“Alet işler, el övünür” diye bir atasözü vardır. Sadece aleti üreten, satan, ticari faaliyeti ön planda tutan üreticiler bir süre sektörde varlıklı olabiliyorlar ama sürekli değil... Sürdürülebilirlik ve var olmak, varlıklı olmaktan çok daha önemli. Sosyal sorumluluklardan kaçınmamak, imkanlar ölçüsünde olabildiğince insanın hayatına dokunmak, O’nun deyimiyle her gün bir iyilik yapmak. Mutfak şeflerinin başarılarında, turizmin endüstriyel mutfaklarla desteklenmesinde, karada denizde havada her yerde onun emeği var. İsmini zikretmeden tahmin ettiniz: Yusuf Öztiryaki.
Bizden her şey olur
1973 yılında Kuleli Askeri Lisesi’nde “U.S.” damgalı tabak, bardak, çatal, kaşık, matara kullanırdık. Yemekhanedeki metal bardaklar, o güzelim demleme Rize çayına metal kokusunu sindiriyordu. 1987 yılında ilk fuara gittiğinde “Adamlar yapıyor, bizden bir şey olmaz” gibi boş laflara hiç aldırmadı Yusuf Öztiryaki. “Biz herkesten daha iyisini, mükemmelini yaparız” diyerek dünyaya meydan okudu. Silahlı Kuvvetleri, “U.S.” damgalı metallerden, kalaylı kaplardan kurtardı. Sahra mutfakları, mutfak evyeleri, kuzineler, kazanlar, fırınlar, hijyenik koşullarda yemek imalatının sağlanması için çok çaba sarfetti. Orduyu çelik tencereye kavuşturdu. Zamanın kadir kıymet bilen müsteşar yardımcısı, Silahlı Kuvvetlerdeki askere kendi çocuğu gibi bakma gayreti içerisinde olan Tümgeneral Gürsel Öztürk’ün fuarda karşılaştığı Yusuf Bey’in elini öpüp teşekkür etmesinde yatan anlam zaten her şeyi özetliyor. Kardeşi Tahsin Öztiryaki ile birlikte Yusuf Bey’i her yurt dışı fuarında görürdüm. Merhum ağabeyi Aydoğan Öztiryaki’nin verdiği ivme ile dünya devi olan Öztiryakiler Türkiye için gurur kaynağıdır.
Hayallerine sınır koyma
Son derece kibar, saygılı, yüreği sevgi dolu insan Yusuf Öztiryaki’nin hayatını anlatan bir kitap yazılmış. Kitabın adı ‘Hayallerine Sınır Koyma’. 18 Ekim 2020 yılında Milliyet Ankara’daki köşemde Yusuf Öztiryaki’yi anlatan makalemin başlığını kulllanmış ama nazik insan kitaba başlamadan benden izin alma nezaketinde bulunmuştu. Müthiş bir hayat hikayesi. Üniversitede yardımcı kitap olmalı. Gerede’den başlayan, dünyanın her tarafına ulaşılabilen bu başarı yolculuğunun mimarı Yusuf Öztiryaki, aile, iş, sosyal hayat üçgeninde nasıl başarılı olunurun en canlı örneği... Ömrünü en az işi kadar eğitime adamış bir iş insanı olan Yusuf Öztiryaki’ye Türk mutfağının geldiği noktadaki başarısından dolayı gönül borcumuz var. Binlerce öğrenciye burs verip okutan, yurt dışına açılacak şeflere, Türkiye ve yurt dışı fuarlarına sponsor olan ve bunları beklentisiz yapan Öztiryaki’ye ‘Hayallerine Sınır Koyma’ kitabında tüm bilgileri bize aktardığı için daha da borçlandık. İyi ki varsın Yusuf Ağabey, Türk mutfağının ışığısın.
ÇITIR iSTAVRiT
Malzemeler:
*20 adet istavrit
*1 su bardağı mısır unu
* 1 su bardağı ayçiçek yağı
*Yeterince karabiber ve tuz
Yapılışı: İstavrit balıklarının filetosunu çıkarın. Bir kabın içerisinde balıklara tuz ve karabiber serpiştirip 15 dakika bekletin. Una bulayıp kızgın yağda üç dakika kızartın. Afiyet olsun.