden oldu. Doğal otlardan sihirli karışımlar yarattı.
Creole ve Cajun mutfağının öncülerinden olan Paul’un yemeklerini yemek, onunla hoş sohbet etmek için binlerce kilometreden New Orleans’a gelen hayranları vardı.
Sayısız ödülü, pek çok kitabı, televizyon kanallarında programları olan Paul, ağzımızın tadını artıran, yemeklerin lezzetine lezzet katan nefis sihirli baharatlarla dünyanın bir ucundan benim de hem gönlümde hem de mutfağımdaydı.

KARİDESLİ RATATOUILLE

Malzemeler:


- Yarım kilo karides
- 4 adet domates
- 2 adet sakız kabağı
- 2 adet soğan
- 1 adet tatlı yeşil biber
- 1 adet tatlı sarı biber
- 1 adet tatlı kırmızı biber
- 4 adet patlıcan
- 2 adet havuç
- 200 ml karides suyu
- 1 adet kereviz sapı
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Baharat karışımı için :

- Çeyrek çay kaşığı beyaz karabiber
- Çeyrek çay kaşığı acı kırmızı toz biber
- Yarım çay kaşığı toz hardal
- Yarım çay kaşığı sarımsak tozu
- Yarım çay kaşığı kuru fesleğen
- 1 çay kaşığı kuru kekik
- 1.5 çay kaşığı tatlı kırmızı toz biber
- Yeterince tuz

Yapılışı:

Tüm baharatları bir kabın içinde karıştırın. Tencerede yüksek ateşte zeytinyağını kızdırın, soğanları, tatlı biberleri ve kereviz saplarını ekleyip karıştırın. Sebzeler kararmaya başlayınca bir yemek kaşığı kadar baharat karışımı ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Karides suyunu döküp karıştırın. Küp şeklinde kesilmiş patlıcan, halka şeklinde kesilmiş kabak ve havuçları, 2 çay kaşığı daha baharat karışımı ilave edin. Ardından büyük küpler halinde kesilmiş domates ile kalan baharat karışımını ekleyin. Kabukları soyulmuş karidesleri ilave edip, karidesler pişene kadar bekleyin. Afiyet olsun.